Pierogi z dynią piżmową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z dynią piżmową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
306 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

474 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

800 gramów

300 mililitrów

4 łyżki

1 szczypta

farsz:

1 kilogram

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

80 mililitrów

150 gramów

80 mililitrów

20 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.

Pierogi z dynią piżmową - Krok 1

Krok 2

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na 2 mm grubości placek. Za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka wytnij krążki. Krążki ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką.

Pierogi z dynią piżmową - Krok 2

Krok 3

Dynię upiecz. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek z szalotką, dodaj pestki dyni, chwilę je podsmaż, po czym dołóż upieczony miąższ dyni. Masę smaż chwilę, wlej szklankę wody, dodaj 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr, gotuj chwilę aż zgęstnieje. Farsz wystudź, a następnie przepuść wszystko razem przez maszynkę do mięsa. Jeśli masa okaże się zbyt wodnista wsyp do środka łyżkę lub dwie bułki tartej. Całość dopraw do smaku gałka muszkatołową, cynamonem i ostra papryką. Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie rozkłóconym jajkiem, w środek włóż łyżeczkę farszu. W farszu zrób delikatne wgłębienie, do środka włóż surowe żółtko, uważaj aby się nie rozlało. Na wierzch nałóż drugi kawałek wykrojonego ciasta. Brzegi ciasta połącz ze sobą ugniatając je widelcem.

Pierogi z dynią piżmową - Krok 3

Krok 4

Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Podawaj polane olejem z pestek dyni.

Pierogi z dynią piżmową - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Oprócz cynamonu, farsz z dyni możesz też doprawić szczypta kardamonu, kminu rzymskiego lub szczyptą goździka. Wszystkie te przyprawy idealnie podkreślają smak dyni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z dynią piżmową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z dynią piżmową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z dynią piżmową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z dynią piżmową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z dynią piżmową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z dynią piżmową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z dynią piżmową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z dynią piżmową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z dynią piżmowąPierogi z dynią piżmową

Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.