
Składniki
400 gramów
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
500 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
100 mililitrów
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
100 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Mąkę wymieszaj ze sproszkowaną papryką, a następnie obtocz w niej kawałki mięsa. Umyte pieczarki pokrój w ćwiartki, papryki oraz cebule w dużą kostkę. Czosnek rozgnieć.

Krok 2
W garnku, na rozgrzanej oliwie, przesmaż pieczarki, dodaj cebulę, paprykę oraz czosnek – smaż chwilę, następnie wyjmij z garnka.

Krok 3
W tym samym garnku ponownie rozgrzej nieco oliwy i przesmaż oprószone mąką mięso. Dodaj przesmażone wcześniej warzywa i pieczarki, następnie wlej wino i zredukuj jego objętość. Całość uzupełnij bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Krok 4
Pod koniec duszenia dodaj śmietanę 36% i dopraw do smaku otartym majerankiem, pieprzem oraz solą, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Krok 5
Przygotuj ciasto zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu Fix Knorr.

Krok 6
Usmaż ziemniaczane placki- powinny być wielkości patelni. Gotowy gulasz z pieczarkami podawaj na ziemniaczanym placku z łyżką kwaśnej śmietany i gałązką świeżego majeranku.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki po węgiersku z pieczarkami
W Polsce placki ziemniaczane jada się na mnóstwo sposób. Z cukrem i śmietaną, wszystkimi rodzajami gulaszy z mięs, a także z paprykowym leczo. Tym razem chrupkie placki ziemniaczane proponujemy podać z pieczarkami w aksamitnym sosie. Sos możesz zrobić także z innych grzybów, podgrzybków lub boczniaków, ale pieczarki są zdecydowanie najłatwiej dostępne i przystępne cenowo. I nie ma chyba osoby, która by ich nie lubiła. W polskich domach jednak placki jada się coraz rzadziej. Powód? Brak czasu na obieranie, tarcie ziemniaków i smażenie placków. Teraz samo zrobienie placków to akurat najłatwiejsza część przygotowywania całego dania, bo dzięki Fix Chrupiące Placki Ziemniaczane Knorr dzieje się to błyskawicznie i nawet niewprawny kucharz sobie z tym poradzi. To jak, dorzucisz coś jeszcze do tych pieczarek, czy pozwolisz im być gwoździem programu?