Peklowana szynka pieczona w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl

Peklowana szynka pieczona w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

96 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 kilogram

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej wszystkie składniki marynaty 1,5 litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia.

Krok 2

Włóż do przygotowanej marynaty szynkę tak, aby była w niej całkowicie zanurzona i pozostaw na 5 dni. Możesz za pomocą strzykawki z grubą igłą wstrzyknąć część marynaty do środka szynki, aby mięso było dokładnie zapeklowane.

Krok 3

Połącz ze sobą mąkę i tłuszcz wieprzowy, dopraw do smaku. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm.

Krok 4

Obsmaż szynkę ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, a następnie zawiń w rozwałkowane ciasto.

Krok 5

Piecz szynkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 2 godziny. Podawaj z chrzanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Peklowana szynka pieczona w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Peklowana szynka pieczona w cieściePeklowana szynka pieczona w cieście

Przyrządzona według tego przepisu soczysta szynka w cieście jest efektownie prezentującą się potrawą, która sprawdzi się przede wszystkim na szczególne uroczystości. Jej przygotowanie dzieli się na dwa etapy: peklowanie i pieczenie. Kupując surową szynkę wieprzową, wybierz tę z odpowiednią zawartością tłuszczu. Do zrobienia marynaty będziesz potrzebować kilku ząbków czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych, soli oraz pieprzu ziarnistego. W marynacie powinna znaleźć się także saletra potasowa, dzięki której mięso zachowa swój naturalny, różowoczerwony kolor. Wszystkie składniki marynaty należy zalać wodą, zagotować i wystudzić. Szynkę zanurz w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na pięć dni, aby się zapeklowała. Gotowe mięso podsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Ostatni krok to zawinięcie szynki w ciasto, które zagniata się z mąki razowej połączonej z tłuszczem wieprzowym. Całość piecz w piekarniku przez dwie godziny. Upieczoną szynkę podawaj z chrzanem lub burakami ćwikłowymi. Skorzystaj z naszego przepisu na peklowaną szynkę pieczoną.