Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym: ziemniaczane | Przepisy.pl pixel

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

541 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 kilogram

3 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

300 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w łupinach. Potem wystudź i obierz, rozgnieć prasą do ziemniaków lub tłuczkiem. Dodaj 2 jajka i mąkę, zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodaj trochę mąki.

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Pieczarki umyj i pokrój na 4 części, większe na 6 części, cebulę posiekaj.

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko oraz połowę pęczka posiekanej natki i połowę posiekanej przesmażonej cebuli. Połącz dokładnie wszystkie składniki.

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Na patelni podsmaż resztę cebuli, gdy się zrumieni dodaj pieczarki, podsmażaj wszystko razem przez ok 5 min, zalej śmietaną i dodaj Knorr Sos pieczarkowy, gotuj na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia sosu.

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 4

Krok 5

Z ciasta ziemniaczanego odrywaj kawałki ciasta i formuj je w kulki nadziewając farszem mięsnym. Pyzy wkładaj do gotującej się wody i po wypłynięciu gotuj 5 min. Podawaj polane sosem pieczarkowym i posypane posiekana natka pietruszki.

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Agata

    Agata , 22.08.2023

    Uwielbiam kluchy, a pyzy z miesem i z sosem pieczarkowym mogę jeść codziennie :)) Uwielbiam natkę pietruszki, dlatego zawsze obficie posypyuję.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowymPyzy z mięsem w sosie pieczarkowym

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym to propozycja dania, które sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i uroczystą kolację. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, m.in. mielonego mięsa, pieczarek, ziemniaków, jajek, mąki oraz cebuli. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub rozbij tłuczkiem, następnie dodaj do nich jajka oraz mąkę, po czym zagnieć dokładnie wszystkie składniki. Na każdy kawałek wyrobionego ciasta nałóż łyżkę mięsnego farszu – wystarczy, że do mięsa dodasz jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz przysmażoną cebulę, a potem doprawisz pieprzem oraz szczyptą tymianku. Przygotowane w ten sposób pyzy wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez kilka minut. Pamiętaj, że doskonałym dodatkiem do nich będzie gęsty sos pieczarkowy. Zwłaszcza, jeśli oprócz pieczarek dodasz do niego cebulę. Całość możesz dodatkowo posypać posiekaną drobno natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pobierz listę potrzebnych produktów i przygotuj pyszne pyzy z mięsem. Koniecznie według naszego przepisu. Smacznego!