
Składniki
ciasto:
800 gramów
300 mililitrów
4 łyżki
1 szczypta
farsz:
1 kilogram
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
80 mililitrów
150 gramów
80 mililitrów
20 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.

Krok 2
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na 2 mm grubości placek. Za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka wytnij krążki. Krążki ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką.

Krok 3
Dynię upiecz. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek z szalotką, dodaj pestki dyni, chwilę je podsmaż, po czym dołóż upieczony miąższ dyni. Masę smaż chwilę, wlej szklankę wody, dodaj 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr, gotuj chwilę aż zgęstnieje. Farsz wystudź, a następnie przepuść wszystko razem przez maszynkę do mięsa. Jeśli masa okaże się zbyt wodnista wsyp do środka łyżkę lub dwie bułki tartej. Całość dopraw do smaku gałka muszkatołową, cynamonem i ostra papryką. Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie rozkłóconym jajkiem, w środek włóż łyżeczkę farszu. W farszu zrób delikatne wgłębienie, do środka włóż surowe żółtko, uważaj aby się nie rozlało. Na wierzch nałóż drugi kawałek wykrojonego ciasta. Brzegi ciasta połącz ze sobą ugniatając je widelcem.

Krok 4
Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Podawaj polane olejem z pestek dyni.


Dobra rada:
Oprócz cynamonu, farsz z dyni możesz też doprawić szczypta kardamonu, kminu rzymskiego lub szczyptą goździka. Wszystkie te przyprawy idealnie podkreślają smak dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej