Gdzie oliwka nie chce rosnąć, tam kończy się świat śródziemnomorski! Produkowana z oliwek oliwa, stanowi doskonały składnik sałatek i jest wykorzystywana również do smażenia. Oliwa pochodzi z państw Morza Śródziemnego, najczęściej z Włoch, Hiszpanii oraz Grecji. Tradycyjną recepturę można uatrakcyjnić, dodając do niej pewne dodatki. Smakowe oliwy królują na stołach! Nie wiesz, jak zrobić oliwę smakową? Mamy na to prosty sposób!

Przygotuj smakową oliwę w domu, taką jaką lubisz

  1. Pamiętaj o tym, by na samym początku przygotować sobie czyste, wyparzone oraz suche słoiczki z pokrywką.
  2. Do pierwszego dodaj obrane ząbki czosnku. W następnym umieść pokrojoną papryczkę chili. Tak - ta wersja oliwy smakowej będzie najostrzejsza! Ostatni słoiczek przeznaczony jest na oliwę o kwaśnym smaku. W tym celu obierz trochę skórki cytryny i limonki.
  3. Tak przygotowane naczynia zalej oliwą, a następnie zakręć wieczka. Nie zapomnij o tym, aby wszystkie składniki były zakryte.
  4. Przenieś słoiki do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.
  5. Kochasz ziołowy aromat? Do oliwy śmiało dodawaj też ulubione przyprawy. Tymianek, rozmaryn, bazylia? Ty wybierasz!

Po dwóch tygodniach możesz zacząć rozkoszować się wyjątkowym smakiem, aromatem oraz wyglądem twoich domowych oliw. Śmiało dodawaj je do pizzy, warzyw, mięs oraz sałat. Czosnkowa, pikantna czy cytrusowa - ty wybierasz!