Dania i potrawy z podgrzybków | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Podgrzybki

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (22)

Zrazy kasztelańskie
ratingratingratingratingrating

335

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef...
Sakiewki ze schabu z grzybami
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Grzybowe nadzienie nadaje mięsu wyrazisty smak i odpowiedni aromat. Sakiewki ze schabu są znakomi...
Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami
ratingratingratingratingrating

82

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Delikatna polędwiczka faszerowana aromatycznymi grzybami i owinięta wędzonymi plastrami boczku to...
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Kaszotto z kurczakiem, grzybami i zielonym groszkiem to idealna propozycja nie tylko dla miłośnik...
Placki po węgiersku z sosem grzybowym
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Aby placki ziemniaczane były uznane za idealne i docenione przez tych, którym je zaserwujesz, pow...
Zupa grzybowa leśna
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa grzybowa, choć jest jednym z dań wigilijnych, z powodzeniem może być podawana także na co dz...
Zupa z podgrzybków
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gęsta, smakowita, pachnąca lasem i grzybami... Zupa z podgrzybków uświetni niejedną rodzinną uroc...
Potrawka z kurczaka z grzybami
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wystarczy odrobina fantazji, garść suszonych grzybów, świeży tymianek i czosnek, aby banalna potr...
Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Szukasz inspiracji na wyjątkowo smaczny farsz do pierogów? Koniecznie sprawdź ten, który przyrząd...
Wieprzowe zrazy z jajem przepiórczym
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Karkówkę umyj, pokrój na 8 jednakowej grubości plastrów. Następnie rozbij cienko i każdy płat pos...
Sałatka z białej fasoli
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Smaczna i uniwersalna – taka właśnie jest sałatka z białej fasoli. Jej przygotowanie wymaga wcześ...
Zupa z rzepy
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zaskocz swoją rodzinę i podaj na obiad zupę z rzepy. Jeśli chcesz, by zrobiła furorę, przyrządź j...
Świderki w sosie grzybowym z rozmarynem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.
Gulasz ziemniaczano-grzybowy
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Dania jednogarnkowe są proste, szybkie i apetyczne. Dzięki temu przepisowi urozmaicisz klasyczną...
Żurek z wędzonką i czosnkiem
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kwaśny żurek uzupełniony boczkiem, czosnkiem i suszonymi grzybami będzie doskonałym pierwszym dan...
Staropolski żurek z borowikami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Borowiki to szlachetne grzyby leśne, które urozmaicą smak niejednej potrawy. Tym razem użyj ich d...
Jesienny gulasz
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Steki z karkówki z leśnymi grzybami
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pieczona karkówka doskonale smakuje z kaszą. Do pieczonego mięsa z aromatycznym sosem szczególnie...
Sos grzybowy
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sos grzybowy podkreśli smak niemal każdego rodzaju mięsa, stanowi też świetny dodatek do makaronó...
Sos grzybowy z podgrzybków
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Aromat leśnych grzybów, rozmaryn, śmietana – wszystko to składa się na smakowity, uniwersalny sos...
Grzybowa potrawka
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i szalotkę, dodaj grzyby, smaż tak długo...
Wołowina w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wołowina w sosie pieczarkowym to klasyczne połączenie. Grzyby doskonale komponują się z czerwonym...

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PodgrzybkiPodgrzybki

Podgrzybki – czym wyróżniają się te smaczne grzyby? W lasach iglastych bardzo łatwo je znaleźć, więc są jednym z ulubionych gatunków wszystkich grzybiarzy. Oprócz tego mają intensywny smak i aromat, który po suszeniu świeżych grzybów staje się jeszcze bardziej wyrazisty. Podgrzybki to podstawa zupy grzybowej, farszu do uszek, pierogów i drożdżowych kulebiaków, ale nie tylko! O tych grzybach warto pamiętać nie tylko od święta.

Dla kogo?

Miłośnicy leśnych aromatów w kuchni myślą o podgrzybkach z dużą ekscytacją. Nawet woda, w której namaczano podgrzybki, zyskuje fantastyczny zapach, więc śmiało można wykorzystywać ją jako bazę do bulionów i zup. Są wspaniałą alternatywą dla borowików, których znalezienie bywa dużo bardziej problematyczne.

Na jaką okazję?

Podgrzybki są składnikiem wielu potraw wigilijnych i bożonarodzeniowych. Nie należy jednak szufladkować ich wyłącznie jako produktów sezonowych, nadających się do jedzenia zaledwie raz w roku. Kremowe zupy grzybowe są daniem idealnym na jesienne obiady i gorące kolacje. Można włączać je do bardziej codziennych sałatek, pod warunkiem, że wcześniej zostaną poddane obróbce termicznej. Kompozycja podgrzybków z białą fasolą i ziemniakami będzie miłą odmianą od kanapek w porze lunchu.

Czy wiesz, że?

Świeże grzyby najlepiej jest zużyć w kuchni od razu. Zachowują swoje apetyczne właściwości maksymalnie przez 24 godziny. Jeśli jednak grzybobranie było nad wyraz owocne, podgrzybki warto przechowywać w formie suszonej. Można je również zamrozić, uprzednio myjąc zimną wodą, a następnie blanszując. Po wystudzeniu należy rozłożyć je i ułożyć w zamrażalniku. Dopiero gdy będą w pełni zamrożone, można przełożyć je do pojemników, by zaoszczędzić miejsce.

Dla urozmaicenia:

Wyśmienite podgrzybki nie wymagają używania dużej ilości przypraw. Ich smak doskonale wyeksponuje szczypta tymianku i natki pietruszki. Przydatne będą także koperek, rozmaryn i trybula. Do grzybowych potrawek bardzo dobrze pasuje sos sojowy.