Przepisy na Makaron z mięsem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Makaron z mięsem

293 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z mięsemMakaron z mięsem

Penne, tagliatelle, fusilli, farfalle i spaghetti – sposobów na przyrządzenie makaronu jest tyle, ile jego kształtów i kolorów. Jeśli planujesz podać go z mięsem, dobrym wyborem będzie kurczak albo mięso mielone, np. wieprzowo-wołowe. Są szybkie w przygotowaniu i pasują do wielu rożnych dodatków. Jeśli chcesz przyrządzisz makaron z kurczakiem, wybierz ten o grubszych kształtach. Sprawdzą się rurki, świderki czy kolanka. Lubisz inny rodzaj? Do większych kawałków mięsa, lepiej niż cienkie spaghetti, pasować będzie tagliatelle, czyli wstążki. Takie danie smakuje dobrze również z większymi kawałkami warzyw, np. brokułów lub kalafiora. Makaron penne i kurczak to także popularne składniki wielu zapiekanek. Połącz je z sosem serowym lub śmietanowym, i po chwili obiad będzie gotowy. Nie zapomnij też o odpowiednim serze, np. mozzarelli lub parmezanie. Mięso drobiowe to nieodłączny składnik wielu makaronów w stylu azjatyckim. Popularny na Wschodzie sposób jego przyrządzenia to szybkie smażenie. Wszystkie składniki przysmaża się krótko na mocno rozgrzanej patelni, czasem wbijając do nich jajko. Do tego typu potraw najlepiej użyć makaronu ryżowego, sojowego lub chińskiego. Mięso mielone to z kolei nieodłączny składnik niezwykle popularnego spaghetti bolognese. Do jego przygotowania potrzebujesz jeszcze cebuli, pomidorów, ziół i oliwy. Kiedy z warzyw odparuje nadmiar wody, sos powinien być gotowy. Danie podawaj posypane tartym parmezanem. Taki sos to także klasyczne nadzienie do cannelloni – makaronowych rurek. Najlepiej nadziej je surowe i zapiekaj w sosie pomidorowym lub szpinakowym (w podobny sposób przyrządzisz też włoską lasagne). Szukasz alternatywy dla mięsnego sosu? Podaj makaron razem z drobnymi klopsikami. Za pomocą kilku składników zmienisz także smak sosu pomidorowego. Dopraw go np. chili lub czosnkiem, jeśli chcesz, by zyskał na wyrazistości. Złagodzisz go z kolei dodatkiem śmietany lub jogurtu. Zobacz, jak wiele dań przyrządzisz z mięsa i makaronu! Zainspiruj się naszymi sprawdzonymi przepisami.