
Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
0.2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
1 szczypta
4 sztuki
30 mililitrów
100 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Majonez wymieszaj z ketchupem i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 2
Pomidora pokrój w drobną kostkę, awokado obierz, pozbądź się pestki i pokrój podobnie do pomidora. Dodaj do sosu.

Krok 3
Krewetki odsącz z nadmiaru wody i dodaj do sosu. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem cayenne i odstaw na 10 minut w chłodne miejsce.

Krok 4
Jajka usmaż z obu stron.

Krok 5
Kromki chleba tostowego opiecz, aby były chrupiące.

Krok 6
Na powstałego tosta połóż sos z warzywami i krewetkami, garść posiekanej sałaty oraz jajko. Całość przykryj drugą kromką, ponownie połóż warstwę warzyw oraz sałaty (bez jajka) i przykryj trzecim tostem. Czynność powtórz w pozostałym trzema tostami, powinny powstać dwie kanapki.

Krok 7
Kanapkę przyciśnij lekko dłonią, aby wszystkie warstwy dobrze się posklejały, obkrój nożem dookoła z nadmiaru warzyw i jajka. Następnie wbij wykałaczki na rogach i przekrój kanapkę na dwa małe trójkąty tak, by powstały mini kanapeczki z chleba tostowego. Podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mini kanapeczki
Szukasz idealnego przepisu na szybką przekąskę? Mini kanapeczki na wykałaczkach są jednym z nich. Wystarczy zgromadzić potrzebne składniki i przygotować kanapkę standardowych rozmiarów. Dopiero później należy ja przekroić na mniejsze trójkąciki i wbić w nie wykałaczki.
Dla kogo?
Przepis na mini kanapki z chleba tostowego powinien przypaść do gustu fanom posiłków i przystawek „do ręki”. Są to wszelkiego rodzaju dania, które można spożyć bez użycia talerzy oraz sztućców bez ryzyka bałaganu. Wypróbuj naszą recepturę i sprawdź, czy posmakują Ci nasze kanapeczki z chleba tostowego.
Na jaką okazję?
Przygotowanie takich mini kanapeczek na wykałaczkach nie musi czekać na szczególne okazje, jak przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi. Z powodzeniem możesz przyrządzić je wieczór filmowy lub po prostu jako posiłek w ciągu dnia – w nieco innym wydaniu!
Czy wiesz, że?
Ważnym krokiem w przygotowaniu mini kanapek z chleba tostowego jest przyrządzenie sosu. Majonez wymieszaj z ketchupem i sosem sałatkowym Knorr. Takie połączenie nada potrawie wyrazistego smaku oraz aksamitnej konsystencji.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz nieco poeksperymentować z przepisem na mini kanapeczki z chleba tostowego, wzbogać je o świeże warzywa, takie jak pomidor czy ogórek. Świetnie skomponują się z sosem na bazie majonezu i ketchupu oraz podkręcą nieco smak całego dnia. Znajdź wersję najlepszą się siebie!