Placki po węgiersku z sosem myśliwskim przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 kilogram

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

5 łyżek

450 mililitrów

3 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka pokrój w paski, paprykę oczyść z pestek i pokrój w paski, czosnek i cebulę pokrój w kostkę, szałwię posiekaj.

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - Krok 1

Krok 2

Przesmaż cebulę, czosnek, szałwię, rozgniecione ziarna jałowca i kurczaka na patelni, dodaj paprykę i duś kilka minut, dodaj koncentrat, wodę, paprykę ostrą i dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr połącz z 250 ml wody i zagotuj. Dodaj do sosu mięsnego i duś jeszcze przez chwilę.

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce, dodaj mąkę i jajka, dopraw solą i połącz składniki. Usmaż złociste placki.

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - Krok 4

Krok 5

Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj polane sosem i udekorowane listkami bazylii.

Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki po węgiersku z sosem myśliwskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placki po węgiersku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki po węgiersku z sosem myśliwskimPlacki po węgiersku z sosem myśliwskim

Przygotowywane z ziemniaków, chrupiące i delikatne placki doskonale komponują się z wyrazistymi, pikantnymi sosami. Przykładem tego jest sos myśliwski. Przyrządzany z mięsa z kurczaka, a także z papryki, cebuli, czosnku, koncentratu pomidorowego, szałwii oraz jałowca, jest aromatyczny i bardzo wyrazisty. Dzięki temu podkreśla łagodny smak głównego składnika dania. Placek po węgiersku z sosem myśliwskim dekoruje się przed podaniem liśćmi świeżego oregano. Sprawdzą się także bazylia, natka pietruszki lub tymianek. Jeśli chcesz nieco złagodzić smak całości, podaj potrawę z kleksem kwaśnej śmietany. Aby urozmaicić sos, dodaj do niego inne warzywa. Wykorzystaj pieczarki, cukinię, brokuły lub zielony groszek. Placki można też przygotować w wersji wegetariańskiej. Nie dodawaj wtedy kurczaka, a zamiast tego dorzuć suszone pomidory lub ser tofu, całość posypując startym żółtym serem lub pokrojoną w kostkę mozzarellą. Masz ochotę na pikantny obiad? Przyrządź go według podanego przepisu i podziel się z nami swoją opinią.