Placki po węgiersku z sosem myśliwskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

292 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 kilogram

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

5 łyżek

450 mililitrów

3 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka pokrój w paski, paprykę oczyść z pestek i pokrój w paski, czosnek i cebulę pokrój w kostkę, szałwię posiekaj.

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - Krok 1

Krok 2

Przesmaż cebulę, czosnek, szałwię, rozgniecione ziarna jałowca i kurczaka na patelni, dodaj paprykę i duś kilka minut, dodaj koncentrat, wodę, paprykę ostrą i dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr połącz z 250 ml wody i zagotuj. Dodaj do sosu mięsnego i duś jeszcze przez chwilę.

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce, dodaj mąkę i jajka, dopraw solą i połącz składniki. Usmaż złociste placki.

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - Krok 4

Krok 5

Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj polane sosem i udekorowane listkami bazylii.

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki po węgiersku z sosem myśliwskimPlacki po węgiersku z sosem myśliwskim

Przygotowywane z ziemniaków, chrupiące i delikatne placki doskonale komponują się z wyrazistymi, pikantnymi sosami. Przykładem tego jest sos myśliwski. Przyrządzany z mięsa z kurczaka, a także z papryki, cebuli, czosnku, koncentratu pomidorowego, szałwii oraz jałowca, jest aromatyczny i bardzo wyrazisty. Dzięki temu podkreśla łagodny smak głównego składnika dania. Placek po węgiersku z sosem myśliwskim dekoruje się przed podaniem liśćmi świeżego oregano. Sprawdzą się także bazylia, natka pietruszki lub tymianek. Jeśli chcesz nieco złagodzić smak całości, podaj potrawę z kleksem kwaśnej śmietany. Aby urozmaicić sos, dodaj do niego inne warzywa. Wykorzystaj pieczarki, cukinię, brokuły lub zielony groszek. Placki można też przygotować w wersji wegetariańskiej. Nie dodawaj wtedy kurczaka, a zamiast tego dorzuć suszone pomidory lub ser tofu, całość posypując startym żółtym serem lub pokrojoną w kostkę mozzarellą. Masz ochotę na pikantny obiad? Przyrządź go według podanego przepisu i podziel się z nami swoją opinią.