Gulasz z musztardą - musztardowy: wołowy w sosie | Przepisy.pl pixel

Gulasz wołowy z musztardą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
363 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

303 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

279 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w gruba kostkę, oprósz mąką i obsmaż w garnku, po czym wyjmij mięso z garnka.

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka i przesmaż w tym samym garnku. Następnie dodaj pokrojoną w plastry marchewkę oraz pokruszone grzyby.

Krok 3

Mięso z powrotem włóż do garnka, dodaj koncentrat oraz przyprawy – wszystko smaż chwilę razem. Następnie wlej 600 ml wrzącej wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr, która podkreśli głęboki smak potrawy.

Krok 4

Zmniejsz ogień i duś gulasz do momentu gdy mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj musztardę oraz obrany ze skóry, pokruszony chleb. Gotowy gulasz podawaj z ziemniaczanym puree lub z ulubioną kaszą.

2

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Kula

    Agnieszka Kula , 12.05.2016

    Smaczne, polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Paluszkiewicz

    Darek Paluszkiewicz , 26.09.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wołowy z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wołowy z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wołowy z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wołowy z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wołowy z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wołowy z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wołowy z musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wołowy z musztardą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wołowy z musztardąGulasz wołowy z musztardą

Wołowina to dobra propozycja na wyraziste danie obiadowe. Przygotowana z dodatkiem warzyw i musztardy ma wyrazisty smak, który podkreśla kremowy, delikatnie pikantny sos. Do przyrządzenia tej potrawy wykorzystuje się cebulę, marchewkę i suszone grzyby. Dobrym uzupełnieniem będzie też papryka lub kiszony ogórek. Zamiast suszonych grzybów używa się często pieczarek. Do sosu w gulaszu wołowym z musztardą dodaje się również pokruszony razowy chleb. Dzięki temu staje się on gęstszy i delikatnie kwaśny. Sprawdzą się też kluski śląskie albo kasza. Gulasz posyp na koniec ziołami i serwuj go w zestawieniu ze świeżymi warzywami. Dobre będą surówki z kapusty lub sałatki na bazie świeżych ogórków, pomidorów, szpinaku i sera pleśniowego. Gulasz wołowy z musztardą podawany na kolację będzie doskonale smakować z kawałkiem chleba lub bagietką, także w wersji grillowanej. Dowiedz się, jak przygotować tę pikantną, bogatą w składniki potrawę. Skorzystaj z podanego przepisu i koniecznie podziel się swoją opinią.