Dania i potrawy z pieczarek | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Pieczarki

1047 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (1047)

Makaron w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

699

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Gotowanie nigdy nie było tak szybkie i proste. Przekonaj się o tym, przygotowując naszą recepturę...
Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem
ratingratingratingratingrating

450

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kotlety mielone z pieczarkami to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Jeśli pamięt...
Kolorowa sałatka warzywna z wędzonym kurczakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

510

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Kolorowa sałatka warzywna z wędzonym kurczakiem to doskonała propozycja na uroczystą kolację czy...
Naleśniki z kurczakiem  i brokułami
ratingratingratingratingrating

340

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Naleśniki to danie znane na całym świecie, które często gości na naszych stołach. Trudno się temu...
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera
ratingratingratingratingrating

400

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem to alternatywa dla wszystkim doskonale znanych kotletów...
Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

281

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chcesz urozmaicić swoje menu lub szukasz sposobu na pyszny obiad? Pieczony schab z ziołowym nadzi...
Kurczak w cieście
ratingratingratingratingrating

190

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kurczaka jadamy bardzo często – do obiadu, sałatki czy w kanapkach. A może spróbować przyrządzić...
Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem
ratingratingratingratingrating

240

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Połączenie mięsa mielonego, jajka i tartej bułki z dodatkiem cebuli i przypraw daje po smażeniu n...
Parówki w cieście francuskim z warzywami
ratingratingratingratingrating

249

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Parówki w cieście francuskim to świetny sposób na prostą i jednocześnie efektowną przekąskę, któr...
Pizza domowa - VIDEO
ratingratingratingratingrating

169

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pizza domowa może smakować jak ta zamówiona we włoskiej pizzerii. Wystarczy dobry przepis, trochę...
Jajka faszerowane pieczarkami
ratingratingratingratingrating

184

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jajka faszerowane pieczarkami i żółtkiem to propozycja przekąski, którą warto podawać znacznie cz...
Szybki Stroganoff
ratingratingratingratingrating

259

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chcesz przygotować szybki Strogonow czy może szybki Stroganoff? Pisownie mogą się różnić, lecz na...
Zupa kalafiorowa po belwedersku
ratingratingratingratingrating

158

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Zupa kalafiorowa po belwedersku to smaczna i elegancka potrawa, doskonała na domowe przyjęcia i u...
Zapiekanka z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

215

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Prosto i smacznie. W tych słowach można najkrócej opisać zapiekankę z pieczarkami, którą zajadać...
Ostra zapiekanka
ratingratingratingratingrating

156

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
To danie jest świetną propozycją dla wszystkich fanów pikantnych smaków. Świetnie sprawdzi się ja...
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

247

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz pomysłu na szybki domowy obiad? Makaron z kurczakiem i pieczarkami spełni twoje oczekiwan...
Kasza gryczana smażona z indykiem i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

154

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Oto pomysł na szybki obiad, który z fast foodem nie ma nic wspólnego. Soczyste i dobrze przyprawi...
Zapiekanka z cukinii
ratingratingratingratingrating

175

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli szukasz czegoś, co urozmaici Twój obiad lub kolację, to dobrze trafiłeś. Zapiekanka z cukin...
Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przepis na zupę ziemniaczaną z boczkiem, pieczarkami i grzankami to dobry sposób na proste, a jed...
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

195

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W tym daniu zakochasz się od pierwszego kęsa! Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z pieczarka...
Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek
ratingratingratingratingrating

126

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
To danie na pewno zaspokoi wymagania miłośników wszelkiego rodzaju zapiekanek. Ziemniaki w połącz...
Naleśniki z szynką i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

120

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeżeli lubisz szynkę, ale znudziło ci się już jedzenie kanapek z wędliną na śniadanie lub kolację...
Pieczony schab pod pierzynką z majonezu
ratingratingratingratingrating

189

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Połączenie soczystego mięsa z delikatnym smakiem grzybów i chrupiącą serowo-orzechową posypką będ...
Pieczarki faszerowane
ratingratingratingratingrating

129

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Panierowane, chrupiące kapelusze o miękkim miąższu, nadziewane żółtym serem i szynką konserwową...
Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
W twoim notatniku z przepisami brakuje pomysłu na nieskomplikowane danie mięsne, które będzie odp...
Zupa pieczarkowo – kalafiorowa
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Nie tylko w polskiej tradycji kulinarnej zupa jest nieodłącznym elementem menu obiadowego. Zapewn...
Bogracz z pieczarką
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz – przepis z pieczarkami – to prosta w przyrządzeniu, gęsta, aromatyczna i pełna mięsa zup...
Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

126

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz pomysłu na apetyczne danie dla całej rodziny? Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym będ...
Klopsiki z groszkiem i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

99

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przypraw mięso delikatnie solą oraz pieprzem, po czym uformuj małe klopsiki.
Gulasz à la Stroganoff
ratingratingratingratingrating

101

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Gulasz à la Strogonow to nic innego jak połączenie dwóch znanych potraw mięsnych. Tradycyjny boeu...
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
ratingratingratingratingrating

110

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanki makaronowe to niezwykle lubiane dania. Przygotowywane są na całym świecie, najczęściej...
Calzone
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chcesz spróbować pizzy w nowej odsłonie? Pyszne calzone będzie strzałem w dziesiątkę! Ten włoski...

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PieczarkiPieczarki

Zawsze warto mieć w domu kilka pieczarek. Ten produkt, dostępny w niemalże każdym sklepie spożywczym, zapewne nieraz okazał się wybawieniem, gdy po powrocie z pracy lub szkoły trzeba było przygotować obiad w trybie błyskawicznym. Być może pieczarki nie kojarzą się jako składnik wykwintnych dań, ale wystarczy zestawić je z odpowiednimi dodatkami, by odmienić ich wizerunek. Do Was należy decyzja, czy dziś gotujecie szykownie, czy na luzie. Do dzieła!

Dla kogo?

Pieczarki są produktem mało wymagającym, więc mogą po nie sięgać także osoby, które w kuchni nie czują się jeszcze zbyt pewnie. Prostych potraw z ich udziałem nie można zepsuć! Z dumą zaprezentujecie domownikom swoją pierwszą, samodzielnie przygotowaną zupę pieczarkową lub makaron z grzybowym sosem. Gdy już nabierzecie śmiałości, przyrządzenie pieczarkowych naleśników, krokietów i zapiekanek nie będzie sprawiać żadnych problemów.

Na jaką okazję?

Pieczarki to kulinarny kameleon. Faszerowane żółtym serem, szynką albo fetą i anchois na przyjęciach stają się rozchwytywaną przekąską. Nadają się do położenia na grillu – koniecznie z masłem ziołowym i solidną porcją świeżej natki pietruszki. Pasują do makaronów, kasz i różnych rodzajów ryżu. Pojawiają się nawet w przepisach rodem z Azji, więc łatwo będzie dobrać recepturę na konkretną okoliczność.

Czy wiesz, że?

Zaopatrując się w pieczarki, wybieraj jasne, jędrne egzemplarze, bez ciemnych przebarwień na kapeluszach. Należy myć je tuż przed użyciem. Pieczarki nadają się do przechowywania w lodówce, jednak niech nie trwa to dłużej niż 3–4 dni. Po tym czasie grzyby mogą ciemnieć i stać się gąbczaste.

Dla urozmaicenia:

Do tej pory największą popularnością cieszyły się pieczarki białe, które można znaleźć w wielu rozmiarach. Dla wzbogacania swojego jadłospisu warto zapoznać się także z pieczarkami portobello i pieczarkami brązowymi o bardziej wyrazistym kolorze i smaku.