Jak się za to zabrać?
Uwielbiasz czosnek, ale drażni Cię jego nieprzyjemny zapach? Mamy na to sposób! Po latach poszukiwań odpowiedniej metody dowiedziono, że żucie zielonej pietruszki w ilości około dziesięciokrotnie większej niż czosnku, skutecznie rozprawi się z przykrą wonią. To nie jedyny patent na odświeżenie oddechu. Zjedzenie łyżeczki miodu, odrobiny jabłka lub kilku ziaren palonej kawy sprawi, że już nie będziesz musiał odmawiać sobie dań z dodatkiem czosnku przed ważnym spotkaniem. Popijanie mleka lub jogurtu też skutecznie pomoże w kwestii problematycznego aromatu.
Nie wiesz, jak przygotować czosnek, aby w pełni wykorzystać drzemiący w nim zdrowotny potencjał? Podpowiadamy. Zmiażdż ząbek i odstaw na około 10 min. To optymalny czas na wzrost stężenia allicyny, która w głównej mierze odpowiedzialna jest za dobroczynne właściwości rośliny. Jeśli nie chcesz pozbawić czosnku działania, nie poddawaj go długotrwałej obróbce termicznej. 5 minut gotowania to maksymalny czas.
powrót do góryDla zdrowia!
Ząbek czosnku, pomimo niewielkich rozmiarów, kryje w sobie całe bogactwo składników odżywczych. Jest źródłem potasu, fosforu, miedzi i manganu. Czosnek wyróżnia także istotna ilość witaminy B1 (tiaminy) która odpowiada za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego i wspiera działanie serca. W czosnku odnaleźć można również witaminę C, która dba o prawidłową odporność organizmu. Tego rodzaju składniki sprawiają, że czosnek można uznać za niebywale wszechstronny produkt.
powrót do góryZainspiruj się!
Podano do stołu! Uracz swoich gości pierogami z dynią piżmową. Czosnek wzbogaci ich aromat oraz sprawi, że jesień będzie jeszcze smaczniejsza. Bez czosnku nie byłoby także… chłodnika staropolskiego. Kiedy szukasz sprawdzonego przepisu na dodatek do frytek lub chipsów, doskonale sprawdzi się dip czosnkowy. Z nim wieczorne oglądanie seriali nigdy nie było tak wyborne, przyjemne i zdrowe. Szybki sposób na kolację? Kanapki z pastą czosnkową i ziołami – doskonałe na zakończenie dnia. Czas na światowe specjały! Pomidory po prowansalsku z dodatkiem czosnku wypadną znakomicie. Grill z przyjaciółmi? Zafunduj im szaszłyki z kurczaka w czosnkowym sosie, a będą ochoczo pytać o dokładki. Natomiast przepis na kopytka z sosem pieczarkowym z niebieskim serem to wyśmienity sposób na rodzinny obiad. Połączenie grzybów z serem pleśniowym z bogactwem czosnkowego aromatu to rozkosz dla podniebienia.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Czosnek należy do najstarszych roślin uprawnych. Pierwsze wzmianki związane z jego spożywaniem sięgają czasów neolitycznych - datuje się je na ok. 3000 r. p.n.e.
- Wiadomości na temat czosnku można znaleźć w najróżniejszych źródłach. Informacje o nim pojawiają się w Biblii, świętych księgach hinduskich oraz w literaturze starorzymskiej.
- W średniowieczu żniwiarze często sięgali po miód pitny lub wino z dodatkiem czosnku. Po ciężkiej pracy należał im się godny odpoczynek!
- Substancja odpowiadająca za jego charakterystyczny, ostry zapach – olejek eteryczny bogaty w siarczki i allicynę – to jednocześnie najcenniejszy składnik czosnku.
- Najzdrowszy jest surowy czosnek, gdyż zawarta w nim allicyna ma formę lotną. Oznacza to, że najwięcej tego związku organicznego znajduje się w roślinie niepoddanej żadnej obróbce.
- Jeśli ze względu na nieprzyjemny zapach, nadal nie możesz przekonać się do czosnku, mamy dobrą wiadomość. Istnieje wiele alternatyw, które pozbawione są drażniącej woni. W ich składzie szukaj czosnku w postaci maceratu olejowego lub czosnku liofilizowanego.
Z czym to się je?
Czosnek to doskonałe uzupełnienie mięs oraz potraw tłustych i ciężkostrawnych. Jego wyrazisty charakter idealnie komponuje się też z łagodnym drobiem. W planach jest zrobienie tatara? Bez czosnku ani rusz! Będzie smakował wybornie w sałatce i sosie. Wzbogaci smak każdej zupy, a pasty z jego dodatkiem z pewnością zaliczysz do swoich ulubionych. Obowiązkowy na imprezie, na której serwowane są finger foody – czosnek pozwoli ekspresowo stworzyć uniwersalny dip. Bez niego pizza, frytki, serowe kulki czy skrzydełka z kurczaka okażą się bez polotu. Na koniec, nie zapominajmy o smakach z dzieciństwa – mleko z czosnkiem to niezastąpione połączenie, serwowane od najmłodszych lat.
powrót do góry
Komentarze (0)