Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

264 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

427 osób wydrukowało

Pobierz pdf

930 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 kilogram

2 łyżki

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

5 plastrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połowę ziemniaków ugotuj i przetrzyj przez praskę na purée. Resztę zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru płynu.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki połącz ze sobą, dodając mąkę i jajko. Wyrób na gładką masę, podsypując mąką. Uformuj kulki i rozgnieć je na placki.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj, pieczarki umyj i pokrój w drobną kostkę.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Przesmaż cebulę i czosnek na patelni, dodaj pieczarki i mięso. Smaż, doprawiając pieprzem, majerankiem i Delikatem Knorr. Przestudź, dodaj jajka i bułkę tartą. Wyrób na jednolitą masę.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Na kawałki ciasta układaj kulki mięsa i sklejaj boki, uważając, aby nie wystawał farsz.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 5

Krok 6

Na gotującą się wodę wrzucaj pyzy i gotuj od wypłynięcia jeszcze przez 5 minut. Podawaj ciepłe z pokrojonym i podsmażonym boczkiem.

Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkamiPyzy z mięsem mielonym i pieczarkami

Pyzy z mięsem i pieczarkami posmakują każdemu koneserowi dobrej kuchni. Już kilkadziesiąt lat temu po najpiękniejszych zakątkach Polski wędrowała mała, ciekawska i rezolutna kluseczka Pyza, gwiazda dziecięcego widowiska. Zapoznawała małoletnich widzów z tańcami narodowymi, ludowymi piosenkami czy strojami, kojarząc się jednocześnie z pyszną obiadową lub kolacyjną potrawą. Zależnie od regionu w odmienne sposoby wyrabia się ziemniaczane cepeliny, kartacze lub kołduny z przeróżnym nadzieniem. Usmażone mięso z pieczarkami cebulą i czosnkiem dopraw przyprawą uniwersalną Delikat Knorr, pieprzem, majerankiem i przestudź. Pozwól pyzom pogotować się 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię wody i koniecznie podawaj je gorące z podsmażonym ze złotą cebulką, drobno pokrojonym boczkiem. W godzinę przygotujesz smaczne i lubiane prawdziwe pyzy z dowolnej odmiany ziemniaków z mięsem i pieczarkami, które wystarczą dla 4 głodnych domowników. A jeśli nie, będziesz po prostu musiała zrobić dodatkową porcję.