Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym: ziemniaczane | Przepisy.pl pixel

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

552 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 kilogram

3 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

300 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w łupinach. Potem wystudź i obierz, rozgnieć prasą do ziemniaków lub tłuczkiem. Dodaj 2 jajka i mąkę, zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodaj trochę mąki.

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Pieczarki umyj i pokrój na 4 części, większe na 6 części, cebulę posiekaj.

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko oraz połowę pęczka posiekanej natki i połowę posiekanej przesmażonej cebuli. Połącz dokładnie wszystkie składniki.

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Na patelni podsmaż resztę cebuli, gdy się zrumieni dodaj pieczarki, podsmażaj wszystko razem przez ok 5 min, zalej śmietaną i dodaj Knorr Sos pieczarkowy, gotuj na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia sosu.

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 4

Krok 5

Z ciasta ziemniaczanego odrywaj kawałki ciasta i formuj je w kulki nadziewając farszem mięsnym. Pyzy wkładaj do gotującej się wody i po wypłynięciu gotuj 5 min. Podawaj polane sosem pieczarkowym i posypane posiekana natka pietruszki.

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Agata

    Agata , 22.08.2023

    Uwielbiam kluchy, a pyzy z miesem i z sosem pieczarkowym mogę jeść codziennie :)) Uwielbiam natkę pietruszki, dlatego zawsze obficie posypyuję.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Fasolka po bretońsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowymPyzy z mięsem w sosie pieczarkowym

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym to propozycja dania, które sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i uroczystą kolację. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, m.in. mielonego mięsa, pieczarek, ziemniaków, jajek, mąki oraz cebuli. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub rozbij tłuczkiem, następnie dodaj do nich jajka oraz mąkę, po czym zagnieć dokładnie wszystkie składniki. Na każdy kawałek wyrobionego ciasta nałóż łyżkę mięsnego farszu – wystarczy, że do mięsa dodasz jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz przysmażoną cebulę, a potem doprawisz pieprzem oraz szczyptą tymianku. Przygotowane w ten sposób pyzy wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez kilka minut. Pamiętaj, że doskonałym dodatkiem do nich będzie gęsty sos pieczarkowy. Zwłaszcza, jeśli oprócz pieczarek dodasz do niego cebulę. Całość możesz dodatkowo posypać posiekaną drobno natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pobierz listę potrzebnych produktów i przygotuj pyszne pyzy z mięsem. Koniecznie według naszego przepisu. Smacznego!