Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

251 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

427 osób wydrukowało

Pobierz pdf

930 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 kilogram

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

5 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połowę ziemniaków ugotuj i przetrzyj przez praskę na purée. Resztę zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru płynu.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki połącz ze sobą, dodając mąkę i jajko. Wyrób na gładką masę, podsypując mąką. Uformuj kulki i rozgnieć je na placki.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj, pieczarki umyj i pokrój w drobną kostkę.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Przesmaż cebulę i czosnek na patelni, dodaj pieczarki i mięso. Smaż, doprawiając pieprzem, majerankiem i Delikatem Knorr. Przestudź, dodaj jajka i bułkę tartą. Wyrób na jednolitą masę.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Na kawałki ciasta układaj kulki mięsa i sklejaj boki, uważając, aby nie wystawał farsz.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 5

Krok 6

Na gotującą się wodę wrzucaj pyzy i gotuj od wypłynięcia jeszcze przez 5 minut. Podawaj ciepłe z pokrojonym i podsmażonym boczkiem.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkamiPyzy z mięsem mielonym i pieczarkami

Pyzy z mięsem i pieczarkami posmakują każdemu koneserowi dobrej kuchni. Już kilkadziesiąt lat temu po najpiękniejszych zakątkach Polski wędrowała mała, ciekawska i rezolutna kluseczka Pyza, gwiazda dziecięcego widowiska. Zapoznawała małoletnich widzów z tańcami narodowymi, ludowymi piosenkami czy strojami, kojarząc się jednocześnie z pyszną obiadową lub kolacyjną potrawą. Zależnie od regionu w odmienne sposoby wyrabia się ziemniaczane cepeliny, kartacze lub kołduny z przeróżnym nadzieniem. Usmażone mięso z pieczarkami cebulą i czosnkiem dopraw przyprawą uniwersalną Delikat Knorr, pieprzem, majerankiem i przestudź. Pozwól pyzom pogotować się 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię wody i koniecznie podawaj je gorące z podsmażonym ze złotą cebulką, drobno pokrojonym boczkiem. W godzinę przygotujesz smaczne i lubiane prawdziwe pyzy z dowolnej odmiany ziemniaków z mięsem i pieczarkami, które wystarczą dla 4 głodnych domowników. A jeśli nie, będziesz po prostu musiała zrobić dodatkową porcję.