
Składniki
300 gramów
1 kilogram
2 łyżki
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
5 plastrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połowę ziemniaków ugotuj i przetrzyj przez praskę na purée. Resztę zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru płynu.

Krok 2
Ziemniaki połącz ze sobą, dodając mąkę i jajko. Wyrób na gładką masę, podsypując mąką. Uformuj kulki i rozgnieć je na placki.

Krok 3
Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj, pieczarki umyj i pokrój w drobną kostkę.

Krok 4
Przesmaż cebulę i czosnek na patelni, dodaj pieczarki i mięso. Smaż, doprawiając pieprzem, majerankiem i Delikatem Knorr. Przestudź, dodaj jajka i bułkę tartą. Wyrób na jednolitą masę.

Krok 5
Na kawałki ciasta układaj kulki mięsa i sklejaj boki, uważając, aby nie wystawał farsz.

Krok 6
Na gotującą się wodę wrzucaj pyzy i gotuj od wypłynięcia jeszcze przez 5 minut. Podawaj ciepłe z pokrojonym i podsmażonym boczkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami
Pyzy z mięsem i pieczarkami posmakują każdemu koneserowi dobrej kuchni. Już kilkadziesiąt lat temu po najpiękniejszych zakątkach Polski wędrowała mała, ciekawska i rezolutna kluseczka Pyza, gwiazda dziecięcego widowiska. Zapoznawała małoletnich widzów z tańcami narodowymi, ludowymi piosenkami czy strojami, kojarząc się jednocześnie z pyszną obiadową lub kolacyjną potrawą. Zależnie od regionu w odmienne sposoby wyrabia się ziemniaczane cepeliny, kartacze lub kołduny z przeróżnym nadzieniem. Usmażone mięso z pieczarkami cebulą i czosnkiem dopraw przyprawą uniwersalną Delikat Knorr, pieprzem, majerankiem i przestudź. Pozwól pyzom pogotować się 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię wody i koniecznie podawaj je gorące z podsmażonym ze złotą cebulką, drobno pokrojonym boczkiem. W godzinę przygotujesz smaczne i lubiane prawdziwe pyzy z dowolnej odmiany ziemniaków z mięsem i pieczarkami, które wystarczą dla 4 głodnych domowników. A jeśli nie, będziesz po prostu musiała zrobić dodatkową porcję.