Szynka w miodzie z goździkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka w miodzie z goździkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
489 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

617 osób wydrukowało

Pobierz pdf

775 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

3 łyżeczki

1 łyżka

50 gramów

0.25 litra

100 mililitrów

10 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę umyj i osusz, następnie za pomocą cienkiego noża lub szpikulca gęsto ponakłuwaj całą górną powierzchnię mięsa.

Szynka w miodzie z goździkami - Krok 1

Krok 2

Natrzyj mięso przyprawą Knorr, a w powstałe szczelinki powbijaj całe goździki.

Szynka w miodzie z goździkami - Krok 2

Krok 3

Mięso obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Sok podgrzej i wymieszaj z miodem oraz brandy.

Szynka w miodzie z goździkami - Krok 3

Krok 4

Następnie przełóż szynkę do brytfanki i polej przygotowanym sokiem z pomarańczy. Tak przyrządzone mięso wstaw do nagrzanego do 140° C piekarnika na około 3 godziny. Podczas pieczenia polewaj sokiem znajdującym się wokół mięsa. Szynkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Szynka w miodzie z goździkami - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 16.06.2016

    Chcialabym aby mnie ktoś poczestowal bo sama tego nie zrobie tzn goździki?To już nie lubię

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka w miodzie z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka w miodzie z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka w miodzie z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka w miodzie z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka w miodzie z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka w miodzie z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka w miodzie z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka w miodzie z goździkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka w miodzie z goździkamiSzynka w miodzie z goździkami

Uniwersalizm w kuchni doceniają wszyscy, szczególnie jeśli nie mają zbyt wiele czasu na codzienne gotowanie. Idealną propozycją jest w tej sytuacji szynka w miodzie z goździkami, którą możecie zaserwować zarówno na gorąco, jak i na zimno. Sprawdzi się także jako dodatek do kanapek, zastępując tradycyjną wędlinę. Szynka pieczona z goździkami jest aromatyczna, soczysta i pyszna! Koniecznie spróbujcie, a przepis na szynkę pieczoną z miodem na stałe zagości w Waszych książkach kucharskich.

Dla kogo?

Szynka pieczona z miodem i goździkami posmakuje każdemu zwolennikowi domowych mięs, serwowanych na ciepło lub na zimno.

Na jaką okazję?

Jeśli szukacie ciekawej propozycji na świąteczny obiad, menu imprezowe lub domową wędlinę do kanapek – szynka pieczona w miodzie z goździkami jest doskonałym pomysłem. Sprawdzi się zawsze!

Czy wiesz, że?

Goździki są uniwersalną przyprawą, którą z powodzeniem stosuje się zarówno do potraw słodkich, ciast i deserów, jak i dań mięsnych. Pochodzą z drzewa goździkowego, a swój kolor zawdzięczają suszeniu i odymianiu. Posiadają ostry i wyrazisty smak, który podkreśli charakter każdej potrawy.

Dla urozmaicenia:

Szynka pieczona w miodzie z pomarańczami i goździkami doskonale komponuje się z gotowanymi lub upieczonymi ziemniakami.