
Składniki
3 kilogramy
1 łyżeczka
4 łyżki
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 pęczek
3 sztuki
3 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do dużego garnka włóż oczyszczone i pokrojone warzywa, liść, ziele oraz pieprz. Całość zalej zimną wodą, posól i zagotuj.
Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z miodem oraz alkoholem.
Krok 3
Mięso umyj i ostrożnie włóż do wywaru. Gotuj na małym ogniu około 3 godzin. W trakcie gotowania odwróć mięso na drugą stronę.
Krok 4
Po tym czasie mięso wyjmij z wywaru i włóż do brytfanki. Jego wierzchnią część ponacinaj i polej równomiernie przygotowaną glazurą.
Krok 5
W nacięcia na skórze mięsa powtykaj gęsto goździki. Przygotowaną szynkę wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut w temperaturze 150 stopni. Podawaj jako danie główne lub po wystudzeniu jako wędlinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Glazurowana szynka z goździkami
Glazurowana szynka z goździkami to propozycja godna wypróbowania nie tylko od święta. Aromatyczna, krucha, soczysta – warta jest czasu poświęconego na jej przyrządzenie. Doprawiona miodem, pachnąca przyprawami korzennymi, lekko słodka i nieco pikantna, jest doskonałym dodatkiem do kanapek, a podana na ciepło, staje się pysznym sposobem na obiad. Surową szynkę wieprzową ugotuj w wywarze z włoszczyzny z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Podczas gotowania odwróć ją na drugą stronę, żeby całe mięso było równomiernie przygotowane i soczyste. Następnie przełóż szynkę do brytfanki i polej ją glazurą na bazie miodu. Natnij na powierzchni mięsa kratkę i powtykaj w nią goździki, które dodadzą wędlinie pięknego aromatu. Upiecz szynkę i podawaj. Na zimno będzie pasować do pieczywa, serów, sałatek oraz sosów, chrzanu czy majonezu. Na ciepło najlepsza będzie z ziemniakami purée i zasmażaną kapustą. Przygotuj pieczoną szynkę glazurowaną miodem przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakuje!


































