Składniki
2 kilogramy
1 kilogram
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
4 sztuki
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej wszystkie składniki marynaty 1,5 litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 2
Włóż do przygotowanej marynaty szynkę tak, aby była w niej całkowicie zanurzona i pozostaw na 5 dni. Możesz za pomocą strzykawki z grubą igłą wstrzyknąć część marynaty do środka szynki, aby mięso było dokładnie zapeklowane.
Krok 3
Połącz ze sobą mąkę i tłuszcz wieprzowy, dopraw do smaku. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm.
Krok 4
Obsmaż szynkę ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, a następnie zawiń w rozwałkowane ciasto.
Krok 5
Piecz szynkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 2 godziny. Podawaj z chrzanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Peklowana szynka pieczona w cieście
Przyrządzona według tego przepisu soczysta szynka w cieście jest efektownie prezentującą się potrawą, która sprawdzi się przede wszystkim podczas uroczystości. Jej przygotowanie dzieli się na dwa etapy: peklowanie i pieczenie. Choć wymaga to nieco cierpliwości, rezultat smakowy szynki w cieście chlebowym zachwyci najbardziej wymagające podniebienia.
Dla kogo?
Szczególnie dla tych domowych szefów kuchni, którzy wykazują się sporą dozą cierpliwości. Do zrobienia marynaty będziesz potrzebować kilku ząbków czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych, soli oraz pieprzu ziarnistego. W marynacie powinna znaleźć się także saletra potasowa, dzięki której mięso zachowa swój naturalny, różowoczerwony kolor. Wszystkie składniki marynaty należy zalać wodą, zagotować i wystudzić. Szynkę zanurz w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na pięć dni, aby się zapeklowała.
Na jaką okazję?
Szynka pieczona w cieście to nietuzinkowy koncept, więc przygotuj ją, kiedy zbliża się ważna okazja, np. świąteczny obiad. Takie uroczystości wymagają odpowiedniej oprawy kulinarnej.
Czy wiesz, że?
Kupując surową szynkę wieprzową, wybierz tę z odpowiednią zawartością tłuszczu. Mięso nie może być zbyt chude. To od zakupionego kawałka mięsa w sporej mierze zależy twój sukces! Podczas przygotowania szynki w cieście każdy etap jest ważny.
Dla urozmaicenia:
Gotowe mięso podsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Ostatni krok to zawinięcie szynki w ciasto, które zagniata się z mąki razowej połączonej z tłuszczem wieprzowym. Całość piecz w piekarniku przez dwie godziny. Upieczoną szynkę w cieście drożdżowym podawaj z chrzanem lub burakami ćwikłowymi. Skorzystaj z naszego przepisu na peklowaną szynkę pieczoną!