Makaron z krewetkami i szafranem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z krewetkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

null szczypt

null szczypt

null szczypt

null szczypt

null szczypt

null szczypt

3 sztuki

null szczypt

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż, a pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój na małe kawałki.

Krok 2

Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, czosnek, bazylię oraz oregano i podsmaż.

Krok 3

Dodaj krewetki i ponownie podsmaż, po czym dodaj pomidory. Wrzuć resztę przypraw, czyli szafran, kolendrę, pieprz i sól.

Krok 4

Kiedy pomidory rozpadną się i powstanie sos, wrzuć posiekaną natkę pietruszki.

Krok 5

Wszystko wymieszaj i podawaj na makaronie.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej