PRZEPISY.PL
Spaghetti z wołowiną duszoną - autor: Włodek

Spaghetti z wołowiną duszoną

  • 90
  • 4
  • Średnie
  • 0
1
osoba dodała do Mniamlisty
1
osoba dodała do Mniamlisty

Składniki

  • wołowina500 g
  • olej lub oliwa3 łyżki
  • pomidory z puszki bez skóry400 g
  • czerwone wino150 g
  • cebula1 szt
  • marchew1 szt
  • czosnek ząbki 3 szt
  • liść laurowy2 szt
  • ziele angielskie3 szt
  • sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony)1 szczypta
  • cynamon1 łyżeczka
  • oregano1 łyżeczka
  • tymianek1 łyżeczka
  • makaron spaghetti1 opak
  • starty żółty ser typu Gouda3 łyżki
  • Krok 1

    Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na gruszą kostkę.
  • Krok 2

    Na rozgrzanej patelni z olejem przesmażyć kawałki mięsa do zbrązowienia z dwóch stron. Po przesmażeniu mięso zdjąć z patelni.
  • Krok 3

    Na tej samej patelni co smażyliśmy mięsko, przesmażyć cebulę i czosnek. Czosnek może być zmiażdżony w kawałku lub posiekany.
  • Krok 4

    Po przesmażeniu cebuli wkładamy nasze wcześniej przesmażone mięso, a po chwili wymieszania składników dolewamy wino. Smażymy do chwili, aż wino nam odparuje. Gdy nam odparuje dodajemy, pokrojoną marchew, pomidory w postaci pasty lub rozdrobnionego pomidora, dodajemy cukier i przyprawy (oregano, tymianek, ziele, listek oraz cynamon). W zależności od pomidorów, jak za gęste to dolewamy ciepłej wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie a sos zgęstnieje.
  • Krok 5

    Makaron spaghetti gotujemy ok 10 minut wg opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu makaronu wyjmujemy na półmisek, układając na nim naszą gotową duszoną wołowinę z sosem i posypując serem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

25
osób dodało do Mniamlisty
45''
1
Łatwe
986
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
73
osoby dodały do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
1151
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe