Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 kilogram

3 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

300 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w łupinach. Potem wystudź i obierz, rozgnieć prasą do ziemniaków lub tłuczkiem. Dodaj 2 jajka i mąkę, zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodaj trochę mąki.

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Pieczarki umyj i pokrój na 4 części, większe na 6 części, cebulę posiekaj.

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko oraz połowę pęczka posiekanej natki i połowę posiekanej przesmażonej cebuli. Połącz dokładnie wszystkie składniki.

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Na patelni podsmaż resztę cebuli, gdy się zrumieni dodaj pieczarki, podsmażaj wszystko razem przez ok 5 min, zalej śmietaną i dodaj Knorr Sos pieczarkowy, gotuj na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia sosu.

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 4

Krok 5

Z ciasta ziemniaczanego odrywaj kawałki ciasta i formuj je w kulki nadziewając farszem mięsnym. Pyzy wkładaj do gotującej się wody i po wypłynięciu gotuj 5 min. Podawaj polane sosem pieczarkowym i posypane posiekana natka pietruszki.

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pieczeń z karkówki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowymPyzy z mięsem w sosie pieczarkowym

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym to propozycja dania, które sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i uroczystą kolację. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, m.in. mielonego mięsa, pieczarek, ziemniaków, jajek, mąki oraz cebuli. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub rozbij tłuczkiem, następnie dodaj do nich jajka oraz mąkę, po czym zagnieć dokładnie wszystkie składniki. Na każdy kawałek wyrobionego ciasta nałóż łyżkę mięsnego farszu – wystarczy, że do mięsa dodasz jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz przysmażoną cebulę, a potem doprawisz pieprzem oraz szczyptą tymianku. Przygotowane w ten sposób pyzy wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez kilka minut. Pamiętaj, że doskonałym dodatkiem do nich będzie gęsty sos pieczarkowy. Zwłaszcza, jeśli oprócz pieczarek dodasz do niego cebulę. Całość możesz dodatkowo posypać posiekaną drobno natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pobierz listę potrzebnych produktów i przygotuj pyszne pyzy z mięsem. Koniecznie według naszego przepisu. Smacznego!