Składniki
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
null szczypt
null szczypt
null szczypt
null szczypt
null szczypt
null szczypt
3 sztuki
null szczypt
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż, a pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój na małe kawałki.
Krok 2
Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, czosnek, bazylię oraz oregano i podsmaż.
Krok 3
Dodaj krewetki i ponownie podsmaż, po czym dodaj pomidory. Wrzuć resztę przypraw, czyli szafran, kolendrę, pieprz i sól.
Krok 4
Kiedy pomidory rozpadną się i powstanie sos, wrzuć posiekaną natkę pietruszki.
Krok 5
Wszystko wymieszaj i podawaj na makaronie.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej