Antrykot z kurczaka - drobiowy, z piersi: przepis | Przepisy.pl pixel

Antrykot z kurczaka z fasolką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
679 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

400 gramów

120 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z udek usuń kości. Powinien powstać płaski kawałek mięsa z skórą na wierzchu. Jeśli nie lubisz możesz skórę również usunąć.

Antrykot z kurczaka z fasolką - Krok 1

Krok 2

Mięso skrop olejem i posyp przyprawą Knorr. Odstaw mięso na co najmniej 30 minut, aby się zamarynowało.

Antrykot z kurczaka z fasolką - Krok 2

Krok 3

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Antrykot z kurczaka z fasolką - Krok 3

Krok 4

W tym czasie fasolki oczyść, odetnij końcówki i ugotuj w wrzątku.

Antrykot z kurczaka z fasolką - Krok 4

Krok 5

Boczek pokrój w paseczki i zrumień na oliwie. Następnie dodaj fasolkę i całość podsmaż. Upieczone mięso przełóż na talerz. Podawaj ze smażoną fasolką i, na przykład, z ziemniakami.

Antrykot z kurczaka z fasolką - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Magdalena

    Magdalena , 25.06.2021

    Proszę się zaznajomić czym jest antrykot... Bo napewno nie jest częścią kurczaka...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Antrykot z kurczaka z fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Antrykot z kurczaka z fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Antrykot z kurczaka z fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Antrykot z kurczaka z fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Antrykot z kurczaka z fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Antrykot z kurczaka z fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Antrykot z kurczaka z fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Antrykot z kurczaka z fasolką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Antrykot z kurczaka z fasolkąAntrykot z kurczaka z fasolką

Oto przepis, którego sama nazwa może dla wielu osób brzmieć niezwykle zaskakująco i intrygująco. Antrykot bowiem kojarzony jest z mięsem wołowym i cielęcym. Często podaje się go w formie steków. Czego zatem można spodziewać się po antrykocie z kurczaka? Przepis pomoże przygotować soczysty posiłek z piekarnika, który zostanie wzbogacony żółtą fasolką szparagową z wędzonym boczkiem. Oto patent na kompletne danie obiadowe.

Dla kogo?

Udka zazwyczaj pieczesz lub smażysz w całości? Nieco inaczej spojrzysz na nie dzięki antrykotowi drobiowemu. Przepis zakłada pozbycie się kości i wykorzystanie samego mięsa. W sam raz, jeśli nie przepadasz za żmudnym odkrawaniem mięsa od kości i usuwaniem chrząstek już podczas posiłku.

Na jaką okazję?

Antrykot z drobiu znacznie skraca czas przygotowania jedzenia. Obróbka mięsa z kurczaka na trwa długo, więc nie musisz rezerwować całego popołudnia na jego przyrządzanie. Pamiętaj jednak, że rodzinny obiad będzie smakować wyśmienicie, jeśli wcześniej wygospodarujesz trochę czasu na zamarynowanie mięsa na antrykot z kurczaka. Pół godziny to absolutne minimum!

Czy wiesz, że?

Przygotowując fasolkę do antrykotu drobiowego, należy z obu stron każdego strączka obciąć końcówki. Uważaj jednak, by nie usuwać zbyt dużego fragmentu. Nie chcesz przecież dopuścić, by podczas gotowania w wodzie do fasolki dostał się nadmiar wody!

Dla urozmaicenia:

Zaproponowaliśmy mięso z udek drobiowych, ale antrykot z piersi kurczaka też będzie udanym daniem. Z kolei żółtą fasolkę, możesz zamienić na zieloną.