Spaghetti z wołowiną duszoną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z wołowiną duszoną

Autor: Włodek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

400 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 opakowanie

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na gruszą kostkę.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni z olejem przesmażyć kawałki mięsa do zbrązowienia z dwóch stron. Po przesmażeniu mięso zdjąć z patelni.

Krok 3

Na tej samej patelni co smażyliśmy mięsko, przesmażyć cebulę i czosnek. Czosnek może być zmiażdżony w kawałku lub posiekany.

Krok 4

Po przesmażeniu cebuli wkładamy nasze wcześniej przesmażone mięso, a po chwili wymieszania składników dolewamy wino. Smażymy do chwili, aż wino nam odparuje. Gdy nam odparuje dodajemy, pokrojoną marchew, pomidory w postaci pasty lub rozdrobnionego pomidora, dodajemy cukier i przyprawy (oregano, tymianek, ziele, listek oraz cynamon). W zależności od pomidorów, jak za gęste to dolewamy ciepłej wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie a sos zgęstnieje.

Krok 5

Makaron spaghetti gotujemy ok 10 minut wg opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu makaronu wyjmujemy na półmisek, układając na nim naszą gotową duszoną wołowinę z sosem i posypując serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z wołowiną duszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z wołowiną duszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z wołowiną duszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z wołowiną duszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z wołowiną duszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z wołowiną duszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z wołowiną duszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z wołowiną duszoną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej