Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

80 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon. Zetnij również dwa końce, aby uzyskać ładny i równy kawałek.

Krok 2

Przetnij mięso wzdłuż na pół i rozchyl jak „książkę”. Możesz dłonią delikatnie przycisnąć mięso do deski, aby całość lekko spłaszczyć.

Krok 3

Przygotuj marynatę. W misce połącz musztardę z posiekanymi ziołami, sosem sojowym i przyprawą Knorr.

Krok 4

Natrzyj mięso marynatą tylko w środku. Następnie posyp pokruszonymi orzechami.

Krok 5

Teraz zwiń mięso w rulon i nasmaruj pozostałą marynatą od zewnątrz.

Krok 6

Mięso piecz w 180 °C przez 15-20 minut. Podawaj pokrojone w plastry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami

Filet z tego przepisu to oryginalna kompozycja łącząca w sobie charakterystyczne smaki aromatycznych ziół i chrupiących orzechów. Jest soczysty, a jednocześnie kruchy – doskonale sprawdzi się jako podstawa pysznego obiadu. Na początek wybierz dobrej jakości polędwicę wieprzową – oczyść ją, umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Przetnij mięso wzdłuż na pół, aby można było je faszerować. Następnie przygotuj aromatyczną marynatę, która nada polędwiczkom odpowiedniego smaku – połącz musztardę, posiekane zioła sugerowane w przepisie, wyrazisty sos sojowy i zawartość opakowania. Tak przyrządzoną mieszanką posmaruj mięso w środku i posyp je pokrojonymi orzechami włoskimi. Polędwiczki zawiń w rulon i zanurz w pozostałej marynacie – teraz wystarczy tylko wstawić mięso do rozgrzanego piekarnika i piec, aż uzyska miękkość. Serwuj pokrojone w plastry, z dodatkiem purée z kalafiora lub z pieczonymi ziemniakami. Smak filetu wieprzowego doskonale uzupełni sałatka – grecka albo sporządzona na bazie sezonowych warzyw.