Soczysta szynka pieczona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka pieczona

Autor: Wokalista

ratingratingratingratingrating

5

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i nakłuwamy na spodzie kilka dziurek szpikulcem. Do miseczki wsypujemy przyprawę do mięs oraz rozkruszamy Mini Kosteczkę Knorr – Czosnek. Mięso spryskujemy oliwą z oliwek a następnie nacieramy przyprawami wcześniej rozcierając je w dłoniach. Wkładamy mięso do rękawa do pieczenia lub żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka pieczona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka pieczonaSzynka pieczona

Prosty sposób na domową pieczoną szynkę, której smak sprawi, że kanapki, przekąski i sałatki, do których ją wykorzystasz, nabiorą wyrazistości i charakteru. Mięso przygotowane w proponowany przez nas sposób będzie kruche, a jego delikatnie przypieczona skórka aromatyczna, lekko pikantna i czosnkowa. Do jej przygotowania potrzebna Ci będzie szynka wieprzowa, którą wystarczy umyć i odpowiednio natrzeć mieszanką przypraw. Do proponowanego przez nas zestawu możesz dołożyć swoje ulubione zioła. Szynka pieczona sprawdzi się w zestawieniu z sosem czosnkowym albo majonezem. Dobry chleb, trochę sałaty, plasterki pomidora i oliwek, do tego ulubiony ser i pyszne drugie śniadanie do pracy gotowe. Szynka stanie się też np. smaczną przekąską serwowaną na półmisku z innymi wędlinami i dipem chrzanowym lub koperkowym obok. Przygotuj ją i przekonaj się, jak dobrze smakuje szynka w Twoim wykonaniu. Zapoznaj się z przepisem!