Szynka pieczona z suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka pieczona z suszonymi pomidorami

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

0.5 łyżeczki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i wysusz. Do naczynia żaroodpornego z pokrywką nalej oliwę i wsyp oregano. Włóż mięso i obracaj je aż całe będzie obtoczone w ziołach.

Krok 2

Na dnie naczynia połóż pomidory suszone, na nich mięso. Dolej szklankę wrzątku wymieszaną z kostką rosołową.

Krok 3

Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika i pozostaw przykryte jeszcze przez 15minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka pieczona z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka pieczona z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka pieczona z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka pieczona z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka pieczona z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka pieczona z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka pieczona z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka pieczona z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej