Placki po węgiersku z sosem grzybowym
łatwe
663 osoby zapisały

Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
300 gramów
6 sztuk
200 gramów
300 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
150 mililitrów
100 mililitrów
50 gramów
1 łyżka
4 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby suszone namocz w wodzie, następnie odcedź i pokrój w cienkie paski – wodę z moczenia pozostaw.

Krok 2
Pieczarki pokrój w ćwiartki, prawdziwki rozmroź i pokrój jeśli są zbyt duże, cebule pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. W garnku roztop masło, zeszklij cebulę i dodaj czosnek.

Krok 3
Następnie do garnka dodaj pokrojone: pieczarki, prawdziwki oraz podgrzybki – całość oprósz mąką, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Po chwili wlej do grzybów wino i odparuj.

Krok 4
Gdy wino odparuje, wlej do garnka bulion oraz wywar z moczenia grzybów i doprowadź do wrzenia. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wlej śmietanę i dopraw otartym majerankiem, pieprzem oraz jeśli zajdzie taka potrzeba – solą.

Krok 5
Ciasto na placki przygotuj według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Placki smaż wielkości całej patelni.

Krok 6
Na każdy z gotowych placków nałóż porcję duszonych grzybów, posyp startym serem, następnie złóż je na pół i polej powstałym podczas duszenia sosem. Na wierzch każdego placka nałóż łyżkę kwaśnej śmietany i udekoruj świeżymi ziołami.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki po węgiersku z sosem grzybowym
Aby placki ziemniaczane były uznane za idealne i docenione przez tych, którym je zaserwujesz, powinny być porządnie przyrumienione na wewnątrz oraz mięciutkie i delikatne w środku. By jednak nie tkwić w kuchni obierając i trąc wiadro ziemniaków, możesz sięgnąć po Fix Chrupiące Placki Ziemniaczane Knorr i wyśmienite placuszki wyczarować w parę chwil. Cała twoja energia i pasja kulinarna może skupić się na sosie. Niech będzie naprawdę wypasiony. Podgrzybki, prawdziwki, kozaki, a nawet kurki, boczniaki i pieczarki – im więcej rodzajów grzybów dodasz do sosu, tym pyszniejsze będzie to danie. Pamiętaj, że grzyby uwielbiają towarzystwo duszonej cebuli, kremowej śmietany i bardzo dużej ilości świeżo mielonego pieprzu. By danie dosłownie rozpływało się w ustach, posyp je także tartym żółtym serem. Sukces gwarantowany.