Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
266 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

329 osób wydrukowało

Pobierz pdf

583 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

250 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w paski.

Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym  - Krok 1

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij na patelni, dodaj mięso i boczek, podsmaż całość 10 min.

Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym  - Krok 2

Krok 3

Dodaj wino, Fix Knorr i tymianek. Duś pod przykryciem.

Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym  - Krok 3

Krok 4

Paprykę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. Dodaj do gulaszu. Gotuj 40 min.

Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym  - Krok 4

Krok 5

Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę, dodaj do gulaszu i duś ok. 15 min., aż mięso i ziemniaki zmiękną. Podawaj bardzo gorące.

Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym

Gulasz zawładnął sercami i żołądkami nie tylko Węgrów, ale także Polaków. Uwielbiamy mięsne sosy o wyrazistym aromacie, które w naszej kuchni łączymy z ziemniakami czy kluskami. Odmian gulaszu jest co kilka. Nasz przepis na gulasz wołowy po węgiersku to nawiązanie do kuchni naszych sąsiadów, gdzie to danie znane jest pod nazwą Marhapörkölt. Udziec wołowy na gulasz to pomysł na pyszne danie, które pasuje do każdej okazji. Zawsze będzie aromatycznie i smacznie!

Dla kogo?

Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa serwowanego z aromatycznym i gęstym sosem.

Na jaką okazję?

Gulasz z wołowiny jest doskonałą propozycją na obiad. Sprawdzi się również podczas domowych imprez i rodzinnych kolacji.

Czy wiesz, że?

Tradycyjny gulasz może być przyrządzony z różnych gatunków mięsa. Spotykane są odmiany cielęce, baranie, drobiowe oraz rybne. Jeden składnik pozostaje niezmienny – papryka. Bez niej trudno mówić o prawdziwym węgierskim daniu.

Dla urozmaicenia:

Gulasz możesz podawać z ulubionym pieczywem.