
Składniki
30 dekagramów
2 sztuki
0.5 kilograma
5 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
2 szczypty
3 sztuki
100 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Namoczone poprzedniego dnia grzyby ugotuj, a następnie odcedź i pokrój w paski, wywar zachowaj.

Krok 2
Kapustę zalej wywarem grzybowym, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki i skórkę z cytryny.

Krok 3
Dodaj Bulion grzybowy Knorr. Gotuj ½ godziny.

Krok 4
Posiekane cebule zeszklij na oleju, dodaj grzyby, smaż 2 minuty, dopraw. 2 jajka ugotuj na twardo i po schłodzeniu drobno pokrój. Orzechy posiekaj.

Krok 5
Kapustę zdejmij z ognia, dodaj cebulę z grzybami, jajka i orzechy. Dopraw jałowcem.

Krok 6
Rozwałkuj ciasto, nałóż farsz. Złóż na pół i zlep brzegi. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ½ godziny w temperaturze 200 stopni.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kulebiak z kapustą kiszoną
Kulebiak przywędrował do nas z Ukrainy. Mimo że w oryginalnym przepisie było ciasto drożdżowe, dziś najczęściej przyrządzany jest na cieście… francuskim. Połączone z farszem z kapusty smakuje wyśmienicie. Polską ojczyzną kulebiaka jest Lubelszczyzna, bo tam znany jest od dawna i przyrządzany w na liczne sposoby. Według naszego przepisu, kulebiak wypełniony jest kiszoną z kapustą. Ciasto francuskie możesz kupić gotowe w sklepie, ponieważ jego przygotowanie jest trudne i czasochłonne. A i tak cały sekret wybornego smaku tkwi w farszu. By go zrobić, namoczone dzień wcześniej grzyby pokrój w cienkie plasterki, a następnie wywarem z nich zalej kapustę, doprawiając do smaku liśćmi laurowymi i pieprzem. Gotuj pół godziny, a potem połącz z podduszoną cebulą i grzybami. Wymieszaj składniki i wyłóż na rozwałkowane ciasto. Możesz uformować z niego naleśniki, kieszonki lub pierożki – to kwestia twojej wyobraźni. Rumiany kulebiak z kapustą można jeść solo lub jako dodatek do czerwonego barszczu czy zupy grzybowej.

































