Szynka w cieście z mąki i wody - pieczona: przepis | Przepisy.pl pixel

Peklowana szynka pieczona w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
100 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 kilogram

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej wszystkie składniki marynaty 1,5 litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia.

Krok 2

Włóż do przygotowanej marynaty szynkę tak, aby była w niej całkowicie zanurzona i pozostaw na 5 dni. Możesz za pomocą strzykawki z grubą igłą wstrzyknąć część marynaty do środka szynki, aby mięso było dokładnie zapeklowane.

Krok 3

Połącz ze sobą mąkę i tłuszcz wieprzowy, dopraw do smaku. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm.

Krok 4

Obsmaż szynkę ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, a następnie zawiń w rozwałkowane ciasto.

Krok 5

Piecz szynkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 2 godziny. Podawaj z chrzanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Peklowana szynka pieczona w cieściePeklowana szynka pieczona w cieście

Przyrządzona według tego przepisu soczysta szynka w cieście jest efektownie prezentującą się potrawą, która sprawdzi się przede wszystkim podczas uroczystości. Jej przygotowanie dzieli się na dwa etapy: peklowanie i pieczenie. Choć wymaga to nieco cierpliwości, rezultat smakowy szynki w cieście chlebowym zachwyci najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Szczególnie dla tych domowych szefów kuchni, którzy wykazują się sporą dozą cierpliwości. Do zrobienia marynaty będziesz potrzebować kilku ząbków czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych, soli oraz pieprzu ziarnistego. W marynacie powinna znaleźć się także saletra potasowa, dzięki której mięso zachowa swój naturalny, różowoczerwony kolor. Wszystkie składniki marynaty należy zalać wodą, zagotować i wystudzić. Szynkę zanurz w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na pięć dni, aby się zapeklowała.

Na jaką okazję?

Szynka pieczona w cieście to nietuzinkowy koncept, więc przygotuj ją, kiedy zbliża się ważna okazja, np. świąteczny obiad. Takie uroczystości wymagają odpowiedniej oprawy kulinarnej.

Czy wiesz, że?

Kupując surową szynkę wieprzową, wybierz tę z odpowiednią zawartością tłuszczu. Mięso nie może być zbyt chude. To od zakupionego kawałka mięsa w sporej mierze zależy twój sukces! Podczas przygotowania szynki w cieście każdy etap jest ważny.

Dla urozmaicenia:

Gotowe mięso podsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Ostatni krok to zawinięcie szynki w ciasto, które zagniata się z mąki razowej połączonej z tłuszczem wieprzowym. Całość piecz w piekarniku przez dwie godziny. Upieczoną szynkę w cieście drożdżowym podawaj z chrzanem lub burakami ćwikłowymi. Skorzystaj z naszego przepisu na peklowaną szynkę pieczoną!