Przepisy na Podgrzybki
22 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Podgrzybki
Podgrzybki – czym wyróżniają się te smaczne grzyby? W lasach iglastych bardzo łatwo je znaleźć, więc są jednym z ulubionych gatunków wszystkich grzybiarzy. Oprócz tego mają intensywny smak i aromat, który po suszeniu świeżych grzybów staje się jeszcze bardziej wyrazisty. Podgrzybki to podstawa zupy grzybowej, farszu do uszek, pierogów i drożdżowych kulebiaków, ale nie tylko! O tych grzybach warto pamiętać nie tylko od święta.
Dla kogo?
Miłośnicy leśnych aromatów w kuchni myślą o podgrzybkach z dużą ekscytacją. Nawet woda, w której namaczano podgrzybki, zyskuje fantastyczny zapach, więc śmiało można wykorzystywać ją jako bazę do bulionów i zup. Są wspaniałą alternatywą dla borowików, których znalezienie bywa dużo bardziej problematyczne.
Na jaką okazję?
Podgrzybki są składnikiem wielu potraw wigilijnych i bożonarodzeniowych. Nie należy jednak szufladkować ich wyłącznie jako produktów sezonowych, nadających się do jedzenia zaledwie raz w roku. Kremowe zupy grzybowe są daniem idealnym na jesienne obiady i gorące kolacje. Można włączać je do bardziej codziennych sałatek, pod warunkiem, że wcześniej zostaną poddane obróbce termicznej. Kompozycja podgrzybków z białą fasolą i ziemniakami będzie miłą odmianą od kanapek w porze lunchu.
Czy wiesz, że?
Świeże grzyby najlepiej jest zużyć w kuchni od razu. Zachowują swoje apetyczne właściwości maksymalnie przez 24 godziny. Jeśli jednak grzybobranie było nad wyraz owocne, podgrzybki warto przechowywać w formie suszonej. Można je również zamrozić, uprzednio myjąc zimną wodą, a następnie blanszując. Po wystudzeniu należy rozłożyć je i ułożyć w zamrażalniku. Dopiero gdy będą w pełni zamrożone, można przełożyć je do pojemników, by zaoszczędzić miejsce.
Dla urozmaicenia:
Wyśmienite podgrzybki nie wymagają używania dużej ilości przypraw. Ich smak doskonale wyeksponuje szczypta tymianku i natki pietruszki. Przydatne będą także koperek, rozmaryn i trybula. Do grzybowych potrawek bardzo dobrze pasuje sos sojowy.