Pierogi z dynią - na ostro: z cebulą i orzechami | Przepisy.pl pixel

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
658 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

343 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

699 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

3 łyżki

50 gramów

2 łyżki

ciasto:

500 gramów

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, wody, soli i jajka zrób klasyczne ciasto na pierogi. Po wyrobieniu ciasta odstaw je do lodówki na 20 minut.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 1

Krok 2

Dynię pokrój w drobną kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż czosnek, cebulę i dynię. Dodaj również pokruszone orzechy i pestki z dyni oraz ostrą paprykę.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 3

Krok 4

Gdy dynia będzie miękka, przełóż wszystko do miski. Dodaj starty ser oraz przyprawę w mini kostkach Knorr. Następnie wymieszaj farsz widelcem, aby lekko rozgnieść dynię.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 4

Krok 5

Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wytnij okrągłe placki i zlepiaj klasyczne pierogi z farszem dyniowym.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 5

Krok 6

Pierogi ugotuj. Na patelni rozpuść masło z listkami szałwii. Dodaj ugotowane pierogi, chwilę wymieszaj i natychmiast podawaj.

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z dynią w sosie szałwiowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z dynią w sosie szałwiowymPierogi z dynią w sosie szałwiowym

Pierogi to klasyczne danie nie tylko kuchni polskiej – podobne potrawy zjeść można także w innych regionach świata: ravioli we Włoszech czy chinkali w Gruzji. Jeśli masz ochotę, by je przygotować w nieco odmienionej wersji, nie musisz sięgać po egzotyczne przepisy – wystarczy tylko ciekawy farsz. Przyrządź pierogi z dynią w sosie szałwiowym. Najpierw zrób klasyczne ciasto i odłóż je do lodówki. Dynię dowolnego gatunku, np. hokkaido lub piżmową, pokrój w niedużą kostkę i podsmaż razem z czosnkiem oraz cebulą. Miękką konsystencję farszu urozmaicisz dzięki kawałkom orzechów włoskich i pestkom dyni – upraż je wcześniej na patelni, żeby stały się bardziej chrupiące. Przełam słodki smak warzywa ostrą papryką w proszku albo odrobiną harrisy, czyli pikantnej marokańskiej pasty. Rozgnieć wszystko widelcem, dodaj do farszu żółty ser, a także przyprawę o smaku smażonej cebuli. Z ciasta wycinaj kółka, nadziewaj i wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj do momentu, aż wypłyną. Pierogi z dynią podawaj w sosie szałwiowym. To naprawdę pyszne danie – przekonaj się?