Peklowana szynka pieczona w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Peklowana szynka pieczona w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

95 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 kilogram

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej wszystkie składniki marynaty 1,5 litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia.

Krok 2

Włóż do przygotowanej marynaty szynkę tak, aby była w niej całkowicie zanurzona i pozostaw na 5 dni. Możesz za pomocą strzykawki z grubą igłą wstrzyknąć część marynaty do środka szynki, aby mięso było dokładnie zapeklowane.

Krok 3

Połącz ze sobą mąkę i tłuszcz wieprzowy, dopraw do smaku. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm.

Krok 4

Obsmaż szynkę ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, a następnie zawiń w rozwałkowane ciasto.

Krok 5

Piecz szynkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 2 godziny. Podawaj z chrzanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Peklowana szynka pieczona w cieściePeklowana szynka pieczona w cieście

Przyrządzona według tego przepisu soczysta szynka w cieście jest efektownie prezentującą się potrawą, która sprawdzi się przede wszystkim na szczególne uroczystości. Jej przygotowanie dzieli się na dwa etapy: peklowanie i pieczenie. Kupując surową szynkę wieprzową, wybierz tę z odpowiednią zawartością tłuszczu. Do zrobienia marynaty będziesz potrzebować kilku ząbków czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych, soli oraz pieprzu ziarnistego. W marynacie powinna znaleźć się także saletra potasowa, dzięki której mięso zachowa swój naturalny, różowoczerwony kolor. Wszystkie składniki marynaty należy zalać wodą, zagotować i wystudzić. Szynkę zanurz w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na pięć dni, aby się zapeklowała. Gotowe mięso podsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Ostatni krok to zawinięcie szynki w ciasto, które zagniata się z mąki razowej połączonej z tłuszczem wieprzowym. Całość piecz w piekarniku przez dwie godziny. Upieczoną szynkę podawaj z chrzanem lub burakami ćwikłowymi. Skorzystaj z naszego przepisu na peklowaną szynkę pieczoną.