Dania i potrawy z podgrzybków | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Podgrzybki

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PodgrzybkiPodgrzybki

Podgrzybki – czym wyróżniają się te smaczne grzyby? W lasach iglastych bardzo łatwo je znaleźć, więc są jednym z ulubionych gatunków wszystkich grzybiarzy. Oprócz tego mają intensywny smak i aromat, który po suszeniu świeżych grzybów staje się jeszcze bardziej wyrazisty. Podgrzybki to podstawa zupy grzybowej, farszu do uszek, pierogów i drożdżowych kulebiaków, ale nie tylko! O tych grzybach warto pamiętać nie tylko od święta.

Dla kogo?

Miłośnicy leśnych aromatów w kuchni myślą o podgrzybkach z dużą ekscytacją. Nawet woda, w której namaczano podgrzybki, zyskuje fantastyczny zapach, więc śmiało można wykorzystywać ją jako bazę do bulionów i zup. Są wspaniałą alternatywą dla borowików, których znalezienie bywa dużo bardziej problematyczne.

Na jaką okazję?

Podgrzybki są składnikiem wielu potraw wigilijnych i bożonarodzeniowych. Nie należy jednak szufladkować ich wyłącznie jako produktów sezonowych, nadających się do jedzenia zaledwie raz w roku. Kremowe zupy grzybowe są daniem idealnym na jesienne obiady i gorące kolacje. Można włączać je do bardziej codziennych sałatek, pod warunkiem, że wcześniej zostaną poddane obróbce termicznej. Kompozycja podgrzybków z białą fasolą i ziemniakami będzie miłą odmianą od kanapek w porze lunchu.

Czy wiesz, że?

Świeże grzyby najlepiej jest zużyć w kuchni od razu. Zachowują swoje apetyczne właściwości maksymalnie przez 24 godziny. Jeśli jednak grzybobranie było nad wyraz owocne, podgrzybki warto przechowywać w formie suszonej. Można je również zamrozić, uprzednio myjąc zimną wodą, a następnie blanszując. Po wystudzeniu należy rozłożyć je i ułożyć w zamrażalniku. Dopiero gdy będą w pełni zamrożone, można przełożyć je do pojemników, by zaoszczędzić miejsce.

Dla urozmaicenia:

Wyśmienite podgrzybki nie wymagają używania dużej ilości przypraw. Ich smak doskonale wyeksponuje szczypta tymianku i natki pietruszki. Przydatne będą także koperek, rozmaryn i trybula. Do grzybowych potrawek bardzo dobrze pasuje sos sojowy.