Składniki
3 kilogramy
3 łyżeczki
1 łyżka
50 gramów
0.25 litra
100 mililitrów
10 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę umyj i osusz, następnie za pomocą cienkiego noża lub szpikulca gęsto ponakłuwaj całą górną powierzchnię mięsa.
Krok 2
Natrzyj mięso przyprawą Knorr, a w powstałe szczelinki powbijaj całe goździki.
Krok 3
Mięso obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Sok podgrzej i wymieszaj z miodem oraz brandy.
Krok 4
Następnie przełóż szynkę do brytfanki i polej przygotowanym sokiem z pomarańczy. Tak przyrządzone mięso wstaw do nagrzanego do 140° C piekarnika na około 3 godziny. Podczas pieczenia polewaj sokiem znajdującym się wokół mięsa. Szynkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szynka w miodzie z goździkami
Uniwersalizm w kuchni doceniają wszyscy, szczególnie jeśli nie mają zbyt wiele czasu na codzienne gotowanie. Idealną propozycją jest w tej sytuacji szynka w miodzie z goździkami, którą możecie zaserwować zarówno na gorąco, jak i na zimno. Sprawdzi się także jako dodatek do kanapek, zastępując tradycyjną wędlinę. Szynka pieczona z goździkami jest aromatyczna, soczysta i pyszna! Koniecznie spróbujcie, a przepis na szynkę pieczoną z miodem na stałe zagości w Waszych książkach kucharskich.
Dla kogo?
Szynka pieczona z miodem i goździkami posmakuje każdemu zwolennikowi domowych mięs, serwowanych na ciepło lub na zimno.
Na jaką okazję?
Jeśli szukacie ciekawej propozycji na świąteczny obiad, menu imprezowe lub domową wędlinę do kanapek – szynka pieczona w miodzie z goździkami jest doskonałym pomysłem. Sprawdzi się zawsze!
Czy wiesz, że?
Goździki są uniwersalną przyprawą, którą z powodzeniem stosuje się zarówno do potraw słodkich, ciast i deserów, jak i dań mięsnych. Pochodzą z drzewa goździkowego, a swój kolor zawdzięczają suszeniu i odymianiu. Posiadają ostry i wyrazisty smak, który podkreśli charakter każdej potrawy.
Dla urozmaicenia:
Szynka pieczona w miodzie z pomarańczami i goździkami doskonale komponuje się z gotowanymi lub upieczonymi ziemniakami.