Składniki
500 gramów
500 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
2 sztuki
30 gramów
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj w garnku wodę, posól i ugotuj do miękkości zielone szparagi (około 5-7 minut), odcedź i pokrój je na kawałki.
Krok 2
Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.
Krok 3
Posiekaj drobno szalotki. Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej szalotki, dodaj kawałki szparagów.
Krok 4
Przygotuj Fix Spaghetti Napoli Knorr według przepisu na opakowaniu. Dodaj do szalotek i szparagów przygotowany wcześniej sos pomidorowy i natkę pietruszki. Wymieszaj, duś razem około 10 minut. Dopraw do smaku.
Krok 5
Dodaj sos do odcedzonego makaronu, wymieszaj delikatnie i posyp serem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejInne przepisy
Spaghetti ze szparagami
Aby przygotować danie na elegancką kolację lub obiad, wcale nie musisz sięgać po skomplikowane przepisy – kluczem do kulinarnego sukcesu jest dobór odpowiednich składników. Przyrządź spaghetti z dodatkiem zielonych szparagów i szalotek, a proste danie zyska wykwintny charakter. Pierwszym krokiem do przygotowania tej potrawy jest ugotowanie szparagów do miękkości. Następnie odcedź je, poczekaj, aż nieco przestygną i pokrój na kawałki. Drobno posiekaj szalotki i zeszklij je na rozgrzanej oliwie, a po chwili dodaj szparagi. Oba składniki połączy ze sobą błyskawiczny Fix Spaghetti Napoli Knorr– przyrządź go według przepisu na opakowaniu i wlej na patelnię. Smak sosu wzbogaci drobno posiekana natka świeżej pietruszki. Całość duś przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj ugotowany wcześniej al dente makaron typu spaghetti i wymieszaj. Danie serwuj bezpośrednio po przygotowaniu, posypane startym żółtym serem, np. wyrazistym cheddarem. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.