Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie serowym | Przepisy pixel

Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

1 sztuka

50 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, odcedź. Szparagi oczyść, pokrój w 2-3 cm kawałki.

Krok 2

Kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm i usmaż na patelni. Dodaj szparagi.

Krok 3

Przygotuj sos serowy. Fix rozmieszaj z wodą (250 ml) i śmietaną. Wlej na patelnię i zagotuj.

Krok 4

Sos dodaj makaron i gotuj 3 minuty. Gotowe danie wyłóż na talerze i posyp startym serem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać liście świeżej bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i seremSpaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem

Zainspiruj się przepisem na spaghetti ze szparagami, kurczakiem oraz serem i przygotuj na obiad pyszne danie. Warto po niego sięgnąć szczególnie wczesnym latem, kiedy trwa sezon na świeże szparagi, choć równie dobrze sprawdzą się także mrożone. Przyrządzenie tej potrawy rozpocznij od pokrojenia filetu z piersi kurczaka w niedużą kostkę i podsmażenia go na rozgrzanej patelni. Po chwili do mięsa dodaj zielone szparagi – obrane i posiekane na kawałki. Następnie sięgnij po sos serowy w proszku i wymieszaj go z kwaśną śmietaną. Zalej nim kurczaka i szparagi, po czym zagotuj, aby zgęstniał. Ugotowany wcześniej al dente makaron przełóż na patelnię i całość dokładnie wymieszaj, aby spaghetti pokryło się śmietankowym sosem. Smak potrawy możesz wzbogacić, dodając oliwki lub marynowane kapary. Spaghetti podawaj na ciepło, posypane płatkami startego parmezanu i udekorowane listkami świeżej bazylii. Przepisem na to wyśmienite danie udowadniamy, że gotowanie może być proste i szybkie. Przekonaj się o tym!