
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
200 gramów
2 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
2 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj garnek i napełnij go wodą. Makaron spaghetti ugotuj al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw.

Krok 2
Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj całą papryczkę chili i podsmażaj na małym ogniu. Na desce do krojenia posiekaj drobno cebulę, a boczek pokrój w dość grube paski. Po kilku minutach papryczkę zdejmij z patelni i odłóż na bok (nie będzie Ci już potrzebna), a na ten sam tłuszcz wyłóż kolejno cebulę i boczek.

Krok 3
Fix Spaghetti Bolognese Knorr dokładnie rozprowadź w 250 ml wody i wlej na patelnię. Wszystkie składniki na patelni dobrze wymieszaj z sosem i dodaj ugotowany wcześniej makaron. Całość gotuj kilka minut, aby sos dobrze połączył się z makaronem.

Krok 4
Cebulę z boczkiem podsmażaj do momentu, aż warzywo ładnie się zarumieni, a mięso stanie się chrupiące. Następnie otwórz puszkę pomidorów pelati, wyjmij je z puszki i posiekaj. Dodaj do smażonego boczku i podsmażaj na wolnym ogniu około 5 minut.

Krok 5
Gotowe spaghetti all’amatriciana podawaj od razu posypane startym serem i udekorowane listkiem bazylii.


Dobra rada:
Jeśli nie chcesz, żeby danie było zbyt ostre, nie dodawaj do niego papryczki chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti all’amatriciana
Masz mało czasu, a chcesz przygotować smaczny obiad lub przekąskę w ciągu dnia? Przepis na spaghetti all’amatriciana jest bardzo prosty. To pyszne danie to wizytówka kuchni włoskiej. Połączenie wyrazistego pomidorowego sosu z chrupiącym boczkiem wielu osobom przypadnie do gustu. Wypróbuj choć raz, a przekonasz się, że będziesz sięgać po ten przepis częściej.
Dla kogo?
Spaghetti all’amatriciana przypadnie do gustu miłośnikom włoskich past i makaronów.
Na jaką okazję?
Danie dobrze sprawdzi się jako potrawa obiadowa dla całej rodziny. Porcję spaghetti all’amatriciana z powodzeniem możesz zapakować też do lunchboxa lub zjeść na kolację.
Czy wiesz, że…?
Spaghetti all’amatriciana najlepiej smakuje posypane serem pecorino. Ten twardy, niezbyt słony ser wystarczy zetrzeć na tarce i posypać nim gotowe danie na chwilę przed zjedzeniem.
Dla urozmaicenia:
Sos będzie jeszcze bardziej esencjonalny i smaczny, jeśli dodasz do niego odrobinę białego wina. Wystarczy polać nim chrupiący boczek chwilę przed dodaniem pomidorów i pozwolić alkoholowi odparować.