Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami
łatwe
91 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon. Zetnij również dwa końce, aby uzyskać ładny i równy kawałek.
Krok 2
Przetnij mięso wzdłuż na pół i rozchyl jak „książkę”. Możesz dłonią delikatnie przycisnąć mięso do deski, aby całość lekko spłaszczyć.
Krok 3
Przygotuj marynatę. W misce połącz musztardę z posiekanymi ziołami, sosem sojowym i przyprawą Knorr.
Krok 4
Natrzyj mięso marynatą tylko w środku. Następnie posyp pokruszonymi orzechami.
Krok 5
Teraz zwiń mięso w rulon i nasmaruj pozostałą marynatą od zewnątrz.
Krok 6
Mięso piecz w 180 °C przez 15-20 minut. Podawaj pokrojone w plastry.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami
Filet z tego przepisu to oryginalna kompozycja łącząca w sobie charakterystyczne smaki aromatycznych ziół i chrupiących orzechów. Jest soczysty, a jednocześnie kruchy – doskonale sprawdzi się jako podstawa pysznego obiadu. Na początek wybierz dobrej jakości polędwicę wieprzową – oczyść ją, umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Przetnij mięso wzdłuż na pół, aby można było je faszerować. Następnie przygotuj aromatyczną marynatę, która nada polędwiczkom odpowiedniego smaku – połącz musztardę, posiekane zioła sugerowane w przepisie, wyrazisty sos sojowy i zawartość opakowania. Tak przyrządzoną mieszanką posmaruj mięso w środku i posyp je pokrojonymi orzechami włoskimi. Polędwiczki zawiń w rulon i zanurz w pozostałej marynacie – teraz wystarczy tylko wstawić mięso do rozgrzanego piekarnika i piec, aż uzyska miękkość. Serwuj pokrojone w plastry, z dodatkiem purée z kalafiora lub z pieczonymi ziemniakami. Smak filetu wieprzowego doskonale uzupełni sałatka – grecka albo sporządzona na bazie sezonowych warzyw.