Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami
łatwe
91 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon. Zetnij również dwa końce, aby uzyskać ładny i równy kawałek.
Krok 2
Przetnij mięso wzdłuż na pół i rozchyl jak „książkę”. Możesz dłonią delikatnie przycisnąć mięso do deski, aby całość lekko spłaszczyć.
Krok 3
Przygotuj marynatę. W misce połącz musztardę z posiekanymi ziołami, sosem sojowym i przyprawą Knorr.
Krok 4
Natrzyj mięso marynatą tylko w środku. Następnie posyp pokruszonymi orzechami.
Krok 5
Teraz zwiń mięso w rulon i nasmaruj pozostałą marynatą od zewnątrz.
Krok 6
Mięso piecz w 180 °C przez 15-20 minut. Podawaj pokrojone w plastry.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami
Filet z tego przepisu to oryginalna kompozycja łącząca w sobie charakterystyczne smaki aromatycznych ziół i chrupiących orzechów. Jest soczysty, a jednocześnie kruchy – doskonale sprawdzi się jako podstawa pysznego obiadu. Na początek wybierz dobrej jakości polędwicę wieprzową – oczyść ją, umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Przetnij mięso wzdłuż na pół, aby można było je faszerować. Następnie przygotuj aromatyczną marynatę, która nada polędwiczkom odpowiedniego smaku – połącz musztardę, posiekane zioła sugerowane w przepisie, wyrazisty sos sojowy i zawartość opakowania. Tak przyrządzoną mieszanką posmaruj mięso w środku i posyp je pokrojonymi orzechami włoskimi. Polędwiczki zawiń w rulon i zanurz w pozostałej marynacie – teraz wystarczy tylko wstawić mięso do rozgrzanego piekarnika i piec, aż uzyska miękkość. Serwuj pokrojone w plastry, z dodatkiem purée z kalafiora lub z pieczonymi ziemniakami. Smak filetu wieprzowego doskonale uzupełni sałatka – grecka albo sporządzona na bazie sezonowych warzyw.