Antrykot z kurczaka z fasolką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Antrykot z kurczaka z fasolką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

679 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

400 gramów

120 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z udek usuń kości. Powinien powstać płaski kawałek mięsa z skórą na wierzchu. Jeśli nie lubisz możesz skórę również usunąć.

Antrykot z kurczaka z fasolką - Krok 1

Krok 2

Mięso skrop olejem i posyp przyprawą Knorr. Odstaw mięso na co najmniej 30 minut, aby się zamarynowało.

Antrykot z kurczaka z fasolką - Krok 2

Krok 3

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Antrykot z kurczaka z fasolką - Krok 3

Krok 4

W tym czasie fasolki oczyść, odetnij końcówki i ugotuj w wrzątku.

Antrykot z kurczaka z fasolką - Krok 4

Krok 5

Boczek pokrój w paseczki i zrumień na oliwie. Następnie dodaj fasolkę i całość podsmaż. Upieczone mięso przełóż na talerz. Podawaj ze smażoną fasolką i, na przykład, z ziemniakami.

Antrykot z kurczaka z fasolką - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Magdalena

    Magdalena , 25.06.2021

    Proszę się zaznajomić czym jest antrykot... Bo napewno nie jest częścią kurczaka...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Antrykot z kurczaka z fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Antrykot z kurczaka z fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Antrykot z kurczaka z fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Antrykot z kurczaka z fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Antrykot z kurczaka z fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Antrykot z kurczaka z fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Antrykot z kurczaka z fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Antrykot z kurczaka z fasolką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Antrykot z kurczaka z fasolkąAntrykot z kurczaka z fasolką

Oto przepis, którego sama nazwa może dla wielu osób brzmieć niezwykle zaskakująco i intrygująco. Antrykot bowiem kojarzony jest z mięsem wołowym i cielęcym. Często podaje się go w formie steków. Czego zatem można spodziewać się po antrykocie z kurczaka? Przepis pomoże przygotować soczysty posiłek z piekarnika, który zostanie wzbogacony żółtą fasolką szparagową z wędzonym boczkiem. Oto patent na kompletne danie obiadowe.

Dla kogo?

Udka zazwyczaj pieczesz lub smażysz w całości? Nieco inaczej spojrzysz na nie dzięki antrykotowi drobiowemu. Przepis zakłada pozbycie się kości i wykorzystanie samego mięsa. W sam raz, jeśli nie przepadasz za żmudnym odkrawaniem mięsa od kości i usuwaniem chrząstek już podczas posiłku.

Na jaką okazję?

Antrykot z drobiu znacznie skraca czas przygotowania jedzenia. Obróbka mięsa z kurczaka na trwa długo, więc nie musisz rezerwować całego popołudnia na jego przyrządzanie. Pamiętaj jednak, że rodzinny obiad będzie smakować wyśmienicie, jeśli wcześniej wygospodarujesz trochę czasu na zamarynowanie mięsa na antrykot z kurczaka. Pół godziny to absolutne minimum!

Czy wiesz, że?

Przygotowując fasolkę do antrykotu drobiowego, należy z obu stron każdego strączka obciąć końcówki. Uważaj jednak, by nie usuwać zbyt dużego fragmentu. Nie chcesz przecież dopuścić, by podczas gotowania w wodzie do fasolki dostał się nadmiar wody!

Dla urozmaicenia:

Zaproponowaliśmy mięso z udek drobiowych, ale antrykot z piersi kurczaka też będzie udanym daniem. Z kolei żółtą fasolkę, możesz zamienić na zieloną.