Przepisy na Makaron z mięsem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Makaron z mięsem

294 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z mięsemMakaron z mięsem

Penne, tagliatelle, fusilli, farfalle i spaghetti – sposobów na przyrządzenie makaronu jest tyle, ile jego kształtów i kolorów. Jeśli planujesz podać go z mięsem, dobrym wyborem będzie kurczak albo mięso mielone, np. wieprzowo-wołowe. Są szybkie w przygotowaniu i pasują do wielu rożnych dodatków. Jeśli chcesz przyrządzisz makaron z kurczakiem, wybierz ten o grubszych kształtach. Sprawdzą się rurki, świderki czy kolanka. Lubisz inny rodzaj? Do większych kawałków mięsa, lepiej niż cienkie spaghetti, pasować będzie tagliatelle, czyli wstążki. Takie danie smakuje dobrze również z większymi kawałkami warzyw, np. brokułów lub kalafiora. Makaron penne i kurczak to także popularne składniki wielu zapiekanek. Połącz je z sosem serowym lub śmietanowym, i po chwili obiad będzie gotowy. Nie zapomnij też o odpowiednim serze, np. mozzarelli lub parmezanie. Mięso drobiowe to nieodłączny składnik wielu makaronów w stylu azjatyckim. Popularny na Wschodzie sposób jego przyrządzenia to szybkie smażenie. Wszystkie składniki przysmaża się krótko na mocno rozgrzanej patelni, czasem wbijając do nich jajko. Do tego typu potraw najlepiej użyć makaronu ryżowego, sojowego lub chińskiego. Mięso mielone to z kolei nieodłączny składnik niezwykle popularnego spaghetti bolognese. Do jego przygotowania potrzebujesz jeszcze cebuli, pomidorów, ziół i oliwy. Kiedy z warzyw odparuje nadmiar wody, sos powinien być gotowy. Danie podawaj posypane tartym parmezanem. Taki sos to także klasyczne nadzienie do cannelloni – makaronowych rurek. Najlepiej nadziej je surowe i zapiekaj w sosie pomidorowym lub szpinakowym (w podobny sposób przyrządzisz też włoską lasagne). Szukasz alternatywy dla mięsnego sosu? Podaj makaron razem z drobnymi klopsikami. Za pomocą kilku składników zmienisz także smak sosu pomidorowego. Dopraw go np. chili lub czosnkiem, jeśli chcesz, by zyskał na wyrazistości. Złagodzisz go z kolei dodatkiem śmietany lub jogurtu. Zobacz, jak wiele dań przyrządzisz z mięsa i makaronu! Zainspiruj się naszymi sprawdzonymi przepisami.