Przepisy na Makaron z mięsem
293 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Makaron z mięsem
Penne, tagliatelle, fusilli, farfalle i spaghetti – sposobów na przyrządzenie makaronu jest tyle, ile jego kształtów i kolorów. Jeśli planujesz podać go z mięsem, dobrym wyborem będzie kurczak albo mięso mielone, np. wieprzowo-wołowe. Są szybkie w przygotowaniu i pasują do wielu rożnych dodatków. Jeśli chcesz przyrządzisz makaron z kurczakiem, wybierz ten o grubszych kształtach. Sprawdzą się rurki, świderki czy kolanka. Lubisz inny rodzaj? Do większych kawałków mięsa, lepiej niż cienkie spaghetti, pasować będzie tagliatelle, czyli wstążki. Takie danie smakuje dobrze również z większymi kawałkami warzyw, np. brokułów lub kalafiora. Makaron penne i kurczak to także popularne składniki wielu zapiekanek. Połącz je z sosem serowym lub śmietanowym, i po chwili obiad będzie gotowy. Nie zapomnij też o odpowiednim serze, np. mozzarelli lub parmezanie. Mięso drobiowe to nieodłączny składnik wielu makaronów w stylu azjatyckim. Popularny na Wschodzie sposób jego przyrządzenia to szybkie smażenie. Wszystkie składniki przysmaża się krótko na mocno rozgrzanej patelni, czasem wbijając do nich jajko. Do tego typu potraw najlepiej użyć makaronu ryżowego, sojowego lub chińskiego. Mięso mielone to z kolei nieodłączny składnik niezwykle popularnego spaghetti bolognese. Do jego przygotowania potrzebujesz jeszcze cebuli, pomidorów, ziół i oliwy. Kiedy z warzyw odparuje nadmiar wody, sos powinien być gotowy. Danie podawaj posypane tartym parmezanem. Taki sos to także klasyczne nadzienie do cannelloni – makaronowych rurek. Najlepiej nadziej je surowe i zapiekaj w sosie pomidorowym lub szpinakowym (w podobny sposób przyrządzisz też włoską lasagne). Szukasz alternatywy dla mięsnego sosu? Podaj makaron razem z drobnymi klopsikami. Za pomocą kilku składników zmienisz także smak sosu pomidorowego. Dopraw go np. chili lub czosnkiem, jeśli chcesz, by zyskał na wyrazistości. Złagodzisz go z kolei dodatkiem śmietany lub jogurtu. Zobacz, jak wiele dań przyrządzisz z mięsa i makaronu! Zainspiruj się naszymi sprawdzonymi przepisami.