Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie serowym | Przepisy pixel

Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

1 sztuka

50 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź. Szparagi oczyść, pokrój w 2-3 cm kawałki.

Krok 2

Kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm i usmaż na patelni. Dodaj szparagi.

Krok 3

Przygotuj sos serowy. Fix rozmieszaj z wodą (250 ml) i śmietaną. Wlej na patelnię i zagotuj.

Krok 4

Sos dodaj makaron i gotuj 3 minuty. Gotowe danie wyłóż na talerze i posyp startym serem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać liście świeżej bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i seremSpaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem

Zainspiruj się przepisem na spaghetti ze szparagami, kurczakiem oraz serem i przygotuj na obiad pyszne danie. Warto po niego sięgnąć szczególnie wczesnym latem, kiedy trwa sezon na świeże szparagi, choć równie dobrze sprawdzą się także mrożone. Przyrządzenie tej potrawy rozpocznij od pokrojenia filetu z piersi kurczaka w niedużą kostkę i podsmażenia go na rozgrzanej patelni. Po chwili do mięsa dodaj zielone szparagi – obrane i posiekane na kawałki. Następnie sięgnij po sos serowy w proszku i wymieszaj go z kwaśną śmietaną. Zalej nim kurczaka i szparagi, po czym zagotuj, aby zgęstniał. Ugotowany wcześniej al dente makaron przełóż na patelnię i całość dokładnie wymieszaj, aby spaghetti pokryło się śmietankowym sosem. Smak potrawy możesz wzbogacić, dodając oliwki lub marynowane kapary. Spaghetti podawaj na ciepło, posypane płatkami startego parmezanu i udekorowane listkami świeżej bazylii. Przepisem na to wyśmienite danie udowadniamy, że gotowanie może być proste i szybkie. Przekonaj się o tym!