Pinsa – z czym podawać? Jakie dodatki wybrać?

Pinsa to starsza kuzynka pizzy, która przez ostatnie kilka lat przeżywa swoją drugą młodość i zdobywa uznanie wśród koneserów z całego świata. Sekretem tego włoskiego specjału jest chrupiące ciasto i bogactwo składników – sosów, serów, warzyw czy szynek. Po jakie dodatki sięgnąć, aby cieszyć się pełnią smaku pinsy? Czym urozmaicić włoski placek? Jeżeli jesteście ciekawi odpowiedzi na te pytania i chcecie przyrządzić najlepszą pinsę, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Pinsa – z czym? Wybór sosu

Pinsa to placek, który charakteryzuje się bogactwem dodatków. W klasycznej pizzy bazą całego dania jest oczywiście sos. Jak wygląda to w przypadku jej włoskiej kuzynki, pinsy? Ten wypiek bardzo często występuje w wersji bianca, czyli bez żadnego sosu. Wtedy nakłada się na niego jedynie oliwę oraz wybrane składniki. Nie myślcie jednak, że to jedyna forma podania pinsy. Placek posmarować można również klasycznym sosem pomidorowym z pomidorów pelati. W takiej wersji łudząco przypomina pizzę, co dla niektórych może być plusem. Czasami owalny wypiek smarowany jest również pesto bazyliowym lub pomidorowym, które doskonale współgrają z włoskimi dodatkami. Na jaki sos się zdecydujecie?

Pinsa jakie dodatki? Sery, warzywa i grzyby

Na wierzchu włoskiej pinsy wypiekanej w piecu nie może zabraknąć sera. Wśród Włochów wybór najczęściej pada na mozzarellę di bufalę, czyli tradycyjny przysmak z regionu Kampania. Na włoskim placku bardzo często pojawia się również tradycyjny wyrób z mleka krowiego – burrata lub bardziej charakterystyczne sery, np. gorgonzola czy provolone. Smak tych dodatków uzupełniają świeże warzywa. Najlepiej sprawdzają się pomidorki koktajlowe oraz rukola, jak również cukinia, papryka czy szparagi. Opcjonalnie na pinsie położyć można również wybrane grzyby, najpopularniejszym wyborem są oczywiście pieczarki. Z taką kompozycją składników włoski placek nie będzie miał sobie równych. Pinsa z czym podawać? W ostatniej sekcji dodatków nie mogło zabraknąć klasycznych szynek, które są we Włoszech traktowane niczym dobro narodowe.

Włoskie szynki jako dodatki do pinsy

Pinsa z czym zrobić? Jeżeli jakiś Włoch usłyszy takie pytanie, to szybko przyjdzie do Was z całą listą tradycyjnych szynek, na które warto zwrócić uwagę. W rekomendacjach z pewnością znajdzie się szynka parmeńska, czyli rodzaj podsuszanej wędliny z udźców wieprzowych. Pinsa z czym jeść? Smak tego owalnego placka urozmaicicie również dodatkiem mortadeli, czyli parzonej kiełbasy, która podbija serca Włochów. Na wypieku doskonale sprawdzi się także pyszne salami w wersji łagodnej lub pikantnej. Wybierzcie ulubione pinsa dodatki i stwórzcie znakomitą kompozycję, której nie powstydziłby się żaden Włoch!

Przepisy na pinsę w Waszych domach

Pinsa – przepis, z czym podawać? Doskonale poradzicie sobie z wyborem dodatków, które urozmaicą smak włoskiego placka. Teraz zobaczcie kilka inspiracji z naszej strony. Smacznego!

Pinsa czy pizza di Prosciutto con ficchi? Nie musicie wybierać, przygotowujcie te pyszne dania na zmianę i cieszcie się ich smakiem, gdy tylko najdzie Was ochota.

Włoski placek posmarowany aromatycznym sosem pomidorowym przygotowanym według naszej receptury nie będzie miał sobie równych. Skusicie się? Efekty na pewno Was zachwycą.

Pinsa co dodać? Marynowane pieczarki będą doskonałym dodatkiem do tego włoskiego przysmaku. Kompozycję składników możecie urozmaicić pysznym salami z papryką. Polecamy!