
Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
0.2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
1 szczypta
4 sztuki
30 mililitrów
100 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Majonez wymieszaj z ketchupem i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 2
Pomidora pokrój w drobną kostkę, awokado obierz, pozbądź się pestki i pokrój podobnie do pomidora. Dodaj do sosu.

Krok 3
Krewetki odsącz z nadmiaru wody i dodaj do sosu. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem cayenne i odstaw na 10 minut w chłodne miejsce.

Krok 4
Jajka usmaż z obu stron.

Krok 5
Kromki chleba tostowego opiecz, aby były chrupiące.

Krok 6
Na powstałego tosta połóż sos z warzywami i krewetkami, garść posiekanej sałaty oraz jajko. Całość przykryj drugą kromką, ponownie połóż warstwę warzyw oraz sałaty (bez jajka) i przykryj trzecim tostem. Czynność powtórz w pozostałym trzema tostami, powinny powstać dwie kanapki.

Krok 7
Kanapkę przyciśnij lekko dłonią, aby wszystkie warstwy dobrze się posklejały, obkrój nożem dookoła z nadmiaru warzyw i jajka. Następnie wbij wykałaczki na rogach i przekrój kanapkę na dwa małe trójkąty tak, by powstały mini kanapeczki z chleba tostowego. Podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mini kanapeczki
Szukasz idealnego przepisu na szybką przekąskę? Mini kanapeczki na wykałaczkach są jednym z nich. Wystarczy zgromadzić potrzebne składniki i przygotować kanapkę standardowych rozmiarów. Dopiero później należy ja przekroić na mniejsze trójkąciki i wbić w nie wykałaczki.
Dla kogo?
Przepis na mini kanapki z chleba tostowego powinien przypaść do gustu fanom posiłków i przystawek „do ręki”. Są to wszelkiego rodzaju dania, które można spożyć bez użycia talerzy oraz sztućców bez ryzyka bałaganu. Wypróbuj naszą recepturę i sprawdź, czy posmakują Ci nasze kanapeczki z chleba tostowego.
Na jaką okazję?
Przygotowanie takich mini kanapeczek na wykałaczkach nie musi czekać na szczególne okazje, jak przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi. Z powodzeniem możesz przyrządzić je wieczór filmowy lub po prostu jako posiłek w ciągu dnia – w nieco innym wydaniu!
Czy wiesz, że?
Ważnym krokiem w przygotowaniu mini kanapek z chleba tostowego jest przyrządzenie sosu. Majonez wymieszaj z ketchupem i sosem sałatkowym Knorr. Takie połączenie nada potrawie wyrazistego smaku oraz aksamitnej konsystencji.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz nieco poeksperymentować z przepisem na mini kanapeczki z chleba tostowego, wzbogać je o świeże warzywa, takie jak pomidor czy ogórek. Świetnie skomponują się z sosem na bazie majonezu i ketchupu oraz podkręcą nieco smak całego dnia. Znajdź wersję najlepszą się siebie!