
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
300 gramów
6 sztuk
200 gramów
300 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
150 mililitrów
100 mililitrów
50 gramów
1 łyżka
4 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby suszone namocz w wodzie, następnie odcedź i pokrój w cienkie paski – wodę z moczenia pozostaw.

Krok 2
Pieczarki pokrój w ćwiartki, prawdziwki rozmroź i pokrój jeśli są zbyt duże, cebule pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. W garnku roztop masło, zeszklij cebulę i dodaj czosnek.

Krok 3
Następnie do garnka dodaj pokrojone: pieczarki, prawdziwki oraz podgrzybki – całość oprósz mąką, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Po chwili wlej do grzybów wino i odparuj.

Krok 4
Gdy wino odparuje, wlej do garnka bulion oraz wywar z moczenia grzybów i doprowadź do wrzenia. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wlej śmietanę i dopraw otartym majerankiem, pieprzem oraz jeśli zajdzie taka potrzeba – solą.

Krok 5
Ciasto na placki przygotuj według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Placki smaż wielkości całej patelni.

Krok 6
Na każdy z gotowych placków nałóż porcję duszonych grzybów, posyp startym serem, następnie złóż je na pół i polej powstałym podczas duszenia sosem. Na wierzch każdego placka nałóż łyżkę kwaśnej śmietany i udekoruj świeżymi ziołami.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki po węgiersku z sosem grzybowym
Aby placki ziemniaczane były uznane za idealne i docenione przez tych, którym je zaserwujesz, powinny być porządnie przyrumienione na wewnątrz oraz mięciutkie i delikatne w środku. By jednak nie tkwić w kuchni obierając i trąc wiadro ziemniaków, możesz sięgnąć po Fix Chrupiące Placki Ziemniaczane Knorr i wyśmienite placuszki wyczarować w parę chwil. Cała twoja energia i pasja kulinarna może skupić się na sosie. Niech będzie naprawdę wypasiony. Podgrzybki, prawdziwki, kozaki, a nawet kurki, boczniaki i pieczarki – im więcej rodzajów grzybów dodasz do sosu, tym pyszniejsze będzie to danie. Pamiętaj, że grzyby uwielbiają towarzystwo duszonej cebuli, kremowej śmietany i bardzo dużej ilości świeżo mielonego pieprzu. By danie dosłownie rozpływało się w ustach, posyp je także tartym żółtym serem. Sukces gwarantowany.