Przepisy na Podgrzybki

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (22)

Zrazy kasztelańskie
ratingratingratingratingrating

313

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef...
Sakiewki ze schabu z grzybami
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Grzybowe nadzienie nadaje mięsu wyrazisty smak i odpowiedni aromat. Sakiewki ze schabu są znakomi...
Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Delikatna polędwiczka faszerowana aromatycznymi grzybami i owinięta wędzonymi plastrami boczku to...
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Kaszotto z kurczakiem, grzybami i zielonym groszkiem to idealna propozycja nie tylko dla miłośnik...
Placki po węgiersku z sosem grzybowym
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Aby placki ziemniaczane były uznane za idealne i docenione przez tych, którym je zaserwujesz, pow...
Steki z karkówki z leśnymi grzybami
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pieczona karkówka doskonale smakuje z kaszą. Do pieczonego mięsa z aromatycznym sosem szczególnie...
Zupa grzybowa leśna
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa grzybowa, choć jest jednym z dań wigilijnych, z powodzeniem może być podawana także na co dz...
Zupa z podgrzybków
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gęsta, smakowita, pachnąca lasem i grzybami... Zupa z podgrzybków uświetni niejedną rodzinną uroc...
Sos grzybowy
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sos grzybowy podkreśli smak każdego niemal rodzaju mięsa, stanowi też świetny dodatek do makaronó...
Potrawka z kurczaka z grzybami
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wystarczy odrobina fantazji, garść suszonych grzybów, świeży tymianek i czosnek, aby banalna potr...
Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Szukasz inspiracji na wyjątkowo smaczny farsz do pierogów? Koniecznie sprawdź ten, który przyrząd...
Sos grzybowy z podgrzybków
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Aromat leśnych grzybów, rozmaryn, śmietana – wszystko to składa się na smakowity, uniwersalny sos...
Grzybowa potrawka
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z białej fasoli
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Smaczna i uniwersalna – taka właśnie jest sałatka z białej fasoli. Jej przygotowanie wymaga wcześ...
Wołowina w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wołowina w sosie pieczarkowym to klasyczne połączenie. Grzyby doskonale komponują się z czerwonym...
Zupa z rzepy
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zaskocz swoją rodzinę i podaj na obiad zupę z rzepy. Jeśli chcesz, by zrobiła furorę, przyrządź j...
Gulasz ziemniaczano-grzybowy
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Dania jednogarnkowe są proste, szybkie i apetyczne. Dzięki temu przepisowi urozmaicisz klasyczną...
Żurek z wędzonką i czosnkiem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kwaśny żurek uzupełniony boczkiem, czosnkiem i suszonymi grzybami będzie doskonałym pierwszym dan...
Staropolski żurek z borowikami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Borowiki to szlachetne grzyby leśne, które urozmaicą smak niejednej potrawy. Tym razem użyj ich d...
Jesienny gulasz
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PodgrzybkiPodgrzybki

Podgrzybki – czym wyróżniają się te smaczne grzyby? W lasach iglastych bardzo łatwo je znaleźć, więc są jednym z ulubionych gatunków wszystkich grzybiarzy. Oprócz tego mają intensywny smak i aromat, który po suszeniu świeżych grzybów staje się jeszcze bardziej wyrazisty. Podgrzybki to podstawa zupy grzybowej, farszu do uszek, pierogów i drożdżowych kulebiaków, ale nie tylko! O tych grzybach warto pamiętać nie tylko od święta.

Dla kogo?

Miłośnicy leśnych aromatów w kuchni myślą o podgrzybkach z dużą ekscytacją. Nawet woda, w której namaczano podgrzybki, zyskuje fantastyczny zapach, więc śmiało można wykorzystywać ją jako bazę do bulionów i zup. Są wspaniałą alternatywą dla borowików, których znalezienie bywa dużo bardziej problematyczne.

Na jaką okazję?

Podgrzybki są składnikiem wielu potraw wigilijnych i bożonarodzeniowych. Nie należy jednak szufladkować ich wyłącznie jako produktów sezonowych, nadających się do jedzenia zaledwie raz w roku. Kremowe zupy grzybowe są daniem idealnym na jesienne obiady i gorące kolacje. Można włączać je do bardziej codziennych sałatek, pod warunkiem, że wcześniej zostaną poddane obróbce termicznej. Kompozycja podgrzybków z białą fasolą i ziemniakami będzie miłą odmianą od kanapek w porze lunchu.

Czy wiesz, że?

Świeże grzyby najlepiej jest zużyć w kuchni od razu. Zachowują swoje apetyczne właściwości maksymalnie przez 24 godziny. Jeśli jednak grzybobranie było nad wyraz owocne, podgrzybki warto przechowywać w formie suszonej. Można je również zamrozić, uprzednio myjąc zimną wodą, a następnie blanszując. Po wystudzeniu należy rozłożyć je i ułożyć w zamrażalniku. Dopiero gdy będą w pełni zamrożone, można przełożyć je do pojemników, by zaoszczędzić miejsce.

Dla urozmaicenia:

Wyśmienite podgrzybki nie wymagają używania dużej ilości przypraw. Ich smak doskonale wyeksponuje szczypta tymianku i natki pietruszki. Przydatne będą także koperek, rozmaryn i trybula. Do grzybowych potrawek bardzo dobrze pasuje sos sojowy.