Faszerowane polędwiczki wieprzowe

- Krok 1Pokrój mięso w grube plastry, pieczarki i cebulę w kostkę.
- Krok 2Podsmaż warzywa na patelni i nafaszeruj nimi polędwiczki. Gotowe mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu.
- Krok 3Wymieszaj dokładnie Fix Knorr ze śmietaną oraz wodą i zalej nim mięso. Następnie posyp je startym serem.
- Krok 4Piecz pod przykryciem przez 25 minut w 200 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj danie, aby zapiec ser.

Polędwiczki wieprzowe to mięso o delikatnym smaku, które dobrze sprawdza się zarówno przygotowane w formie smażonej, jak i pieczonej. Wypróbuj, jak smakują faszerowane pieczarkami. Zwróć uwagę na to, by mięso było dobrej jakości. Świeża wieprzowina ma jasnoróżowy kolor, jest lekko błyszcząca i elastyczna. Do przygotowania nadzienia potrzebne są pieczarki oraz cebula. Pieczarki zastąpisz także innymi grzybami, np. borowikami. Polędwiczki pokrój w plastry i nałóż na nie przygotowany wcześniej farsz – nie musisz dodatkowo rozbijać mięsa, ponieważ zmięknie ono podczas pieczenia. Porcje ułożone w żaroodpornym naczyniu zalej sosem, który szybko przygotujesz na bazie śmietany. Jako uwieńczenie wszystkich składników dania, dobrze pasować będzie starty żółty ser, który urozmaici nieco smak potrawy. Wybierz dowolny gatunek, np. goudę lub edamski. Na krótko przed końcem pieczenia zdejmij przykrycie, by ser się zarumienił. Pamiętaj o tym znakomitym daniu z polędwiczek, planując najbliższy niedzielny obiad.