Makaron z kabanosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

59 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź.

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, a następnie przesmaż razem na rozgrzanej oliwie.

Krok 3

Na patelnię wlej wino, dodaj dwa listki szałwii i zredukuj objętość płynu, po czym wlej śmietanę.

Krok 4

Sos doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 3-5 minut. Dopraw do smaku Delikatem Knorr.

Krok 5

Patelnię wyłóż kawałkiem pergaminu i lekko rozgrzej. Kabanosy pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Ułóż je na pergaminie i smaż, przewracając co jakiś czas do momentu, gdy będą chrupkie.

Krok 6

Gorący makaron wymieszaj z kremowym sosem, wyłóż na talerze, a na wierzchu każdej porcji połóż chipsy z kabanosów i udekoruj listkami szałwii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kabanosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kabanosemMakaron z kabanosem

Proste i szybkie dania często zaskakują doskonałym smakiem – przekonaj się o tym, przygotowując makaron z kabanosem. Rozpocznij od ugotowania al dente spaghetti lub innego rodzaju makaronu, np. tagliatelle. Następnie przejdź do przyrządzenia wyśmienitego sosu śmietanowego z białym wytrawnym winem. Najpierw posiekaj w drobną kostkę białą cebulę oraz czosnek i podsmaż je na rozgrzanej oliwie. Po chwili na patelnię wlej wino i wyłóż świeże listki szałwii – jej balsamiczny zapach i lekko pikantny smak będą świetnie komponować się z wieprzowymi kabanosami. Gdy płyn się zredukuje, dodaj do sosu gęstą śmietanę kremówkę i zagotuj. Na koniec wsyp szczyptę przyprawy uniwersalnej. Na rozgrzanej patelni rozłóż kawałek pergaminu i umieść na nim przekrojone wzdłuż na cienkie plastry kabanosy. Smaż je przez kilka minut z obu stron do momentu, aż powstaną chrupiące chipsy. Ugotowany makaron połącz z sosem i nałóż na talerze, a na wierzch każdej porcji wysyp kawałki kabanosów. Danie udekoruj listkami szałwii. Sprawdź, jak smakuje makaron z kabanosem.