Składniki
1 kilogram
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i nakłuwamy na spodzie kilka dziurek szpikulcem. Do miseczki wsypujemy przyprawę do mięs oraz rozkruszamy Mini Kosteczkę Knorr – Czosnek. Mięso spryskujemy oliwą z oliwek a następnie nacieramy przyprawami wcześniej rozcierając je w dłoniach. Wkładamy mięso do rękawa do pieczenia lub żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szynka pieczona
Prosty sposób na domową pieczoną szynkę, której smak sprawi, że kanapki, przekąski i sałatki, do których ją wykorzystasz, nabiorą wyrazistości i charakteru. Mięso przygotowane w proponowany przez nas sposób będzie kruche, a jego delikatnie przypieczona skórka aromatyczna, lekko pikantna i czosnkowa. Do jej przygotowania potrzebna Ci będzie szynka wieprzowa, którą wystarczy umyć i odpowiednio natrzeć mieszanką przypraw. Do proponowanego przez nas zestawu możesz dołożyć swoje ulubione zioła. Szynka pieczona sprawdzi się w zestawieniu z sosem czosnkowym albo majonezem. Dobry chleb, trochę sałaty, plasterki pomidora i oliwek, do tego ulubiony ser i pyszne drugie śniadanie do pracy gotowe. Szynka stanie się też np. smaczną przekąską serwowaną na półmisku z innymi wędlinami i dipem chrzanowym lub koperkowym obok. Przygotuj ją i przekonaj się, jak dobrze smakuje szynka w Twoim wykonaniu. Zapoznaj się z przepisem!