Czosnek – strach nie używać w kuchni! Jego bardzo intensywny aromat i smak jest niezastąpiony, posiada cechy lecznicze, a nawet... odstrasza wampiry! Czosnek ma także kilka „twarzy”. Używamy go w całości, wyciskamy, suszymy, proszkujemy czy kroimy. To ostatnie może nam jednak przysporzyć pewnych trudności. Czy wiesz, jak w prosty i szybki sposób obrać oraz jak posiekać czosnek? Nie? Spieszymy z pomocą! Czosnek to gatunek byliny. Jego ząbki pokryte są twardymi powłokami, które dość ciężko usunąć. Jak łatwo tego dokonać? Wystarczą dwa kroki.

  • KROK1: Na początku należy mocno rozgnieść ręką całą główkę czosnku. Zawartość rośliny automatycznie rozluźni się, dzięki czemu szybko oddzielimy od siebie poszczególne ząbki.
  • KROK2: Następnie musimy się zająć sztywnymi skórkami znajdującymi się na każdym nasieniu rośliny. Obieranie zdecydowanie ułatwi kilkuminutowe moczenie ząbków w ciepłej wodzie.

Istnieje kilka technik siekania czosnku

Tak przyszykowanie elementy są gotowe do krojenia. Można pokroić go w szerokie plastry, słupki, a także drobno posiekać. Czosnkowe talarki i kolumny będą idealne do marynat, z kolei poszatkowany czosnek znakomicie sprawdzi się jako składnik sosów oraz dodatek podczas smażenia mięs. Czosnek z dodatkiem soli można również rozgnieść na pastę na desce płaską strona noża.

Chcesz, by czosnek pachniał jeszcze intensywniej?

Na to też mamy sposób. Czosnek zmiażdżony z solą wydzieli więcej mocnego aromatu. Ponadto jest to dobra metoda na długie przechowywanie go w lodówce.