
Składniki
1 opakowanie
1 kilogram
2 sztuki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
5 łyżek
450 mililitrów
3 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z kurczaka pokrój w paski, paprykę oczyść z pestek i pokrój w paski, czosnek i cebulę pokrój w kostkę, szałwię posiekaj.

Krok 2
Przesmaż cebulę, czosnek, szałwię, rozgniecione ziarna jałowca i kurczaka na patelni, dodaj paprykę i duś kilka minut, dodaj koncentrat, wodę, paprykę ostrą i dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.

Krok 3
Sos Knorr połącz z 250 ml wody i zagotuj. Dodaj do sosu mięsnego i duś jeszcze przez chwilę.

Krok 4
Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce, dodaj mąkę i jajka, dopraw solą i połącz składniki. Usmaż złociste placki.

Krok 5
Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj polane sosem i udekorowane listkami bazylii.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki po węgiersku z sosem myśliwskim
Przygotowywane z ziemniaków, chrupiące i delikatne placki doskonale komponują się z wyrazistymi, pikantnymi sosami. Przykładem tego jest sos myśliwski. Przyrządzany z mięsa z kurczaka, a także z papryki, cebuli, czosnku, koncentratu pomidorowego, szałwii oraz jałowca, jest aromatyczny i bardzo wyrazisty. Dzięki temu podkreśla łagodny smak głównego składnika dania. Placek po węgiersku z sosem myśliwskim dekoruje się przed podaniem liśćmi świeżego oregano. Sprawdzą się także bazylia, natka pietruszki lub tymianek. Jeśli chcesz nieco złagodzić smak całości, podaj potrawę z kleksem kwaśnej śmietany. Aby urozmaicić sos, dodaj do niego inne warzywa. Wykorzystaj pieczarki, cukinię, brokuły lub zielony groszek. Placki można też przygotować w wersji wegetariańskiej. Nie dodawaj wtedy kurczaka, a zamiast tego dorzuć suszone pomidory lub ser tofu, całość posypując startym żółtym serem lub pokrojoną w kostkę mozzarellą. Masz ochotę na pikantny obiad? Przyrządź go według podanego przepisu i podziel się z nami swoją opinią.