Składniki
500 gramów
1 opakowanie
250 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
5 łyżek
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w paski.
Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij na patelni, dodaj mięso i boczek, podsmaż całość 10 min.
Krok 3
Dodaj wino, Fix Knorr i tymianek. Duś pod przykryciem.
Krok 4
Paprykę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. Dodaj do gulaszu. Gotuj 40 min.
Krok 5
Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę, dodaj do gulaszu i duś ok. 15 min., aż mięso i ziemniaki zmiękną. Podawaj bardzo gorące.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym
Gulasz zawładnął sercami i żołądkami nie tylko Węgrów, ale także Polaków. Uwielbiamy mięsne sosy o wyrazistym aromacie, które w naszej kuchni łączymy z ziemniakami czy kluskami. Odmian gulaszu jest co kilka. Nasz przepis na gulasz wołowy po węgiersku to nawiązanie do kuchni naszych sąsiadów, gdzie to danie znane jest pod nazwą Marhapörkölt. Udziec wołowy na gulasz to pomysł na pyszne danie, które pasuje do każdej okazji. Zawsze będzie aromatycznie i smacznie!
Dla kogo?
Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa serwowanego z aromatycznym i gęstym sosem.
Na jaką okazję?
Gulasz z wołowiny jest doskonałą propozycją na obiad. Sprawdzi się również podczas domowych imprez i rodzinnych kolacji.
Czy wiesz, że?
Tradycyjny gulasz może być przyrządzony z różnych gatunków mięsa. Spotykane są odmiany cielęce, baranie, drobiowe oraz rybne. Jeden składnik pozostaje niezmienny – papryka. Bez niej trudno mówić o prawdziwym węgierskim daniu.
Dla urozmaicenia:
Gulasz możesz podawać z ulubionym pieczywem.