Placki ziemniaczane z sosem grzybowym: sos | Przepisy.pl pixel

Placki po węgiersku z sosem grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
292 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

650 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

300 gramów

6 sztuk

200 gramów

300 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

150 mililitrów

100 mililitrów

50 gramów

1 łyżka

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone namocz w wodzie, następnie odcedź i pokrój w cienkie paski – wodę z moczenia pozostaw.

Placki po węgiersku z sosem grzybowym - Krok 1

Krok 2

Pieczarki pokrój w ćwiartki, prawdziwki rozmroź i pokrój jeśli są zbyt duże, cebule pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. W garnku roztop masło, zeszklij cebulę i dodaj czosnek.

Placki po węgiersku z sosem grzybowym - Krok 2

Krok 3

Następnie do garnka dodaj pokrojone: pieczarki, prawdziwki oraz podgrzybki – całość oprósz mąką, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Po chwili wlej do grzybów wino i odparuj.

Placki po węgiersku z sosem grzybowym - Krok 3

Krok 4

Gdy wino odparuje, wlej do garnka bulion oraz wywar z moczenia grzybów i doprowadź do wrzenia. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wlej śmietanę i dopraw otartym majerankiem, pieprzem oraz jeśli zajdzie taka potrzeba – solą.

Placki po węgiersku z sosem grzybowym - Krok 4

Krok 5

Ciasto na placki przygotuj według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Placki smaż wielkości całej patelni.

Placki po węgiersku z sosem grzybowym - Krok 5

Krok 6

Na każdy z gotowych placków nałóż porcję duszonych grzybów, posyp startym serem, następnie złóż je na pół i polej powstałym podczas duszenia sosem. Na wierzch każdego placka nałóż łyżkę kwaśnej śmietany i udekoruj świeżymi ziołami.

Placki po węgiersku z sosem grzybowym - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki po węgiersku z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki po węgiersku z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki po węgiersku z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki po węgiersku z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki po węgiersku z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki po węgiersku z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki po węgiersku z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki po węgiersku z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki po węgiersku z sosem grzybowymPlacki po węgiersku z sosem grzybowym

Aby placki ziemniaczane były uznane za idealne i docenione przez tych, którym je zaserwujesz, powinny być porządnie przyrumienione na wewnątrz oraz mięciutkie i delikatne w środku. By jednak nie tkwić w kuchni obierając i trąc wiadro ziemniaków, możesz sięgnąć po Fix Chrupiące Placki Ziemniaczane Knorr i wyśmienite placuszki wyczarować w parę chwil. Cała twoja energia i pasja kulinarna może skupić się na sosie. Niech będzie naprawdę wypasiony. Podgrzybki, prawdziwki, kozaki, a nawet kurki, boczniaki i pieczarki – im więcej rodzajów grzybów dodasz do sosu, tym pyszniejsze będzie to danie. Pamiętaj, że grzyby uwielbiają towarzystwo duszonej cebuli, kremowej śmietany i bardzo dużej ilości świeżo mielonego pieprzu. By danie dosłownie rozpływało się w ustach, posyp je także tartym żółtym serem. Sukces gwarantowany.