
Składniki
ciasto:
800 gramów
300 mililitrów
4 łyżki
1 szczypta
farsz:
1 kilogram
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
80 mililitrów
150 gramów
80 mililitrów
20 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.

Krok 2
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na 2 mm grubości placek. Za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka wytnij krążki. Krążki ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką.

Krok 3
Dynię upiecz. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek z szalotką, dodaj pestki dyni, chwilę je podsmaż, po czym dołóż upieczony miąższ dyni. Masę smaż chwilę, wlej szklankę wody, dodaj 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr, gotuj chwilę aż zgęstnieje. Farsz wystudź, a następnie przepuść wszystko razem przez maszynkę do mięsa. Jeśli masa okaże się zbyt wodnista wsyp do środka łyżkę lub dwie bułki tartej. Całość dopraw do smaku gałka muszkatołową, cynamonem i ostra papryką. Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie rozkłóconym jajkiem, w środek włóż łyżeczkę farszu. W farszu zrób delikatne wgłębienie, do środka włóż surowe żółtko, uważaj aby się nie rozlało. Na wierzch nałóż drugi kawałek wykrojonego ciasta. Brzegi ciasta połącz ze sobą ugniatając je widelcem.

Krok 4
Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Podawaj polane olejem z pestek dyni.


Dobra rada:
Oprócz cynamonu, farsz z dyni możesz też doprawić szczypta kardamonu, kminu rzymskiego lub szczyptą goździka. Wszystkie te przyprawy idealnie podkreślają smak dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej