Kulebiak z kapustą kiszoną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

401 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

358 osób wydrukowało

Pobierz pdf

636 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

0

3 sztuki

2 sztuki

5 dekagramów

100 gramów

1 łyżeczka

30 dekagramów

0.5 kilograma

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namoczone poprzedniego dnia grzyby ugotuj, a następnie odcedź i pokrój w paski, wywar zachowaj.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 1

Krok 2

Kapustę zalej wywarem grzybowym, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki i skórkę z cytryny.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 2

Krok 3

Dodaj Bulion grzybowy Knorr. Gotuj ½ godziny.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 3

Krok 4

Posiekane cebule zeszklij na oleju, dodaj grzyby, smaż 2 minuty, dopraw. 2 jajka ugotuj na twardo i po schłodzeniu drobno pokrój. Orzechy posiekaj.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 4

Krok 5

Kapustę zdejmij z ognia, dodaj cebulę z grzybami, jajka i orzechy. Dopraw jałowcem.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 5

Krok 6

Rozwałkuj ciasto, nałóż farsz. Złóż na pół i zlep brzegi. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ½ godziny w temperaturze 200 stopni.

Kulebiak z kapustą kiszoną - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Magdalena Mmm

    Magdalena Mmm

    Znakomity, ale ja polecam wersję drożdżową.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Brodzka

    Helena Brodzka

    wspaniały

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulebiak z kapustą kiszonąKulebiak z kapustą kiszoną

Kulebiak przywędrował do nas z Ukrainy. Mimo że w oryginalnym przepisie było ciasto drożdżowe, dziś najczęściej przyrządzany jest na cieście… francuskim. Połączone z farszem z kapusty smakuje wyśmienicie. Polską ojczyzną kulebiaka jest Lubelszczyzna, bo tam znany jest od dawna i przyrządzany w na liczne sposoby. Według naszego przepisu, kulebiak wypełniony jest kiszoną z kapustą. Ciasto francuskie możesz kupić gotowe w sklepie, ponieważ jego przygotowanie jest trudne i czasochłonne. A i tak cały sekret wybornego smaku tkwi w farszu. By go zrobić, namoczone dzień wcześniej grzyby pokrój w cienkie plasterki, a następnie wywarem z nich zalej kapustę, doprawiając do smaku liśćmi laurowymi i pieprzem. Gotuj pół godziny, a potem połącz z podduszoną cebulą i grzybami. Wymieszaj składniki i wyłóż na rozwałkowane ciasto. Możesz uformować z niego naleśniki, kieszonki lub pierożki – to kwestia twojej wyobraźni. Rumiany kulebiak z kapustą można jeść solo lub jako dodatek do czerwonego barszczu czy zupy grzybowej.