Placki po węgiersku z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placki po węgiersku z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

1026 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

238 osób wydrukowało

Pobierz pdf

780 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

500 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Mąkę wymieszaj ze sproszkowaną papryką, a następnie obtocz w niej kawałki mięsa. Umyte pieczarki pokrój w ćwiartki, papryki oraz cebule w dużą kostkę. Czosnek rozgnieć.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

W garnku, na rozgrzanej oliwie, przesmaż pieczarki, dodaj cebulę, paprykę oraz czosnek – smaż chwilę, następnie wyjmij z garnka.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

W tym samym garnku ponownie rozgrzej nieco oliwy i przesmaż oprószone mąką mięso. Dodaj przesmażone wcześniej warzywa i pieczarki, następnie wlej wino i zredukuj jego objętość. Całość uzupełnij bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Pod koniec duszenia dodaj śmietanę 36% i dopraw do smaku otartym majerankiem, pieprzem oraz solą, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Przygotuj ciasto zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu Fix Knorr.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 5

Krok 6

Usmaż ziemniaczane placki- powinny być wielkości patelni. Gotowy gulasz z pieczarkami podawaj na ziemniaczanym placku z łyżką kwaśnej śmietany i gałązką świeżego majeranku.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 05.04.2018

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki po węgiersku z pieczarkamiPlacki po węgiersku z pieczarkami

W Polsce placki ziemniaczane jada się na mnóstwo sposób. Z cukrem i śmietaną, wszystkimi rodzajami gulaszy z mięs, a także z paprykowym leczo. Tym razem chrupkie placki ziemniaczane proponujemy podać z pieczarkami w aksamitnym sosie. Sos możesz zrobić także z innych grzybów, podgrzybków lub boczniaków, ale pieczarki są zdecydowanie najłatwiej dostępne i przystępne cenowo. I nie ma chyba osoby, która by ich nie lubiła. W polskich domach jednak placki jada się coraz rzadziej. Powód? Brak czasu na obieranie, tarcie ziemniaków i smażenie placków. Teraz samo zrobienie placków to akurat najłatwiejsza część przygotowywania całego dania, bo dzięki Fix Chrupiące Placki Ziemniaczane Knorr dzieje się to błyskawicznie i nawet niewprawny kucharz sobie z tym poradzi. To jak, dorzucisz coś jeszcze do tych pieczarek, czy pozwolisz im być gwoździem programu?