
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
400 gramów
120 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z udek usuń kości. Powinien powstać płaski kawałek mięsa z skórą na wierzchu. Jeśli nie lubisz możesz skórę również usunąć.

Krok 2
Mięso skrop olejem i posyp przyprawą Knorr. Odstaw mięso na co najmniej 30 minut, aby się zamarynowało.

Krok 3
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Krok 4
W tym czasie fasolki oczyść, odetnij końcówki i ugotuj w wrzątku.

Krok 5
Boczek pokrój w paseczki i zrumień na oliwie. Następnie dodaj fasolkę i całość podsmaż. Upieczone mięso przełóż na talerz. Podawaj ze smażoną fasolką i, na przykład, z ziemniakami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Antrykot z kurczaka z fasolką
Oto przepis, którego sama nazwa może dla wielu osób brzmieć niezwykle zaskakująco i intrygująco. Antrykot bowiem kojarzony jest z mięsem wołowym i cielęcym. Często podaje się go w formie steków. Czego zatem można spodziewać się po antrykocie z kurczaka? Przepis pomoże przygotować soczysty posiłek z piekarnika, który zostanie wzbogacony żółtą fasolką szparagową z wędzonym boczkiem. Oto patent na kompletne danie obiadowe.
Dla kogo?
Udka zazwyczaj pieczesz lub smażysz w całości? Nieco inaczej spojrzysz na nie dzięki antrykotowi drobiowemu. Przepis zakłada pozbycie się kości i wykorzystanie samego mięsa. W sam raz, jeśli nie przepadasz za żmudnym odkrawaniem mięsa od kości i usuwaniem chrząstek już podczas posiłku.
Na jaką okazję?
Antrykot z drobiu znacznie skraca czas przygotowania jedzenia. Obróbka mięsa z kurczaka na trwa długo, więc nie musisz rezerwować całego popołudnia na jego przyrządzanie. Pamiętaj jednak, że rodzinny obiad będzie smakować wyśmienicie, jeśli wcześniej wygospodarujesz trochę czasu na zamarynowanie mięsa na antrykot z kurczaka. Pół godziny to absolutne minimum!
Czy wiesz, że?
Przygotowując fasolkę do antrykotu drobiowego, należy z obu stron każdego strączka obciąć końcówki. Uważaj jednak, by nie usuwać zbyt dużego fragmentu. Nie chcesz przecież dopuścić, by podczas gotowania w wodzie do fasolki dostał się nadmiar wody!
Dla urozmaicenia:
Zaproponowaliśmy mięso z udek drobiowych, ale antrykot z piersi kurczaka też będzie udanym daniem. Z kolei żółtą fasolkę, możesz zamienić na zieloną.