Szynka parmeńska a szwarcwaldzka – jakie są różnice?

Szynka parmeńska a szwarcwaldzka – czym się różnią? Obie są ekskluzywnymi rodzajami szynek serwowanymi przy okazji eleganckich przyjęć i wystawnych kolacji. Jak powstaje i skąd pochodzi szynka parmeńska, a jak jest ze szwarcwaldzką?

Szynka szwarcwaldzka a parmeńska

Jak wygląda i powstaje szynka parmeńska, a jak ta nazywana szwarcwaldzką? Szynka parmeńska a szynka szwarcwaldzka – jakie są różnice między tymi dwoma mięsnymi wyrobami? Szynka szwarcwaldzka jest produktem wędliniarskim wywodzącym się z tradycji niemieckiej. Powstaje ona z całych wędzonych na zimno udźców wieprzowych, a do jej przygotowania wykorzystuje się dym ze świerkowych wiórek i szyszek, który nadaje wędlinie charakterystyczny leśny posmak i aromat. Po uwędzeniu szynka szwarcwaldzka musi dojrzewać jeszcze przez miesiąc i dopiero wtedy zyskuje swoje ostateczne walory smakowe.

Szynka parmeńska pochodzi z Włoch, gdzie nosi nazwę prosciutto di Parma. Ten rodzaj szynki powstaje z surowego i podsuszonego wieprzowego udźca z kością. Wieprzowinę suszy się w sposób tradycyjny na terenie wzgórz Parmy, a gotowa wędlina odznacza się charakterystycznym, dość słonym smakiem.

Szynka parmeńska, szwarcwaldzka a prosciutto

Szynka szwarcwaldzka jest wędzona, natomiast prosciutto – nie. Zarówno parmeńska, jak i szwarcwaldzka szynka mogą być serwowane w postaci przekąski na talerzu z wędlinami lub jako składnik sałatki makaronowej z szynką szwarcwaldzką.