Kulebiak z kapustą kiszoną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak z kapustą kiszoną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

415 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

365 osób wydrukowało

Pobierz pdf

665 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 sztuki

0.5 kilograma

5 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

2 szczypty

3 sztuki

100 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Namoczone poprzedniego dnia grzyby ugotuj, a następnie odcedź i pokrój w paski, wywar zachowaj.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 1

Krok 2

Kapustę zalej wywarem grzybowym, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki i skórkę z cytryny.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 2

Krok 3

Dodaj Bulion grzybowy Knorr. Gotuj ½ godziny.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 3

Krok 4

Posiekane cebule zeszklij na oleju, dodaj grzyby, smaż 2 minuty, dopraw. 2 jajka ugotuj na twardo i po schłodzeniu drobno pokrój. Orzechy posiekaj.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 4

Krok 5

Kapustę zdejmij z ognia, dodaj cebulę z grzybami, jajka i orzechy. Dopraw jałowcem.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 5

Krok 6

Rozwałkuj ciasto, nałóż farsz. Złóż na pół i zlep brzegi. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ½ godziny w temperaturze 200 stopni.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • Magdalena Mmm

    Magdalena Mmm , 24.05.2019

    Znakomity, ale ja polecam wersję drożdżową.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Brodzka

    Helena Brodzka , 20.12.2016

    wspaniały

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulebiak z kapustą kiszonąKulebiak z kapustą kiszoną

Kulebiak przywędrował do nas z Ukrainy. Mimo że w oryginalnym przepisie było ciasto drożdżowe, dziś najczęściej przyrządzany jest na cieście… francuskim. Połączone z farszem z kapusty smakuje wyśmienicie. Polską ojczyzną kulebiaka jest Lubelszczyzna, bo tam znany jest od dawna i przyrządzany w na liczne sposoby. Według naszego przepisu, kulebiak wypełniony jest kiszoną z kapustą. Ciasto francuskie możesz kupić gotowe w sklepie, ponieważ jego przygotowanie jest trudne i czasochłonne. A i tak cały sekret wybornego smaku tkwi w farszu. By go zrobić, namoczone dzień wcześniej grzyby pokrój w cienkie plasterki, a następnie wywarem z nich zalej kapustę, doprawiając do smaku liśćmi laurowymi i pieprzem. Gotuj pół godziny, a potem połącz z podduszoną cebulą i grzybami. Wymieszaj składniki i wyłóż na rozwałkowane ciasto. Możesz uformować z niego naleśniki, kieszonki lub pierożki – to kwestia twojej wyobraźni. Rumiany kulebiak z kapustą można jeść solo lub jako dodatek do czerwonego barszczu czy zupy grzybowej.