Spaghetti arrabiata

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

261 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
3020 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

300 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

2 łyżeczki

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj spaghetti.

Krok 2

Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj posiekany czosnek wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i smaż przez 3 minuty.

Krok 3

Dodaj posiekane chili i koncentrat pomidorowy, pozostaw na 1 minutę na ogniu.

Krok 4

Dodaj pomidory z puszki, wlej 300 ml wody i wsyp zawartość opakowania Fix Knorr Spaghetti Bolognese. Zagotuj sos, aby zgęstniał.

Krok 5

Zdejmij sos z ognia, wymieszaj z octem balsamicznym i połącz ze spaghetti.

4

Opinie o przepisie

  • Bozena Kardasz

    Bozena Kardasz , 23.05.2019

    super smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Linde

    Krystyna Linde , 23.05.2019

    smaczne i tanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marcin ciepły

    marcin ciepły , 18.08.2017

    Dobre, ale trochę za słodkie. Nie wiem czy to tak ma być.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Szkotnicka

    Magda Szkotnicka , 06.04.2016

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti arrabiataSpaghetti arrabiata

Spaghetti z sosem arrabiata, jednym z najpopularniejszych dodatków do makaronu we Włoszech, to propozycja dla miłośników wyrazistych, pikantnych smaków. Makaron ugotuj al dente. Ząbki czosnku rozgnieć, cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż je na patelni przez kilka minut. Papryczki chili przekrój wzdłuż na pół, usuń z nich pestki i drobno posiekaj. Ich liczba może być inna niż ta sugerowana w przepisie – wszystko zależy od Twoich preferencji. Wrzuć je do smażącej się cebuli i czosnku. Dodaj również koncentrat pomidorowy i wszystko smaż jeszcze przez chwilę. Na koniec dołącz pomidory z puszki wraz z zalewą, wodę i przyprawy. Jeśli zależy Ci na kremowej, delikatnej konsystencji dania, użyj pomidorów bez skórki. W sezonie zamiast tych z puszki warto wykorzystać świeże. Sos gotuj do momentu, aż zgęstnieje. Gdy będzie gotowy, wymieszaj go z octem balsamicznym i połącz z makaronem. Potrawę możesz udekorować startym serem (np. parmezanem) i kilkoma listkami bazylii. Życzymy smacznego!