Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - przepis | Przepisy.pl pixel

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

heart
308 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

614 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1341 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 kilogram

2 łyżki

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

5 plastrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połowę ziemniaków ugotuj i przetrzyj przez praskę na purée. Resztę zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru płynu.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki połącz ze sobą, dodając mąkę i jajko. Wyrób na gładką masę, podsypując mąką. Uformuj kulki i rozgnieć je na placki.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj, pieczarki umyj i pokrój w drobną kostkę.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Przesmaż cebulę i czosnek na patelni, dodaj pieczarki i mięso. Smaż, doprawiając pieprzem, majerankiem i Delikatem Knorr. Przestudź, dodaj jajka i bułkę tartą. Wyrób na jednolitą masę.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Na kawałki ciasta układaj kulki mięsa i sklejaj boki, uważając, aby nie wystawał farsz.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 5

Krok 6

Na gotującą się wodę wrzucaj pyzy i gotuj od wypłynięcia jeszcze przez 5 minut. Podawaj ciepłe z pokrojonym i podsmażonym boczkiem.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Chińskie pierożki Dim Sum
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkamiPyzy z mięsem mielonym i pieczarkami

Pyzy z mięsem i pieczarkami posmakują każdemu koneserowi dobrej kuchni. Już kilkadziesiąt lat temu po najpiękniejszych zakątkach Polski wędrowała mała, ciekawska i rezolutna kluseczka Pyza, gwiazda dziecięcego widowiska. Zapoznawała małoletnich widzów z tańcami narodowymi, ludowymi piosenkami czy strojami, kojarząc się jednocześnie z pyszną obiadową lub kolacyjną potrawą. Zależnie od regionu w odmienne sposoby wyrabia się ziemniaczane cepeliny, kartacze lub kołduny z przeróżnym nadzieniem. Usmażone mięso z pieczarkami cebulą i czosnkiem dopraw przyprawą uniwersalną Delikat Knorr, pieprzem, majerankiem i przestudź. Pozwól pyzom pogotować się 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię wody i koniecznie podawaj je gorące z podsmażonym ze złotą cebulką, drobno pokrojonym boczkiem. W godzinę przygotujesz smaczne i lubiane prawdziwe pyzy z dowolnej odmiany ziemniaków z mięsem i pieczarkami, które wystarczą dla 4 głodnych domowników. A jeśli nie, będziesz po prostu musiała zrobić dodatkową porcję.