Spaghetti z wołowiną duszoną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z wołowiną duszoną

Autor: Włodek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

400 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 opakowanie

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na gruszą kostkę.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni z olejem przesmażyć kawałki mięsa do zbrązowienia z dwóch stron. Po przesmażeniu mięso zdjąć z patelni.

Krok 3

Na tej samej patelni co smażyliśmy mięsko, przesmażyć cebulę i czosnek. Czosnek może być zmiażdżony w kawałku lub posiekany.

Krok 4

Po przesmażeniu cebuli wkładamy nasze wcześniej przesmażone mięso, a po chwili wymieszania składników dolewamy wino. Smażymy do chwili, aż wino nam odparuje. Gdy nam odparuje dodajemy, pokrojoną marchew, pomidory w postaci pasty lub rozdrobnionego pomidora, dodajemy cukier i przyprawy (oregano, tymianek, ziele, listek oraz cynamon). W zależności od pomidorów, jak za gęste to dolewamy ciepłej wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie a sos zgęstnieje.

Krok 5

Makaron spaghetti gotujemy ok 10 minut wg opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu makaronu wyjmujemy na półmisek, układając na nim naszą gotową duszoną wołowinę z sosem i posypując serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z wołowiną duszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z wołowiną duszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z wołowiną duszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z wołowiną duszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z wołowiną duszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z wołowiną duszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z wołowiną duszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z wołowiną duszoną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej