Glazurowana szynka z goździkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Glazurowana szynka z goździkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

518 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

279 osób wydrukowało

Pobierz pdf

383 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

1 łyżeczka

4 łyżki

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 pęczek

3 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużego garnka włóż oczyszczone i pokrojone warzywa, liść, ziele oraz pieprz. Całość zalej zimną wodą, posól i zagotuj.

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z miodem oraz alkoholem.

Krok 3

Mięso umyj i ostrożnie włóż do wywaru. Gotuj na małym ogniu około 3 godzin. W trakcie gotowania odwróć mięso na drugą stronę.

Krok 4

Po tym czasie mięso wyjmij z wywaru i włóż do brytfanki. Jego wierzchnią część ponacinaj i polej równomiernie przygotowaną glazurą.

Krok 5

W nacięcia na skórze mięsa powtykaj gęsto goździki. Przygotowaną szynkę wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut w temperaturze 150 stopni. Podawaj jako danie główne lub po wystudzeniu jako wędlinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Glazurowana szynka z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Glazurowana szynka z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Glazurowana szynka z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Glazurowana szynka z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Glazurowana szynka z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Glazurowana szynka z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Glazurowana szynka z goździkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Glazurowana szynka z goździkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Glazurowana szynka z goździkamiGlazurowana szynka z goździkami

Glazurowana szynka z goździkami to propozycja godna wypróbowania nie tylko od święta. Aromatyczna, krucha, soczysta – warta jest czasu poświęconego na jej przyrządzenie. Doprawiona miodem, pachnąca przyprawami korzennymi, lekko słodka i nieco pikantna, jest doskonałym dodatkiem do kanapek, a podana na ciepło, staje się pysznym sposobem na obiad. Surową szynkę wieprzową ugotuj w wywarze z włoszczyzny z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Podczas gotowania odwróć ją na drugą stronę, żeby całe mięso było równomiernie przygotowane i soczyste. Następnie przełóż szynkę do brytfanki i polej ją glazurą na bazie miodu. Natnij na powierzchni mięsa kratkę i powtykaj w nią goździki, które dodadzą wędlinie pięknego aromatu. Upiecz szynkę i podawaj. Na zimno będzie pasować do pieczywa, serów, sałatek oraz sosów, chrzanu czy majonezu. Na ciepło najlepsza będzie z ziemniakami purée i zasmażaną kapustą. Przygotuj pieczoną szynkę glazurowaną miodem przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakuje!