Makaron z sosem bazyliowym z kurczakiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Spaghetti w bazyliowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

3645 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1440 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2684 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

100 gramów

1 pęczek

300 mililitrów

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente, według zaleceń producenta.

Spaghetti w bazyliowym sosie - Krok 1

Krok 2

Śmietanę zmiksuj w kielichu miksera z bazylią. Na patelni, na rozgrzanej oliwie usmaż pokrojonego w kostkę kurczaka. Na drugiej suchej patelni upraż orzeszki pinii. Gdy będą gotowe, wymieszaj razem i dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość zalej śmietaną zmiksowaną z bazylią, dodaj Fix Knorr. Wszystko razem przed zagotowaniem dokładnie wymieszaj.

Spaghetti w bazyliowym sosie - Krok 2

Krok 3

Do powstałego sosu dodaj ugotowany makaron i starty parmezan. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i podawaj.

Spaghetti w bazyliowym sosie - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Kilka pomidorków koktajlowych dodanych na sam koniec do potrawy z pewnością uatrakcyjni jej wygląd i smak.

66

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.09.2023

    Makarony to ja w każdej postaci uwielbiam a z sosem serowym to już poezja. Do tego suszone pomidory i bazylia. Więcej już nic nie trzeba.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Jasińska

    Klaudia Jasińska , 15.05.2017

    sos serowy można zamienić na swój. wystarczy w mleku rozpuścić serki topione. mało mleka, dużo serków.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kolodziejek

    Monika Kolodziejek , 18.03.2017

    Dokladnie szkoda ze nie ma przepisow naturalnych tylko same fix-y

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marysia cude

    marysia cude , 09.03.2017

    ślinka mi leci mnam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga S..

    Aga S.. , 30.01.2017

    wygląda nieźle

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wiater

    Agnieszka Wiater , 08.09.2016

    Szkoda ze te przepisy zawieraja gotowe sosy z Supermarketu .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Baj

    Jolanta Baj , 09.08.2016

    pychotka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Test Testowy

    Test Testowy , 19.07.2016

    Zrobiłem szybciej niż opisane jest w przepisie. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Test Testowy

    Test Testowy , 19.07.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Reckweg

    Bozena Reckweg , 09.06.2016

    Najlepsze nudle jadlam w COSTA SMERALDA!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Niwiński

    Kamil Niwiński , 07.01.2016

    ale mi smaka na robiłaś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pichola

    Barbara Pichola , 07.01.2016

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Maślanka

    Barbara Maślanka , 07.01.2016

    Ze smakami kuchennymi to trochę jest jak jak z gustem każdy na swój i tu argumenty innych nie działają. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Kowalewska

    Wiesława Kowalewska , 07.01.2016

    Naprawdę dobre pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szpara

    Maria Szpara , 07.01.2016

    nie ma jak wloskie jedzenie.... trzeba najpierw posiedziec we wloszech i poznac ich kuchnie ,potem nasladowac...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Pasternak

    Gosia Pasternak , 06.01.2016

    Czy pani Barbara próbowala kiedyś prawdziwej kuchni sródziemnomorskiej? Bo my Polacy to mamy lepszą ale może kiełbase

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Barczuk

    Dorota Barczuk , 06.01.2016

    Pychotki sam aromat pelny buzi .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidka Kurpiewska

    Lidka Kurpiewska , 06.01.2016

    Dla mnie super lecz mój mężulek powie -''wynalazki''

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Latka

    Maria Latka , 06.01.2016

    Wszystko zależy kto przygotowuje moja córka robi rewelacyjne niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Bugała-Pachucka

    Teresa Bugała-Pachucka , 06.01.2016

    A Wy tylko o jedzonko?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Katowicz

    Teresa Katowicz , 06.01.2016

    RĄCZKI UMYTE ??????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Urbanska

    Renata Urbanska , 06.01.2016

    Pychaaaa!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Agata Gil

    Łukasz Agata Gil , 06.01.2016

    Trzeba będzie zrobić uwielbiamy spagetti !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Zawadzińska

    Bożena Zawadzińska , 06.01.2016

    Ja wolę pomidory zamiast śmietany świeże oczywiscie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Romanowska

    Jola Romanowska , 06.01.2016

    Uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Jabłoński

    Grzegorz Jabłoński , 06.01.2016

    Wyglada troche dziwnie-taka breja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Baran

    Irena Baran , 06.01.2016

    Tylko palce lizać :).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marianna Brzóska

    Marianna Brzóska , 06.01.2016

    Jal

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Baginska

    Danuta Baginska , 06.01.2016

    Jak prosto z W loch to ja dziękuje . Zrobię sobie sama , będzie swiezsze !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kalina Bielakowska

    Kalina Bielakowska , 06.01.2016

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti w bazyliowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti w bazyliowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti w bazyliowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti w bazyliowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti w bazyliowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti w bazyliowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti w bazyliowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti w bazyliowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti w bazyliowym sosieSpaghetti w bazyliowym sosie

Sos bazyliowy do makaronu zniewala zapachem i sprawia, że danie wydaje się pyszniejsze. Bazylia jeszcze nieraz Cię zaskoczy! Dlatego przygotuj na obiad spaghetti, w którym będzie miała szansę zagrać główną rolę.

Dla kogo?

Makaron z sosem bazyliowym to pozycja obowiązkowa dla fanów spaghetti! Kto wie – może będzie Twoją ulubioną wersją tego dania.

Na jaką okazję?

Makaron w sosie bazyliowym to świetny pomysł na szybki obiad. Bo zawsze jest dobry dzień na spaghetti.

Czy wiesz, że?

Spaghetti to długi i cienki makaron, który jest jednym z podstawowych składników tradycyjnej kuchni włoskiej. We Włoszech to nazwa makaronu, w Polsce również nazwa dań z niego przygotowywanych.

Dla urozmaicenia:

Pod koniec gotowania dodaj do sosu bazyliowego kilka pomidorków koktajlowych, które wzbogacą smak potrawy.