Makaron z kabanosem – spaghetti: przepis z winem | Przepisy.pl pixel

Makaron z kabanosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, a następnie przesmaż razem na rozgrzanej oliwie.

Krok 3

Na patelnię wlej wino, dodaj dwa listki szałwii i zredukuj objętość płynu, po czym wlej śmietanę.

Krok 4

Sos doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 3-5 minut. Dopraw do smaku Delikatem Knorr.

Krok 5

Patelnię wyłóż kawałkiem pergaminu i lekko rozgrzej. Kabanosy pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Ułóż je na pergaminie i smaż, przewracając co jakiś czas do momentu, gdy będą chrupkie.

Krok 6

Gorący makaron wymieszaj z kremowym sosem, wyłóż na talerze, a na wierzchu każdej porcji połóż chipsy z kabanosów i udekoruj listkami szałwii.

1

Opinie o przepisie

  • Aneta Aneta

    Aneta Aneta , 09.01.2021

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kabanosemMakaron z kabanosem

Proste i szybkie dania często zaskakują doskonałym smakiem – przekonaj się o tym, przygotowując makaron z kabanosem. Rozpocznij od ugotowania al dente spaghetti lub innego rodzaju makaronu, np. tagliatelle. Następnie przejdź do przyrządzenia wyśmienitego sosu śmietanowego z białym wytrawnym winem. Najpierw posiekaj w drobną kostkę białą cebulę oraz czosnek i podsmaż je na rozgrzanej oliwie. Po chwili na patelnię wlej wino i wyłóż świeże listki szałwii – jej balsamiczny zapach i lekko pikantny smak będą świetnie komponować się z wieprzowymi kabanosami. Gdy płyn się zredukuje, dodaj do sosu gęstą śmietanę kremówkę i zagotuj. Na koniec wsyp szczyptę przyprawy uniwersalnej. Na rozgrzanej patelni rozłóż kawałek pergaminu i umieść na nim przekrojone wzdłuż na cienkie plastry kabanosy. Smaż je przez kilka minut z obu stron do momentu, aż powstaną chrupiące chipsy. Ugotowany makaron połącz z sosem i nałóż na talerze, a na wierzch każdej porcji wysyp kawałki kabanosów. Danie udekoruj listkami szałwii. Sprawdź, jak smakuje makaron z kabanosem.