
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
400 gramów
120 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z udek usuń kości. Powinien powstać płaski kawałek mięsa z skórą na wierzchu. Jeśli nie lubisz możesz skórę również usunąć.

Krok 2
Mięso skrop olejem i posyp przyprawą Knorr. Odstaw mięso na co najmniej 30 minut, aby się zamarynowało.

Krok 3
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Krok 4
W tym czasie fasolki oczyść, odetnij końcówki i ugotuj w wrzątku.

Krok 5
Boczek pokrój w paseczki i zrumień na oliwie. Następnie dodaj fasolkę i całość podsmaż. Upieczone mięso przełóż na talerz. Podawaj ze smażoną fasolką i, na przykład, z ziemniakami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Antrykot z kurczaka z fasolką
Oto przepis, którego sama nazwa może dla wielu osób brzmieć niezwykle zaskakująco i intrygująco. Antrykot bowiem kojarzony jest z mięsem wołowym i cielęcym. Często podaje się go w formie steków. Czego zatem można spodziewać się po antrykocie z kurczaka? Przepis pomoże przygotować soczysty posiłek z piekarnika, który zostanie wzbogacony żółtą fasolką szparagową z wędzonym boczkiem. Oto patent na kompletne danie obiadowe.
Dla kogo?
Udka zazwyczaj pieczesz lub smażysz w całości? Nieco inaczej spojrzysz na nie dzięki antrykotowi drobiowemu. Przepis zakłada pozbycie się kości i wykorzystanie samego mięsa. W sam raz, jeśli nie przepadasz za żmudnym odkrawaniem mięsa od kości i usuwaniem chrząstek już podczas posiłku.
Na jaką okazję?
Antrykot z drobiu znacznie skraca czas przygotowania jedzenia. Obróbka mięsa z kurczaka na trwa długo, więc nie musisz rezerwować całego popołudnia na jego przyrządzanie. Pamiętaj jednak, że rodzinny obiad będzie smakować wyśmienicie, jeśli wcześniej wygospodarujesz trochę czasu na zamarynowanie mięsa na antrykot z kurczaka. Pół godziny to absolutne minimum!
Czy wiesz, że?
Przygotowując fasolkę do antrykotu drobiowego, należy z obu stron każdego strączka obciąć końcówki. Uważaj jednak, by nie usuwać zbyt dużego fragmentu. Nie chcesz przecież dopuścić, by podczas gotowania w wodzie do fasolki dostał się nadmiar wody!
Dla urozmaicenia:
Zaproponowaliśmy mięso z udek drobiowych, ale antrykot z piersi kurczaka też będzie udanym daniem. Z kolei żółtą fasolkę, możesz zamienić na zieloną.































