Glazurowana szynka z goździkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Glazurowana szynka z goździkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

506 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

240 osób wydrukowało

Pobierz pdf

323 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

1 łyżeczka

4 łyżki

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 pęczek

3 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużego garnka włóż oczyszczone i pokrojone warzywa, liść, ziele oraz pieprz. Całość zalej zimną wodą, posól i zagotuj.

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z miodem oraz alkoholem.

Krok 3

Mięso umyj i ostrożnie włóż do wywaru. Gotuj na małym ogniu około 3 godzin. W trakcie gotowania odwróć mięso na drugą stronę.

Krok 4

Po tym czasie mięso wyjmij z wywaru i włóż do brytfanki. Jego wierzchnią część ponacinaj i polej równomiernie przygotowaną glazurą.

Krok 5

W nacięcia na skórze mięsa powtykaj gęsto goździki. Przygotowaną szynkę wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut w temperaturze 150 stopni. Podawaj jako danie główne lub po wystudzeniu jako wędlinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Glazurowana szynka z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Glazurowana szynka z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Glazurowana szynka z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Glazurowana szynka z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Glazurowana szynka z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Glazurowana szynka z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Glazurowana szynka z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Glazurowana szynka z goździkamiGlazurowana szynka z goździkami

Glazurowana szynka z goździkami to propozycja godna wypróbowania nie tylko od święta. Aromatyczna, krucha, soczysta – warta jest czasu poświęconego na jej przyrządzenie. Doprawiona miodem, pachnąca przyprawami korzennymi, lekko słodka i nieco pikantna, jest doskonałym dodatkiem do kanapek, a podana na ciepło, staje się pysznym sposobem na obiad. Surową szynkę wieprzową ugotuj w wywarze z włoszczyzny z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Podczas gotowania odwróć ją na drugą stronę, żeby całe mięso było równomiernie przygotowane i soczyste. Następnie przełóż szynkę do brytfanki i polej ją glazurą na bazie miodu. Natnij na powierzchni mięsa kratkę i powtykaj w nią goździki, które dodadzą wędlinie pięknego aromatu. Upiecz szynkę i podawaj. Na zimno będzie pasować do pieczywa, serów, sałatek oraz sosów, chrzanu czy majonezu. Na ciepło najlepsza będzie z ziemniakami purée i zasmażaną kapustą. Przygotuj pieczoną szynkę glazurowaną miodem przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakuje!