Kulebiak z kapustą kiszoną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak z kapustą kiszoną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

440 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

401 osób wydrukowało

Pobierz pdf

805 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 sztuki

0.5 kilograma

5 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

2 szczypty

3 sztuki

100 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Namoczone poprzedniego dnia grzyby ugotuj, a następnie odcedź i pokrój w paski, wywar zachowaj.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 1

Krok 2

Kapustę zalej wywarem grzybowym, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki i skórkę z cytryny.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 2

Krok 3

Dodaj Bulion grzybowy Knorr. Gotuj ½ godziny.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 3

Krok 4

Posiekane cebule zeszklij na oleju, dodaj grzyby, smaż 2 minuty, dopraw. 2 jajka ugotuj na twardo i po schłodzeniu drobno pokrój. Orzechy posiekaj.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 4

Krok 5

Kapustę zdejmij z ognia, dodaj cebulę z grzybami, jajka i orzechy. Dopraw jałowcem.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 5

Krok 6

Rozwałkuj ciasto, nałóż farsz. Złóż na pół i zlep brzegi. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ½ godziny w temperaturze 200 stopni.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

3

Opinie o przepisie

  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 15.12.2022

    TAK Doskonałość - w mojej rodzinie kulebiak to podstawa na Święta, choć nie jest to nasza potrawa regionalna. Robimy do niego drożdżowe, wytrawne ciasto i podajemy na ciepło, z rozmaitymi sosami - grzybowym, pieczeniowym albo majonezowo-śmietanowym z mnóstwem przypraw pasujących do kapusty. Czasem też zamiast dużego kulebiaka robię mniejszy i kilka pasztecików z tym samym farszem - to wygodna i pyszna opcja na podwójne zaskoczenie domowych łasuchów!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mmm

    Magdalena Mmm , 24.05.2019

    Znakomity, ale ja polecam wersję drożdżową.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Brodzka

    Helena Brodzka , 20.12.2016

    wspaniały

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szpinak na ostro
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulebiak z kapustą kiszonąKulebiak z kapustą kiszoną

Kulebiak przywędrował do nas z Ukrainy. Mimo że w oryginalnym przepisie było ciasto drożdżowe, dziś najczęściej przyrządzany jest na cieście… francuskim. Połączone z farszem z kapusty smakuje wyśmienicie. Polską ojczyzną kulebiaka jest Lubelszczyzna, bo tam znany jest od dawna i przyrządzany w na liczne sposoby. Według naszego przepisu, kulebiak wypełniony jest kiszoną z kapustą. Ciasto francuskie możesz kupić gotowe w sklepie, ponieważ jego przygotowanie jest trudne i czasochłonne. A i tak cały sekret wybornego smaku tkwi w farszu. By go zrobić, namoczone dzień wcześniej grzyby pokrój w cienkie plasterki, a następnie wywarem z nich zalej kapustę, doprawiając do smaku liśćmi laurowymi i pieprzem. Gotuj pół godziny, a potem połącz z podduszoną cebulą i grzybami. Wymieszaj składniki i wyłóż na rozwałkowane ciasto. Możesz uformować z niego naleśniki, kieszonki lub pierożki – to kwestia twojej wyobraźni. Rumiany kulebiak z kapustą można jeść solo lub jako dodatek do czerwonego barszczu czy zupy grzybowej.