Peklowana szynka pieczona w cieście

- Krok 1Zalej wszystkie składniki marynaty 1,5 litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia.
- Krok 2Włóż do przygotowanej marynaty szynkę tak, aby była w niej całkowicie zanurzona i pozostaw na 5 dni. Możesz za pomocą strzykawki z grubą igłą wstrzyknąć część marynaty do środka szynki, aby mięso było dokładnie zapeklowane.
- Krok 3Połącz ze sobą mąkę i tłuszcz wieprzowy, dopraw do smaku. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm.
- Krok 4Obsmaż szynkę ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, a następnie zawiń w rozwałkowane ciasto.
- Krok 5Piecz szynkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 2 godziny. Podawaj z chrzanem.

Aby pojawić się na stołach Europejczyków, musi przebyć długą drogę – uprawia się je jedynie w obu Amerykach, zwłaszcza w krajach o upalnym klimacie. Mówi się, że można w nim wyczuć wiele smaków – cynamon, goździki, imbir czy gałkę muszkatołową. Ziele angielskie jest wręcz niezastąpione do zup, sosów oraz przetworów.

Peklowana szynka pieczona w cieście
Przyrządzona według tego przepisu soczysta szynka w cieście jest efektownie prezentującą się potrawą, która sprawdzi się przede wszystkim na szczególne uroczystości. Jej przygotowanie dzieli się na dwa etapy: peklowanie i pieczenie. Kupując surową szynkę wieprzową, wybierz tę z odpowiednią zawartością tłuszczu. Do zrobienia marynaty będziesz potrzebować kilku ząbków czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych, soli oraz pieprzu ziarnistego. W marynacie powinna znaleźć się także saletra potasowa, dzięki której mięso zachowa swój naturalny, różowoczerwony kolor. Wszystkie składniki marynaty należy zalać wodą, zagotować i wystudzić. Szynkę zanurz w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na pięć dni, aby się zapeklowała. Gotowe mięso podsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Ostatni krok to zawinięcie szynki w ciasto, które zagniata się z mąki razowej połączonej z tłuszczem wieprzowym. Całość piecz w piekarniku przez dwie godziny. Upieczoną szynkę podawaj z chrzanem lub burakami ćwikłowymi. Skorzystaj z naszego przepisu na peklowaną szynkę pieczoną.