Pierogi z dynią - na ostro: z cebulą i orzechami | Przepisy.pl pixel

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
658 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

340 osób wydrukowało

Pobierz pdf

693 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

3 łyżki

50 gramów

2 łyżki

ciasto:

500 gramów

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, wody, soli i jajka zrób klasyczne ciasto na pierogi. Po wyrobieniu ciasta odstaw je do lodówki na 20 minut.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 1

Krok 2

Dynię pokrój w drobną kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż czosnek, cebulę i dynię. Dodaj również pokruszone orzechy i pestki z dyni oraz ostrą paprykę.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 3

Krok 4

Gdy dynia będzie miękka, przełóż wszystko do miski. Dodaj starty ser oraz przyprawę w mini kostkach Knorr. Następnie wymieszaj farsz widelcem, aby lekko rozgnieść dynię.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 4

Krok 5

Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wytnij okrągłe placki i zlepiaj klasyczne pierogi z farszem dyniowym.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 5

Krok 6

Pierogi ugotuj. Na patelni rozpuść masło z listkami szałwii. Dodaj ugotowane pierogi, chwilę wymieszaj i natychmiast podawaj.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chłodnik na botwince
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z dynią w sosie szałwiowymPierogi z dynią w sosie szałwiowym

Pierogi to klasyczne danie nie tylko kuchni polskiej – podobne potrawy zjeść można także w innych regionach świata: ravioli we Włoszech czy chinkali w Gruzji. Jeśli masz ochotę, by je przygotować w nieco odmienionej wersji, nie musisz sięgać po egzotyczne przepisy – wystarczy tylko ciekawy farsz. Przyrządź pierogi z dynią w sosie szałwiowym. Najpierw zrób klasyczne ciasto i odłóż je do lodówki. Dynię dowolnego gatunku, np. hokkaido lub piżmową, pokrój w niedużą kostkę i podsmaż razem z czosnkiem oraz cebulą. Miękką konsystencję farszu urozmaicisz dzięki kawałkom orzechów włoskich i pestkom dyni – upraż je wcześniej na patelni, żeby stały się bardziej chrupiące. Przełam słodki smak warzywa ostrą papryką w proszku albo odrobiną harrisy, czyli pikantnej marokańskiej pasty. Rozgnieć wszystko widelcem, dodaj do farszu żółty ser, a także przyprawę o smaku smażonej cebuli. Z ciasta wycinaj kółka, nadziewaj i wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj do momentu, aż wypłyną. Pierogi z dynią podawaj w sosie szałwiowym. To naprawdę pyszne danie – przekonaj się?