Przepisy na Pieczarki
1046 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Pieczarki
Zawsze warto mieć w domu kilka pieczarek. Ten produkt, dostępny w niemalże każdym sklepie spożywczym, zapewne nieraz okazał się wybawieniem, gdy po powrocie z pracy lub szkoły trzeba było przygotować obiad w trybie błyskawicznym. Być może pieczarki nie kojarzą się jako składnik wykwintnych dań, ale wystarczy zestawić je z odpowiednimi dodatkami, by odmienić ich wizerunek. Do Was należy decyzja, czy dziś gotujecie szykownie, czy na luzie. Do dzieła!
Dla kogo?
Pieczarki są produktem mało wymagającym, więc mogą po nie sięgać także osoby, które w kuchni nie czują się jeszcze zbyt pewnie. Prostych potraw z ich udziałem nie można zepsuć! Z dumą zaprezentujecie domownikom swoją pierwszą, samodzielnie przygotowaną zupę pieczarkową lub makaron z grzybowym sosem. Gdy już nabierzecie śmiałości, przyrządzenie pieczarkowych naleśników, krokietów i zapiekanek nie będzie sprawiać żadnych problemów.
Na jaką okazję?
Pieczarki to kulinarny kameleon. Faszerowane żółtym serem, szynką albo fetą i anchois na przyjęciach stają się rozchwytywaną przekąską. Nadają się do położenia na grillu – koniecznie z masłem ziołowym i solidną porcją świeżej natki pietruszki. Pasują do makaronów, kasz i różnych rodzajów ryżu. Pojawiają się nawet w przepisach rodem z Azji, więc łatwo będzie dobrać recepturę na konkretną okoliczność.
Czy wiesz, że?
Zaopatrując się w pieczarki, wybieraj jasne, jędrne egzemplarze, bez ciemnych przebarwień na kapeluszach. Należy myć je tuż przed użyciem. Pieczarki nadają się do przechowywania w lodówce, jednak niech nie trwa to dłużej niż 3–4 dni. Po tym czasie grzyby mogą ciemnieć i stać się gąbczaste.
Dla urozmaicenia:
Do tej pory największą popularnością cieszyły się pieczarki białe, które można znaleźć w wielu rozmiarach. Dla wzbogacania swojego jadłospisu warto zapoznać się także z pieczarkami portobello i pieczarkami brązowymi o bardziej wyrazistym kolorze i smaku.