Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
81 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon. Zetnij również dwa końce, aby uzyskać ładny i równy kawałek.

Krok 2

Przetnij mięso wzdłuż na pół i rozchyl jak „książkę”. Możesz dłonią delikatnie przycisnąć mięso do deski, aby całość lekko spłaszczyć.

Krok 3

Przygotuj marynatę. W misce połącz musztardę z posiekanymi ziołami, sosem sojowym i przyprawą Knorr.

Krok 4

Natrzyj mięso marynatą tylko w środku. Następnie posyp pokruszonymi orzechami.

Krok 5

Teraz zwiń mięso w rulon i nasmaruj pozostałą marynatą od zewnątrz.

Krok 6

Mięso piecz w 180 °C przez 15-20 minut. Podawaj pokrojone w plastry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami

Filet z tego przepisu to oryginalna kompozycja łącząca w sobie charakterystyczne smaki aromatycznych ziół i chrupiących orzechów. Jest soczysty, a jednocześnie kruchy – doskonale sprawdzi się jako podstawa pysznego obiadu. Na początek wybierz dobrej jakości polędwicę wieprzową – oczyść ją, umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Przetnij mięso wzdłuż na pół, aby można było je faszerować. Następnie przygotuj aromatyczną marynatę, która nada polędwiczkom odpowiedniego smaku – połącz musztardę, posiekane zioła sugerowane w przepisie, wyrazisty sos sojowy i zawartość opakowania. Tak przyrządzoną mieszanką posmaruj mięso w środku i posyp je pokrojonymi orzechami włoskimi. Polędwiczki zawiń w rulon i zanurz w pozostałej marynacie – teraz wystarczy tylko wstawić mięso do rozgrzanego piekarnika i piec, aż uzyska miękkość. Serwuj pokrojone w plastry, z dodatkiem purée z kalafiora lub z pieczonymi ziemniakami. Smak filetu wieprzowego doskonale uzupełni sałatka – grecka albo sporządzona na bazie sezonowych warzyw.