Kulebiak z kapustą kiszoną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak z kapustą kiszoną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

442 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

401 osób wydrukowało

Pobierz pdf

812 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 sztuki

0.5 kilograma

5 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

2 szczypty

3 sztuki

100 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Namoczone poprzedniego dnia grzyby ugotuj, a następnie odcedź i pokrój w paski, wywar zachowaj.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 1

Krok 2

Kapustę zalej wywarem grzybowym, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki i skórkę z cytryny.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 2

Krok 3

Dodaj Bulion grzybowy Knorr. Gotuj ½ godziny.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 3

Krok 4

Posiekane cebule zeszklij na oleju, dodaj grzyby, smaż 2 minuty, dopraw. 2 jajka ugotuj na twardo i po schłodzeniu drobno pokrój. Orzechy posiekaj.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 4

Krok 5

Kapustę zdejmij z ognia, dodaj cebulę z grzybami, jajka i orzechy. Dopraw jałowcem.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 5

Krok 6

Rozwałkuj ciasto, nałóż farsz. Złóż na pół i zlep brzegi. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ½ godziny w temperaturze 200 stopni.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

3

Opinie o przepisie

  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 15.12.2022

    TAK Doskonałość - w mojej rodzinie kulebiak to podstawa na Święta, choć nie jest to nasza potrawa regionalna. Robimy do niego drożdżowe, wytrawne ciasto i podajemy na ciepło, z rozmaitymi sosami - grzybowym, pieczeniowym albo majonezowo-śmietanowym z mnóstwem przypraw pasujących do kapusty. Czasem też zamiast dużego kulebiaka robię mniejszy i kilka pasztecików z tym samym farszem - to wygodna i pyszna opcja na podwójne zaskoczenie domowych łasuchów!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mmm

    Magdalena Mmm , 24.05.2019

    Znakomity, ale ja polecam wersję drożdżową.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Brodzka

    Helena Brodzka , 20.12.2016

    wspaniały

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulebiak z kapustą kiszonąKulebiak z kapustą kiszoną

Kulebiak przywędrował do nas z Ukrainy. Mimo że w oryginalnym przepisie było ciasto drożdżowe, dziś najczęściej przyrządzany jest na cieście… francuskim. Połączone z farszem z kapusty smakuje wyśmienicie. Polską ojczyzną kulebiaka jest Lubelszczyzna, bo tam znany jest od dawna i przyrządzany w na liczne sposoby. Według naszego przepisu, kulebiak wypełniony jest kiszoną z kapustą. Ciasto francuskie możesz kupić gotowe w sklepie, ponieważ jego przygotowanie jest trudne i czasochłonne. A i tak cały sekret wybornego smaku tkwi w farszu. By go zrobić, namoczone dzień wcześniej grzyby pokrój w cienkie plasterki, a następnie wywarem z nich zalej kapustę, doprawiając do smaku liśćmi laurowymi i pieprzem. Gotuj pół godziny, a potem połącz z podduszoną cebulą i grzybami. Wymieszaj składniki i wyłóż na rozwałkowane ciasto. Możesz uformować z niego naleśniki, kieszonki lub pierożki – to kwestia twojej wyobraźni. Rumiany kulebiak z kapustą można jeść solo lub jako dodatek do czerwonego barszczu czy zupy grzybowej.