Placek po węgiersku z pieczarkami - po cygańsku | Przepisy.pl pixel

Placki po węgiersku z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

heart
1081 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

274 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1076 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

500 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Mąkę wymieszaj ze sproszkowaną papryką, a następnie obtocz w niej kawałki mięsa. Umyte pieczarki pokrój w ćwiartki, papryki oraz cebule w dużą kostkę. Czosnek rozgnieć.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

W garnku, na rozgrzanej oliwie, przesmaż pieczarki, dodaj cebulę, paprykę oraz czosnek – smaż chwilę, następnie wyjmij z garnka.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

W tym samym garnku ponownie rozgrzej nieco oliwy i przesmaż oprószone mąką mięso. Dodaj przesmażone wcześniej warzywa i pieczarki, następnie wlej wino i zredukuj jego objętość. Całość uzupełnij bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Pod koniec duszenia dodaj śmietanę 36% i dopraw do smaku otartym majerankiem, pieprzem oraz solą, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Przygotuj ciasto zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu Fix Knorr.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 5

Krok 6

Usmaż ziemniaczane placki- powinny być wielkości patelni. Gotowy gulasz z pieczarkami podawaj na ziemniaczanym placku z łyżką kwaśnej śmietany i gałązką świeżego majeranku.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Anna Czapkiewicz

    Anna Czapkiewicz , 29.01.2021

    wszystkie przepisy są łatwe i bardzo zrozumiałe nawet dla osoby która nie bardzo radzi sobie z gotowaniem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 05.04.2018

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki po węgiersku z pieczarkamiPlacki po węgiersku z pieczarkami

W Polsce placki ziemniaczane jada się na mnóstwo sposób. Z cukrem i śmietaną, wszystkimi rodzajami gulaszy z mięs, a także z paprykowym leczo. Tym razem chrupkie placki ziemniaczane proponujemy podać z pieczarkami w aksamitnym sosie. Sos możesz zrobić także z innych grzybów, podgrzybków lub boczniaków, ale pieczarki są zdecydowanie najłatwiej dostępne i przystępne cenowo. I nie ma chyba osoby, która by ich nie lubiła. W polskich domach jednak placki jada się coraz rzadziej. Powód? Brak czasu na obieranie, tarcie ziemniaków i smażenie placków. Teraz samo zrobienie placków to akurat najłatwiejsza część przygotowywania całego dania, bo dzięki Fix Chrupiące Placki Ziemniaczane Knorr dzieje się to błyskawicznie i nawet niewprawny kucharz sobie z tym poradzi. To jak, dorzucisz coś jeszcze do tych pieczarek, czy pozwolisz im być gwoździem programu?