Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym
łatwe
574 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
250 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
5 łyżek
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w paski.

Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij na patelni, dodaj mięso i boczek, podsmaż całość 10 min.

Krok 3
Dodaj wino, Fix Knorr i tymianek. Duś pod przykryciem.

Krok 4
Paprykę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. Dodaj do gulaszu. Gotuj 40 min.

Krok 5
Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę, dodaj do gulaszu i duś ok. 15 min., aż mięso i ziemniaki zmiękną. Podawaj bardzo gorące.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym
Gulasz zawładnął sercami i żołądkami nie tylko Węgrów, ale także Polaków. Uwielbiamy mięsne sosy o wyrazistym aromacie, które w naszej kuchni łączymy z ziemniakami czy kluskami. Odmian gulaszu jest co kilka. Nasz przepis na gulasz wołowy po węgiersku to nawiązanie do kuchni naszych sąsiadów, gdzie to danie znane jest pod nazwą Marhapörkölt. Udziec wołowy na gulasz to pomysł na pyszne danie, które pasuje do każdej okazji. Zawsze będzie aromatycznie i smacznie!
Dla kogo?
Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa serwowanego z aromatycznym i gęstym sosem.
Na jaką okazję?
Gulasz z wołowiny jest doskonałą propozycją na obiad. Sprawdzi się również podczas domowych imprez i rodzinnych kolacji.
Czy wiesz, że?
Tradycyjny gulasz może być przyrządzony z różnych gatunków mięsa. Spotykane są odmiany cielęce, baranie, drobiowe oraz rybne. Jeden składnik pozostaje niezmienny – papryka. Bez niej trudno mówić o prawdziwym węgierskim daniu.
Dla urozmaicenia:
Gulasz możesz podawać z ulubionym pieczywem.