Przepisy na Pieczarki
1047 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej
Pieczarki
Zawsze warto mieć w domu kilka pieczarek. Ten produkt, dostępny w niemalże każdym sklepie spożywczym, zapewne nieraz okazał się wybawieniem, gdy po powrocie z pracy lub szkoły trzeba było przygotować obiad w trybie błyskawicznym. Być może pieczarki nie kojarzą się jako składnik wykwintnych dań, ale wystarczy zestawić je z odpowiednimi dodatkami, by odmienić ich wizerunek. Do Was należy decyzja, czy dziś gotujecie szykownie, czy na luzie. Do dzieła!
Dla kogo?
Pieczarki są produktem mało wymagającym, więc mogą po nie sięgać także osoby, które w kuchni nie czują się jeszcze zbyt pewnie. Prostych potraw z ich udziałem nie można zepsuć! Z dumą zaprezentujecie domownikom swoją pierwszą, samodzielnie przygotowaną zupę pieczarkową lub makaron z grzybowym sosem. Gdy już nabierzecie śmiałości, przyrządzenie pieczarkowych naleśników, krokietów i zapiekanek nie będzie sprawiać żadnych problemów.
Na jaką okazję?
Pieczarki to kulinarny kameleon. Faszerowane żółtym serem, szynką albo fetą i anchois na przyjęciach stają się rozchwytywaną przekąską. Nadają się do położenia na grillu – koniecznie z masłem ziołowym i solidną porcją świeżej natki pietruszki. Pasują do makaronów, kasz i różnych rodzajów ryżu. Pojawiają się nawet w przepisach rodem z Azji, więc łatwo będzie dobrać recepturę na konkretną okoliczność.
Czy wiesz, że?
Zaopatrując się w pieczarki, wybieraj jasne, jędrne egzemplarze, bez ciemnych przebarwień na kapeluszach. Należy myć je tuż przed użyciem. Pieczarki nadają się do przechowywania w lodówce, jednak niech nie trwa to dłużej niż 3–4 dni. Po tym czasie grzyby mogą ciemnieć i stać się gąbczaste.
Dla urozmaicenia:
Do tej pory największą popularnością cieszyły się pieczarki białe, które można znaleźć w wielu rozmiarach. Dla wzbogacania swojego jadłospisu warto zapoznać się także z pieczarkami portobello i pieczarkami brązowymi o bardziej wyrazistym kolorze i smaku.