Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

80 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon. Zetnij również dwa końce, aby uzyskać ładny i równy kawałek.

Krok 2

Przetnij mięso wzdłuż na pół i rozchyl jak „książkę”. Możesz dłonią delikatnie przycisnąć mięso do deski, aby całość lekko spłaszczyć.

Krok 3

Przygotuj marynatę. W misce połącz musztardę z posiekanymi ziołami, sosem sojowym i przyprawą Knorr.

Krok 4

Natrzyj mięso marynatą tylko w środku. Następnie posyp pokruszonymi orzechami.

Krok 5

Teraz zwiń mięso w rulon i nasmaruj pozostałą marynatą od zewnątrz.

Krok 6

Mięso piecz w 180 °C przez 15-20 minut. Podawaj pokrojone w plastry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami Filet wieprzowy faszerowany ziołami i orzechami

Filet z tego przepisu to oryginalna kompozycja łącząca w sobie charakterystyczne smaki aromatycznych ziół i chrupiących orzechów. Jest soczysty, a jednocześnie kruchy – doskonale sprawdzi się jako podstawa pysznego obiadu. Na początek wybierz dobrej jakości polędwicę wieprzową – oczyść ją, umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Przetnij mięso wzdłuż na pół, aby można było je faszerować. Następnie przygotuj aromatyczną marynatę, która nada polędwiczkom odpowiedniego smaku – połącz musztardę, posiekane zioła sugerowane w przepisie, wyrazisty sos sojowy i zawartość opakowania. Tak przyrządzoną mieszanką posmaruj mięso w środku i posyp je pokrojonymi orzechami włoskimi. Polędwiczki zawiń w rulon i zanurz w pozostałej marynacie – teraz wystarczy tylko wstawić mięso do rozgrzanego piekarnika i piec, aż uzyska miękkość. Serwuj pokrojone w plastry, z dodatkiem purée z kalafiora lub z pieczonymi ziemniakami. Smak filetu wieprzowego doskonale uzupełni sałatka – grecka albo sporządzona na bazie sezonowych warzyw.