Spaghetti all’amatriciana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti all’amatriciana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

321 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 gramów

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw.

Spaghetti all’amatriciana   - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kolejno cebulę i boczek pokrojone w drobną kostkę, następnie posiekany chilli.

Spaghetti all’amatriciana   - Krok 2

Krok 3

Pomidory pelatti wyjmij z puszki i posiekaj. Dodaj do smażonego boczku.

Spaghetti all’amatriciana   - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i wlej całość do patelni.

Spaghetti all’amatriciana   - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i dodaj makaron. Całość gotuj kilka minut, aby sos dobrze połączył się z makaronem. Podawaj natychmiast posypane startym serem.

Spaghetti all’amatriciana   - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti all’amatriciana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti all’amatriciana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti all’amatriciana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti all’amatriciana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti all’amatriciana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti all’amatriciana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti all’amatriciana   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti all’amatriciana   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti all’amatriciana  Spaghetti all’amatriciana

Masz mało czasu, a chcesz przygotować smaczny obiad lub przekąskę w ciągu dnia? Ten przepis będzie dobrym wyborem. Spaghetti à la amatriciana jest bardzo proste do przyrządzenia. Jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut. Zacznij od skompletowania składników – jeśli nie chcesz, żeby danie było zbyt ostre, nie dodawaj do niego papryczki chili. Na początek ugotuj makaron al dente, według wskazówek na opakowaniu. Następnie na rozgrzanym tłuszczu smaż kolejno: drobno pokrojoną cebulę, boczek, a na końcu posiekane chili. Po kilku minutach na patelnię wrzuć jeszcze pomidory z puszki (najlepiej sprawdzą się pelati). Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodaj makaron. Danie jest już prawie gotowe – teraz wystarczy smażyć wszystko jeszcze przez kilka minut, do momentu, aż smaki poszczególnych składników się przenikną. Spaghetti serwuj posypane ulubionym serem np. mozarellą lub parmezanem, najlepiej udekorowane listkami świeżej bazylii. Podawaj na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Zachowaj ten przepis i zrób pyszny makaron z wyrazistym sosem.