
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
250 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
5 łyżek
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w paski.

Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij na patelni, dodaj mięso i boczek, podsmaż całość 10 min.

Krok 3
Dodaj wino, Fix Knorr i tymianek. Duś pod przykryciem.

Krok 4
Paprykę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. Dodaj do gulaszu. Gotuj 40 min.

Krok 5
Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę, dodaj do gulaszu i duś ok. 15 min., aż mięso i ziemniaki zmiękną. Podawaj bardzo gorące.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym
Gulasz zawładnął sercami i żołądkami nie tylko Węgrów, ale także Polaków. Uwielbiamy mięsne sosy o wyrazistym aromacie, które w naszej kuchni łączymy z ziemniakami czy kluskami. Odmian gulaszu jest co kilka. Nasz przepis na gulasz wołowy po węgiersku to nawiązanie do kuchni naszych sąsiadów, gdzie to danie znane jest pod nazwą Marhapörkölt. Udziec wołowy na gulasz to pomysł na pyszne danie, które pasuje do każdej okazji. Zawsze będzie aromatycznie i smacznie!
Dla kogo?
Gulasz po węgiersku z mięsem wołowym posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa serwowanego z aromatycznym i gęstym sosem.
Na jaką okazję?
Gulasz z wołowiny jest doskonałą propozycją na obiad. Sprawdzi się również podczas domowych imprez i rodzinnych kolacji.
Czy wiesz, że?
Tradycyjny gulasz może być przyrządzony z różnych gatunków mięsa. Spotykane są odmiany cielęce, baranie, drobiowe oraz rybne. Jeden składnik pozostaje niezmienny – papryka. Bez niej trudno mówić o prawdziwym węgierskim daniu.
Dla urozmaicenia:
Gulasz możesz podawać z ulubionym pieczywem.