Peklowana szynka pieczona w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Peklowana szynka pieczona w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

98 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 kilogram

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej wszystkie składniki marynaty 1,5 litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia.

Krok 2

Włóż do przygotowanej marynaty szynkę tak, aby była w niej całkowicie zanurzona i pozostaw na 5 dni. Możesz za pomocą strzykawki z grubą igłą wstrzyknąć część marynaty do środka szynki, aby mięso było dokładnie zapeklowane.

Krok 3

Połącz ze sobą mąkę i tłuszcz wieprzowy, dopraw do smaku. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm.

Krok 4

Obsmaż szynkę ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, a następnie zawiń w rozwałkowane ciasto.

Krok 5

Piecz szynkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 2 godziny. Podawaj z chrzanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Peklowana szynka pieczona w cieściePeklowana szynka pieczona w cieście

Przyrządzona według tego przepisu soczysta szynka w cieście jest efektownie prezentującą się potrawą, która sprawdzi się przede wszystkim na szczególne uroczystości. Jej przygotowanie dzieli się na dwa etapy: peklowanie i pieczenie. Kupując surową szynkę wieprzową, wybierz tę z odpowiednią zawartością tłuszczu. Do zrobienia marynaty będziesz potrzebować kilku ząbków czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych, soli oraz pieprzu ziarnistego. W marynacie powinna znaleźć się także saletra potasowa, dzięki której mięso zachowa swój naturalny, różowoczerwony kolor. Wszystkie składniki marynaty należy zalać wodą, zagotować i wystudzić. Szynkę zanurz w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na pięć dni, aby się zapeklowała. Gotowe mięso podsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Ostatni krok to zawinięcie szynki w ciasto, które zagniata się z mąki razowej połączonej z tłuszczem wieprzowym. Całość piecz w piekarniku przez dwie godziny. Upieczoną szynkę podawaj z chrzanem lub burakami ćwikłowymi. Skorzystaj z naszego przepisu na peklowaną szynkę pieczoną.