
Składniki
80 mililitrów
1 opakowanie
150 gramów
0.5 pęczka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę pokrój w pół plastry. Następnie ugotuj soczewicę wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie. Gotuj ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Bakłażana pokrój w plastry, skrop oliwą i dopraw solą. Następnie zgrilluj.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj soczewicę z marchewką, pomidorami pokrojonymi w kostkę i bakłażanem.
Krok 4
Dodaj posiekaną miętę i listki natki pietruszki.
Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny.
Krok 6
Sałatkę przełóż na talerz i polej ją sosem. Udekoruj ziołami, miętą i natką pietruszki.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z soczewicy z jogurtem
Marchewkę pokrój w pół plastry. Następnie ugotuj soczewicę wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie. Gotuj ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do ostygnięcia.