Placek po góralsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

21

3729 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

421 osób wydrukowało

Pobierz pdf

516 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

1 szczypta

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso i cebulę pokrój w ok. 1 cm kostkę, dopraw do smaku pieprzem. Obsmaż w garnku na złoty kolor.

Placek po góralsku - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody i dodaj do garnka. Gotuj, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.

Placek po góralsku - Krok 2

Krok 3

Chrupiące placki ziemniaczane Knorr rozmieszaj z wodą i jajkiem. Gdy ciasto zgęstnieje, usmaż cztery duże placki. Ułóż gulasz na plackach i podawaj.

Placek po góralsku - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre i zdecydowane smaki, dopraw mięso ostrą papryką. Potrawa ładniej wygląda udekorowana kwaśną śmietaną.

82

Opinie o przepisie

  • Marta  Golec

    Marta Golec , 04.11.2018

    A mnie smakują te placki z torebki Knorr. Są bardzo chrupiące

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub  Banaszczyk

    Jakub Banaszczyk , 21.02.2018

    Świetny przepis :-) sos trochę ulepszyłem i wyszło rewelacyjnie ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak, 04.11.2016

    danie smaczne ale placki z paczki tragedia lepiej zrobic samemu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz Potraw

    Smakosz Potraw, 07.05.2016

    Czy knorr Ci płaci za reklamowanie tego gówna? czy nie umiesz sam skomponować mieszanki przypraw i posługujesz się gotowcami? skoro tak, to z Ciebie ch..., a nie kucharz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mirowska

    Magdalena Mirowska, 01.02.2016

    przepyszne tylko ja zrobiłam placki tradycyjne nie z torebki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Laura Wszoła

    Laura Wszoła, 09.01.2016

    Dodałam trochę więcej przypraw w tym czosnek i warzywa, rewelacja ;) Placki ziemniaczane zrobiłam normalnie, gorąco polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  Justa

    Sławomir Justa, 29.12.2015

    Udało się jeśli anty talent w kuchni to zrobił i smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Totos

    Marek Totos, 15.11.2015

    To danie to super .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kaja Nowicka

    Kaja Nowicka, 10.11.2015

    W ogóle fantastyczny przepis ! Wszystko z paczki ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Kulisz

    Łukasz Kulisz, 04.10.2015

    Gulasz powinien się gotować więcej niż 20 minut, inaczej mięso będzie twarde

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Jamróz-Iżycka

    Katarzyna Jamróz-Iżycka, 01.09.2015

    super i szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Krawców

    Tomasz Krawców, 22.06.2015

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Majewski

    Teresa Majewski, 20.05.2015

    plackiziemiaczane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 20.11.2014

    Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr to propozycja dla osób, które nie lubią lub nie mają czasu trzeć ziemniaków na placki ziemniaczane. Z pomocą tego produktu możemy zaoszczędzić sporo czasu. A sam produkt został przygotowany z ponad 0,5 kilograma startych i ususzonych ziemniaków. Jest to zatem doskonała propozycja na szybki i zarazem smaczny obiad.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Malec

    Nina Malec, 14.11.2014

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kreft

    Tomasz Kreft, 14.11.2014

    Taki placek to u Małego w Chacie w Wejherowie rewelacja nr 1 !!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Gzyl

    Kazimierz Gzyl, 14.11.2014

    te placki są super, czasem figurują pod nazwą cygańskie, węgierskie. ja do gulaszu dodałbym jeszcze pieczarki .ale to kwestia gustu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halinka Klinowska

    Halinka Klinowska, 14.11.2014

    uwielbiam........................

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szymczak

    Irena Szymczak, 14.11.2014

    Mam kucharza w domu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Grzesik

    Michal Grzesik, 14.11.2014

    Wczoraj robilem. Jednym slowem zaje.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wojciechowska

    Ewa Wojciechowska, 14.11.2014

    można go zrobić od podstaw samemu:) nie dodając tak szkodliwej dla zdrowia chemii.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Marczak

    Barbara Marczak, 14.11.2014

    smacznego synku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Leśniowski

    Bogusław Leśniowski, 14.11.2014

    No, bardzo lubię takie szczyty, smaku też ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Buller

    Monika Buller, 14.11.2014

    placki lubię ale swoje nie z torebk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Gniewek

    Marzena Gniewek, 14.11.2014

    to wole swoje ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Gniewek

    Marzena Gniewek, 14.11.2014

    czyli to reklama knora . a nie konkrtne danie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Zych

    Marcin Zych, 14.11.2014

    ja nic nie czuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Daniliszyn

    Tomasz Daniliszyn, 14.11.2014

    zajebiste raz w tyg kupuje prawdziwy placek po cygansku w karczmie w Kczewie kolo przodkowa super jedzenko i naczej placek po kaszubsku fujjjj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Promianowska

    Magda Promianowska, 13.11.2014

    wygląda apetycznie, ale na pewno nie dla mnie... Jak tylko zjem coś z paczki od razu mam taką zgagę, że żyć mi się nie chce.... Fajnie by było przeczytać przepis z tym daniem , ale nie wszystko reklamowane przez Knorra i z paczki a z przepisu gdzie się robi wszystko naturalnie, od A do Z

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Kokoszka

    Paweł Kokoszka, 13.11.2014

    ogień

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek po góralskuPlacek po góralsku

Wizyta na Podhalu nie może się obyć bez spróbowania placków po góralsku, nazywanych czasem plackami po zbójnicku. W kulinarną podróż w góry możesz wybrać się nie wychodząc z własnej kuchni. Podpowiemy ci, jak przygotować pyszne placki, które zachwycą, a co nie mniej ważne – również nasycą, wszystkich domowników. Tajemnica tego dania tkwi w plackach ziemniaczanych, upieczonych na złocisty kolor, z chrupiącymi brzegami, ale aksamitnych w środku. Do ich polania idealnie nadaje się gulasz węgierski, najlepiej przygotowany w wersji nieco bardziej pikantnej. Odpowiedni smak uzyskasz dzięki pieprzowi i sypkiej ostrej papryce. Każdej porcję tej potrawy możesz skomponować z kilku mniejszych placuszków, jednego większego placka lub dwóch średniej wielości, ułożonych jeden na drugim z warstwą gulaszu pomiędzy. Danie koniecznie polej łyżką kwaśnej śmietany. By ostatecznie podkręcić kolor i smak dania – posyp je też natką pietruszki i startym oscypkiem.