Placki ziemniaczane z sosem myśliwskim: przepis | Przepisy.pl pixel

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

543 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 kilogram

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

5 łyżek

450 mililitrów

3 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka opłucz, oszusz i pokrój w paski. Paprykę umyj, oczyść z pestek i pokrój w paski, czosnek i cebulę pokrój w kostkę, szałwię drobno posiekaj.

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek i smaż do momentu, aż lekko się zarumienią. Do warzyw dodaj posiekane listki szałwii, rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca, mięso z kurczaka oraz paprykę. Wszystkie składniki najpierw duś kilka minut pod przykryciem, a następnie smaż na wolnym ogniu, żeby woda mogła trochę odparować. Kiedy mięso będzie już usmażone, dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, paprykę ostrą i dopraw solą i pieprzem. Gotuj wszystko razem bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje.

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - Krok 2

Krok 3

Przygotuj Sos myśliwski Knorr. Zawartość torebki połącz z 250 ml wody, dokładnie wymieszaj i zagotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu produktu. Kiedy sos będzie już gotowy, dodaj go do składników na patelni i całość duś jeszcze przez chwilę.

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj mąkę i jajka, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotową masę na placki ziemniaczane z sosem myśliwskim wykładaj za pomocą łyżki lub małego czerpaka na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż, aż uzyskają piękny złocisty kolor.

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - Krok 4

Krok 5

Placki po myśliwsku odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj polane sosem myśliwskim i udekorowane listkami świeżej bazylii. Smacznego!

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Placek po myśliwsku możesz uformować w małe placuszki lub zrobić jeden duży placek na całą średniej wielkości patelnię.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki po węgiersku z sosem myśliwskimPlacki po węgiersku z sosem myśliwskim

Przygotowywane z ziemniaków, chrupiące i delikatne placki ziemniaczane z sosem myśliwskim doskonale komponują się z wyrazistymi, pikantnymi sosami. Przykładem tego jest sos myśliwski. Przyrządzany z mięsa z kurczaka, a także z papryki, cebuli, czosnku, koncentratu pomidorowego, szałwii oraz jałowca, jest aromatyczny i bardzo wyrazisty. Dzięki temu podkreśla łagodny smak głównego składnika dania.

Dla kogo?

Placek po myśliwsku posmakuje osobom, które lubią wyraziste smaki. Delikatne mięso z kurczaka w aromatycznym sosie, połączone z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi to istna uczta dla zmysłów.

Na jaką okazję?

Przygotuj placki po myśliwsku na obiad dla całej rodziny lub przyjęcie dla znajomych. To danie, które znakomicie sprawdzi się na co dzień i od święta.

Czy wiesz, że?

Jak smakuje sos myśliwski? Przepis zakłada, że jest on dość ostry, więc jeśli chcesz nieco złagodzić smak całości, placki po myśliwsku podaj z kleksem kwaśnej gęstej śmietany.

Dla urozmaicenia:

Aby urozmaicić sos, dodaj do niego inne warzywa. Wykorzystaj pieczarki, cukinię, brokuły lub zielony groszek. Placki można też przygotować w wersji wegetariańskiej. Nie dodawaj wtedy kurczaka, a zamiast tego dorzuć suszone pomidory lub tofu, całość posypując startym wegetariańskim żółtym serem lub pokrojoną w kostkę mozzarellą.