Spaghetti all’amatriciana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti all’amatriciana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

358 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

185 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 gramów

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj garnek i napełnij go wodą. Makaron spaghetti ugotuj al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw.

Spaghetti all’amatriciana   - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj całą papryczkę chili i podsmażaj na małym ogniu. Na desce do krojenia posiekaj drobno cebulę, a boczek pokrój w dość grube paski. Po kilku minutach papryczkę zdejmij z patelni i odłóż na bok (nie będzie Ci już potrzebna), a na ten sam tłuszcz wyłóż kolejno cebulę i boczek.

Spaghetti all’amatriciana   - Krok 2

Krok 3

Cebulę z boczkiem podsmażaj do momentu, aż warzywo ładnie się zarumieni, a mięso stanie się chrupiące. Następnie otwórz puszkę pomidorów pelati, wyjmij je z puszki i posiekaj. Dodaj do smażonego boczku i podsmażaj na wolnym ogniu około 5 minut.

Spaghetti all’amatriciana   - Krok 3

Krok 4

Fix Spaghetti Bolognese Knorr dokładnie rozprowadź w 250 ml wody i wlej na patelnię. Wszystkie składniki na patelni dobrze wymieszaj z sosem i dodaj ugotowany wcześniej makaron. Całość gotuj kilka minut, aby sos dobrze połączył się z makaronem.

Spaghetti all’amatriciana   - Krok 4

Krok 5

Gotowe spaghetti all’amatriciana podawaj od razu posypane startym serem i udekorowane listkiem bazylii.

Spaghetti all’amatriciana   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie chcesz, żeby danie było zbyt ostre, nie dodawaj do niego papryczki chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti all’amatriciana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti all’amatriciana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti all’amatriciana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti all’amatriciana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti all’amatriciana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti all’amatriciana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti all’amatriciana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti all’amatriciana   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti all’amatriciana  Spaghetti all’amatriciana

Masz mało czasu, a chcesz przygotować smaczny obiad lub przekąskę w ciągu dnia? Przepis na spaghetti all’amatriciana jest bardzo prosty. To pyszne danie to wizytówka kuchni włoskiej. Połączenie wyrazistego pomidorowego sosu z chrupiącym boczkiem wielu osobom przypadnie do gustu. Wypróbuj choć raz, a przekonasz się, że będziesz sięgać po ten przepis częściej. 

Dla kogo?

Spaghetti all’amatriciana przypadnie do gustu miłośnikom włoskich past i makaronów.

Na jaką okazję?

Danie dobrze sprawdzi się jako potrawa obiadowa dla całej rodziny. Porcję spaghetti all’amatriciana z powodzeniem możesz zapakować też do lunchboxa lub zjeść na kolację. 

Czy wiesz, że…?

Spaghetti all’amatriciana najlepiej smakuje posypane serem pecorino. Ten twardy, niezbyt słony ser wystarczy zetrzeć na tarce i posypać nim gotowe danie na chwilę przed zjedzeniem. 

Dla urozmaicenia:

Sos będzie jeszcze bardziej esencjonalny i smaczny, jeśli dodasz do niego odrobinę białego wina. Wystarczy polać nim chrupiący boczek chwilę przed dodaniem pomidorów i pozwolić alkoholowi odparować.