Makaron z wołowiną i grzybami w sosie śmietanowym | Przepisy.pl pixel

Fusilli w kremowym sosie z wołowiną i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
298 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

264 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

300 gramów

125 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

150 mililitrów

50 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 3

Pokrój cebulę w kostkę, a pieczarki w plastry i dodaj do mięsa na patelni. Smaż, aż zmięknie.

Krok 6

Połącz sos z makaronami fusilli i przy podaniu posyp startym parmezanem.

Krok 1

Ugotuj makaron, aż będzie al dente.

Krok 4

Wymieszaj w rondlu kwaśną śmietanę, mleko, drugą kostkę Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr i rozgrzej na wolnym ogniu.

Krok 5

Dodaj śmietanowo-mleczny sos do mięsa i na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, gotuj, aż zgęstnieje.

Krok 2

Pokrój mięso w paski, posyp obficie 1 kostką Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr i smaż na rozgrzanej oliwie, aż będzie brązowe.

4

Opinie o przepisie

  • Oriana Jasmin

    Oriana Jasmin , 15.09.2018

    Pani Ania narzeka na twarde mięso, ale aby danie wyszło dobre musi zostać ono poprawnie pokrojone w poprzek włókien, krojone wzdłuż na pewno będzie twarde. Tak samo trzeba być ostrożnym z obróbką termiczną mięsa - wołowina w małych kawałkach wbrew pozorom nie potrzebuje dużo czasu. Przepis jest dobry, tylko po prostu trzeba odpowiednio przygotować mięso.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Orlof-Walner

    Ania Orlof-Walner , 27.09.2017

    bardzo bardzo średni przepis, mięso twarde jak nie wiem...słabo...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Filmord Filemon

    Filmord Filemon , 08.09.2017

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja  Maa

    Alicja Maa , 20.04.2016

    Kwaśna śmietana wszystko psuje.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fusilli w kremowym sosie z wołowiną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fusilli w kremowym sosie z wołowiną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fusilli w kremowym sosie z wołowiną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fusilli w kremowym sosie z wołowiną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fusilli w kremowym sosie z wołowiną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fusilli w kremowym sosie z wołowiną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fusilli w kremowym sosie z wołowiną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fusilli w kremowym sosie z wołowiną i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej