Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

81 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon. Zetnij również dwa końce, aby uzyskać ładny i równy kawałek.

Krok 2

Przetnij mięso wzdłuż na pół i rozchyl jak „książkę”. Możesz dłonią delikatnie przycisnąć mięso do deski, aby całość lekko spłaszczyć.

Krok 3

Przygotuj marynatę. W misce połącz musztardę z posiekanymi ziołami, sosem sojowym i przyprawą Knorr.

Krok 4

Natrzyj mięso marynatą tylko w środku. Następnie posyp pokruszonymi orzechami.

Krok 5

Teraz zwiń mięso w rulon i nasmaruj pozostałą marynatą od zewnątrz.

Krok 6

Mięso piecz w 180 °C przez 15-20 minut. Podawaj pokrojone w plastry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami

Filet z tego przepisu to oryginalna kompozycja łącząca w sobie charakterystyczne smaki aromatycznych ziół i chrupiących orzechów. Jest soczysty, a jednocześnie kruchy – doskonale sprawdzi się jako podstawa pysznego obiadu. Na początek wybierz dobrej jakości polędwicę wieprzową – oczyść ją, umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Przetnij mięso wzdłuż na pół, aby można było je faszerować. Następnie przygotuj aromatyczną marynatę, która nada polędwiczkom odpowiedniego smaku – połącz musztardę, posiekane zioła sugerowane w przepisie, wyrazisty sos sojowy i zawartość opakowania. Tak przyrządzoną mieszanką posmaruj mięso w środku i posyp je pokrojonymi orzechami włoskimi. Polędwiczki zawiń w rulon i zanurz w pozostałej marynacie – teraz wystarczy tylko wstawić mięso do rozgrzanego piekarnika i piec, aż uzyska miękkość. Serwuj pokrojone w plastry, z dodatkiem purée z kalafiora lub z pieczonymi ziemniakami. Smak filetu wieprzowego doskonale uzupełni sałatka – grecka albo sporządzona na bazie sezonowych warzyw.