Placki po węgiersku z sosem myśliwskim
łatwe
552 osoby zapisały

Składniki
1 opakowanie
1 kilogram
2 sztuki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
5 łyżek
450 mililitrów
3 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z kurczaka opłucz, oszusz i pokrój w paski. Paprykę umyj, oczyść z pestek i pokrój w paski, czosnek i cebulę pokrój w kostkę, szałwię drobno posiekaj.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek i smaż do momentu, aż lekko się zarumienią. Do warzyw dodaj posiekane listki szałwii, rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca, mięso z kurczaka oraz paprykę. Wszystkie składniki najpierw duś kilka minut pod przykryciem, a następnie smaż na wolnym ogniu, żeby woda mogła trochę odparować. Kiedy mięso będzie już usmażone, dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, paprykę ostrą i dopraw solą i pieprzem. Gotuj wszystko razem bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje.

Krok 3
Przygotuj Sos myśliwski Knorr. Zawartość torebki połącz z 250 ml wody, dokładnie wymieszaj i zagotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu produktu. Kiedy sos będzie już gotowy, dodaj go do składników na patelni i całość duś jeszcze przez chwilę.

Krok 4
Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj mąkę i jajka, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotową masę na placki ziemniaczane z sosem myśliwskim wykładaj za pomocą łyżki lub małego czerpaka na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż, aż uzyskają piękny złocisty kolor.

Krok 5
Placki po myśliwsku odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj polane sosem myśliwskim i udekorowane listkami świeżej bazylii. Smacznego!


Dobra rada:
Placek po myśliwsku możesz uformować w małe placuszki lub zrobić jeden duży placek na całą średniej wielkości patelnię.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki po węgiersku z sosem myśliwskim
Przygotowywane z ziemniaków, chrupiące i delikatne placki ziemniaczane z sosem myśliwskim doskonale komponują się z wyrazistymi, pikantnymi sosami. Przykładem tego jest sos myśliwski. Przyrządzany z mięsa z kurczaka, a także z papryki, cebuli, czosnku, koncentratu pomidorowego, szałwii oraz jałowca, jest aromatyczny i bardzo wyrazisty. Dzięki temu podkreśla łagodny smak głównego składnika dania.
Dla kogo?
Placek po myśliwsku posmakuje osobom, które lubią wyraziste smaki. Delikatne mięso z kurczaka w aromatycznym sosie, połączone z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi to istna uczta dla zmysłów.
Na jaką okazję?
Przygotuj placki po myśliwsku na obiad dla całej rodziny lub przyjęcie dla znajomych. To danie, które znakomicie sprawdzi się na co dzień i od święta.
Czy wiesz, że?
Jak smakuje sos myśliwski? Przepis zakłada, że jest on dość ostry, więc jeśli chcesz nieco złagodzić smak całości, placki po myśliwsku podaj z kleksem kwaśnej gęstej śmietany.
Dla urozmaicenia:
Aby urozmaicić sos, dodaj do niego inne warzywa. Wykorzystaj pieczarki, cukinię, brokuły lub zielony groszek. Placki można też przygotować w wersji wegetariańskiej. Nie dodawaj wtedy kurczaka, a zamiast tego dorzuć suszone pomidory lub tofu, całość posypując startym wegetariańskim żółtym serem lub pokrojoną w kostkę mozzarellą.