Przepisy na Szynkę Pieczoną | Przepisy.pl pixel

Dania ze Szynką Pieczoną

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka pieczonaSzynka pieczona

Pieczona szynka to proste rozwiązanie na wiele okazji, także na wielkanocny obiad. Jej zaletą jest to, że przyrządzić i podać ją można na wiele sposobów. Na ciepło będzie doskonałym głównym daniem, świetnie pasującym do zapiekanych ziemniaków, kaszy oraz klusek. Na zimno będzie stanowiła świąteczną przekąskę, doskonałą z dodatkiem chrzanu, sosu tatarskiego i jajek na twardo. Pokrojona na cienkie plasterki będzie się nadawać do kanapek. Jeśli decydujesz się na upieczenie szynki, wybierz odpowiedni kawałek mięsa, bez błon i przerostów, a przed pieczeniem podsmaż go na patelni, żeby po wyjęciu z piekarnika pozostał soczysty. Mięso wieprzowe dobrze smakuje z dodatkiem przypraw korzennych i słodkich składników. Jeśli szukasz prostego sposobu, by je przyrządzić, sięgnij po goździki, miód i orzechy. Korzenne przyprawy wbij w mięso, natrzyj je marynatą z soku pomarańczowego oraz miodu – smaki słodki, kwaskowaty i lekko pikantny będą się doskonale nawzajem przenikały. Korzenno-miodową marynatę przygotujesz też z dodatkiem cynamonu oraz musztardy. Nieco bardziej czasochłonnym, ale zdecydowanie wartym poświęcenia uwagi, jest przepis na pieczoną szynkę z jabłkami. Najlepsze będą lekko kwaśne, np. szare renety. Pokrój je, połącz z rodzinkami i przyrządź do nich sos na bazie soku jabłkowego – zalej nim mięso i upiecz na złocisty kolor. Jeśli chcesz podać na obiad szynkę w naprawdę odświętnym wydaniu, upiecz ją w cieście. Nie potrzeba już do niej dodatków w postaci ziemniaków czy ryżu. Żeby nadać mięsu odpowiednią soczystość, przed zawinięciem go w ciasto posmaruj sosem pomidorowym. Inne sosy również będą stanowiły dopełnienie dania. Sos żurawinowy będzie nie tylko smaczny, ale także stanie się elegancką dekoracją. Dla osób, które wolą sosy wytrawne, polecamy sos cebulowy. Biała cebula pokrojona w piórka, duszona w pachnącej mięsnej esencji to prosty i jednocześnie odświętny dodatek. Pieczona szynka stanowi na pewno dobry wybór na Wielkanoc. Zapoznaj się z naszymi przepisami i wybierz swój ulubiony.