
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
null szczypt
null szczypt
null szczypt
null szczypt
null szczypt
null szczypt
3 sztuki
null szczypt
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż, a pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój na małe kawałki.
Krok 2
Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, czosnek, bazylię oraz oregano i podsmaż.
Krok 3
Dodaj krewetki i ponownie podsmaż, po czym dodaj pomidory. Wrzuć resztę przypraw, czyli szafran, kolendrę, pieprz i sól.
Krok 4
Kiedy pomidory rozpadną się i powstanie sos, wrzuć posiekaną natkę pietruszki.
Krok 5
Wszystko wymieszaj i podawaj na makaronie.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej