Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
0.5 szklanki
100 gramów
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Warzywa umyj i pokrój w kostkę.
Krok 2
Marchew, cukinię i paprykę usmaż na rozgrzanym oleju.
Krok 3
Dodaj pomidory, zioła i kostkę Knorr, wszystko podduś.
Krok 4
Zalej całość sokiem pomidorowym i gotuj kilka minut. Przypraw pieprzem. Makaron wymieszaj z sosem i posyp serem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti z cukinią i papryką
Prawdziwie włoskie danie. Kolorowe, pełne świeżych warzyw, zachwyci nie tylko wegetarian, ale wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Nie jest przy tym zbyt kosztowne, ani trudne do przygotowania. Do tego dania użyj makaronu do spaghetti. Powinien być ugotowany al dente, rozgotowany nie będzie dobrze smakował. Sos do makaronu przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy pokroić warzywa – niech to będzie marchew, kolorowe papryki, pomidory i cukinia – a następnie dusić je ze sobą, aż puszczą soki. Smak sosu podkręcisz za pomocą gęstego soku pomidorowego, ziół prowansalskich oraz warzywnej kostki bulionowej. Kiedy sos będzie już gotowy i doprawiony do smaku, połącz go z ugotowanym makaronem. Całość możesz posypać parmezanem i jeść póki gorące. Oto prosta uczta we włoskim stylu, którą bez problemu urządzisz w swoim domu. Minimum składników, maksimum smaku i zadowolenia.