Makaron z krewetkami i szafranem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z krewetkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

null szczypt

null szczypt

null szczypt

null szczypt

null szczypt

null szczypt

3 sztuki

null szczypt

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż, a pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój na małe kawałki.

Krok 2

Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, czosnek, bazylię oraz oregano i podsmaż.

Krok 3

Dodaj krewetki i ponownie podsmaż, po czym dodaj pomidory. Wrzuć resztę przypraw, czyli szafran, kolendrę, pieprz i sól.

Krok 4

Kiedy pomidory rozpadną się i powstanie sos, wrzuć posiekaną natkę pietruszki.

Krok 5

Wszystko wymieszaj i podawaj na makaronie.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej