Jak zrobić oliwę smakową?
Gdzie oliwka nie chce rosnąć, tam kończy się świat śródziemnomorski! Produkowana z oliwek oliwa, stanowi doskonały składnik sałatek i jest wykorzystywana również do smażenia. Oliwa pochodzi z państw Morza Śródziemnego, najczęściej z Włoch, Hiszpanii oraz Grecji. Tradycyjną recepturę można uatrakcyjnić, dodając do niej pewne dodatki. Smakowe oliwy królują na stołach! Nie wiesz, jak zrobić oliwę smakową? Mamy na to prosty sposób!
Oliwa smakowa – przepis, który Was zachwyci
Przygotujcie smakową oliwę w domu, taką jaką lubicie. Aby uzyskać wyjątkowy smak i aromat oliwy, użyjcie różnorodnych warzyw i ziół, które pojawiają się w Waszych kuchniach najczęściej. Jak zrobić oliwę smakową?
- Pamiętajcie o tym, by na samym początku przygotować sobie czyste, wyparzone oraz suche słoiczki z pokrywką.
- Do pierwszego dodajcie obrane ząbki czosnku. W następnym umieśćcie pokrojoną papryczkę chili. Tak – ta wersja oliwy smakowej będzie najostrzejsza! Ostatni słoiczek przeznaczony jest na oliwę o kwaśnym smaku. W tym celu obierzcie trochę skórki cytryny i limonki.
- Tak przygotowane naczynia zalejcie oliwą, a następnie zakręćcie wieczka. Nie zapomnijcie o tym, aby wszystkie składniki były zakryte.
- Przenieście słoiki do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.
Kochacie ziołowy aromat? Do oliwy śmiało dodawajcie też ulubione przyprawy. Tymianek, rozmaryn, bazylia? Wy wybierajcie!
Wiecie już, jak zrobić oliwę smakową? Przepisy na dania z oliwą już czekają
Po dwóch tygodniach możecie zacząć rozkoszować się wyjątkowym smakiem, aromatem oraz wyglądem Waszych domowych oliw. Przygotujcie sałatkę z młodych ziół z fennelem i oliwą. Macie ochotę na bazyliową nutę? Skosztujcie pieczonego łososia z puree z pietruszki i selera z bazyliową oliwą. Śmiało dodawajcie oliwy smakowe z naszych przepisów do pizzy, warzyw, mięs oraz sałat. Czosnkowa, pikantna czy cytrusowa – wybierzcie sami!
Komentarze (0)