Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym
łatwe
3337 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
500 gramów
1 sztuka
70 gramów
2 łyżki
1 łyżka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Pokrój w grube paski. Mięso oprósz Przyprawą do mięs Knorr i obsmaż na patelni. Następnie przełóż na bok.

Krok 2
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Całość zalej śmietaną. Gotuj chwilę aż sos delikatnie zacznie gęstnieć.

Krok 3
Dodaj na powrót mięso, całość zagotuj, odstaw na bok. Dodaj majonez. Energicznie połącz go z pozostałym sosem dokładnie mieszając. Nie gotuj.


Dobra rada:
W ten sam sposób można również przygotować łososia. Zamiast pieczarek dodaj wtedy kilka łyżek kaparów.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym
W twoim notatniku z przepisami brakuje pomysłu na nieskomplikowane danie mięsne, które będzie odpowiednie zarówno na co dzień, jak i od święta? Lepiej nie można było trafić! Polędwiczki duszone w sosie śmietanowym to elegancja na każdą okazję. Delikatne mięso w towarzystwie aromatycznych pieczarek i gęstego sosu określić można mianem kulinarnej poezji! Nie przejmuj się, jeśli do tej pory nie udało ci się zdobyć dużego doświadczenia na polu przyrządzania tej wykwintnej części wieprzowiny. Od tego jesteśmy my i nasz przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym. Głowa do góry, patelnia w dłoń! Tylko kilkanaście minut dzieli cię od wyśmienitego posiłku jakim niewątpliwie są polędwiczki duszone w sosie śmietanowym.
Dla kogo?
Niekiedy można spotkać się z opiniami, że wieprzowina to pospolite mięso – ciężkie i niezbyt smaczne. Podejrzewamy, że takie osądy wydają osoby, które nie miały okazji skosztować dobrze przyrządzonych polędwiczek w sosie śmietanowym. Właściwie przygotowane mięso jest kruche, soczyste i zachwyca bogactwem smaku. O jego urozmaicenie postanowiliśmy zadbać, przygotowując kremowy sos śmietanowy do polędwicy wieprzowej.
Na jaką okazję?
Biorąc pod uwagę krótki czas przygotowania polędwicy wieprzowej w sosie śmietanowym, z pełnym przekonaniem można założyć, że jest to danie idealne na codzienny obiad, kiedy nie masz ani czasu, ani ochoty na długie przesiadywanie w kuchni. Polędwiczki duszone w sosie śmietanowo-majonezowym jako bardzo delikatny produkt kiepsko znoszą zbyt długą obróbkę, więc w tym wypadku można powiedzieć, że pośpiech jest wskazany.
Czy wiesz, że?
Zanim przejdziesz do gotowania przepisu na polędwiczki w sosie śmietanowym, warto dowiedzieć się, o jakim mięsie dokładnie mowa. Polędwica to tylna część półtuszy wieprzowej. Rozpoznasz ją w sklepie mięsnym bez problemu, ponieważ jest wąska i długa.
Dla urozmaicenia:
Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym podawaj z młodymi ziemniakami – ugotowanymi lub pieczonymi. Pasują do nich również kasze, zwłaszcza gryczana i pęczak. Jeśli chcesz, by wieprzowa polędwiczka w sosie śmietanowym była daniem jeszcze bardziej eleganckim, pieczarki zastąp leśnymi grzybami, np. kurkami.