Placki po węgiersku z sosem grzybowym
łatwe
624 osoby zapisały

Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
300 gramów
6 sztuk
200 gramów
300 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
150 mililitrów
100 mililitrów
50 gramów
1 łyżka
4 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby suszone namocz w wodzie, następnie odcedź i pokrój w cienkie paski – wodę z moczenia pozostaw.
Krok 2
Pieczarki pokrój w ćwiartki, prawdziwki rozmroź i pokrój jeśli są zbyt duże, cebule pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. W garnku roztop masło, zeszklij cebulę i dodaj czosnek.
Krok 3
Następnie do garnka dodaj pokrojone: pieczarki, prawdziwki oraz podgrzybki – całość oprósz mąką, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Po chwili wlej do grzybów wino i odparuj.
Krok 4
Gdy wino odparuje, wlej do garnka bulion oraz wywar z moczenia grzybów i doprowadź do wrzenia. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wlej śmietanę i dopraw otartym majerankiem, pieprzem oraz jeśli zajdzie taka potrzeba – solą.
Krok 5
Ciasto na placki przygotuj według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Placki smaż wielkości całej patelni.
Krok 6
Na każdy z gotowych placków nałóż porcję duszonych grzybów, posyp startym serem, następnie złóż je na pół i polej powstałym podczas duszenia sosem. Na wierzch każdego placka nałóż łyżkę kwaśnej śmietany i udekoruj świeżymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki po węgiersku z sosem grzybowym
Aby placki ziemniaczane były uznane za idealne i docenione przez tych, którym je zaserwujesz, powinny być porządnie przyrumienione na wewnątrz oraz mięciutkie i delikatne w środku. By jednak nie tkwić w kuchni obierając i trąc wiadro ziemniaków, możesz sięgnąć po Fix Chrupiące Placki Ziemniaczane Knorr i wyśmienite placuszki wyczarować w parę chwil. Cała twoja energia i pasja kulinarna może skupić się na sosie. Niech będzie naprawdę wypasiony. Podgrzybki, prawdziwki, kozaki, a nawet kurki, boczniaki i pieczarki – im więcej rodzajów grzybów dodasz do sosu, tym pyszniejsze będzie to danie. Pamiętaj, że grzyby uwielbiają towarzystwo duszonej cebuli, kremowej śmietany i bardzo dużej ilości świeżo mielonego pieprzu. By danie dosłownie rozpływało się w ustach, posyp je także tartym żółtym serem. Sukces gwarantowany.