Placki po węgiersku z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

1015 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

766 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

500 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Mąkę wymieszaj ze sproszkowaną papryką, a następnie obtocz w niej kawałki mięsa. Umyte pieczarki pokrój w ćwiartki, papryki oraz cebule w dużą kostkę. Czosnek rozgnieć.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

W garnku, na rozgrzanej oliwie, przesmaż pieczarki, dodaj cebulę, paprykę oraz czosnek – smaż chwilę, następnie wyjmij z garnka.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

W tym samym garnku ponownie rozgrzej nieco oliwy i przesmaż oprószone mąką mięso. Dodaj przesmażone wcześniej warzywa i pieczarki, następnie wlej wino i zredukuj jego objętość. Całość uzupełnij bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Pod koniec duszenia dodaj śmietanę 36% i dopraw do smaku otartym majerankiem, pieprzem oraz solą, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Przygotuj ciasto zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu Fix Knorr.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 5

Krok 6

Usmaż ziemniaczane placki- powinny być wielkości patelni. Gotowy gulasz z pieczarkami podawaj na ziemniaczanym placku z łyżką kwaśnej śmietany i gałązką świeżego majeranku.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 05.04.2018

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki po węgiersku z pieczarkamiPlacki po węgiersku z pieczarkami

W Polsce placki ziemniaczane jada się na mnóstwo sposób. Z cukrem i śmietaną, wszystkimi rodzajami gulaszy z mięs, a także z paprykowym leczo. Tym razem chrupkie placki ziemniaczane proponujemy podać z pieczarkami w aksamitnym sosie. Sos możesz zrobić także z innych grzybów, podgrzybków lub boczniaków, ale pieczarki są zdecydowanie najłatwiej dostępne i przystępne cenowo. I nie ma chyba osoby, która by ich nie lubiła. W polskich domach jednak placki jada się coraz rzadziej. Powód? Brak czasu na obieranie, tarcie ziemniaków i smażenie placków. Teraz samo zrobienie placków to akurat najłatwiejsza część przygotowywania całego dania, bo dzięki Fix Chrupiące Placki Ziemniaczane Knorr dzieje się to błyskawicznie i nawet niewprawny kucharz sobie z tym poradzi. To jak, dorzucisz coś jeszcze do tych pieczarek, czy pozwolisz im być gwoździem programu?