Sałatka z soczewicy z jogurtem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z soczewicy z jogurtem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 mililitrów

1 opakowanie

150 gramów

0.5 pęczka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę pokrój w pół plastry. Następnie ugotuj soczewicę wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie. Gotuj ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Bakłażana pokrój w plastry, skrop oliwą i dopraw solą. Następnie zgrilluj.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj soczewicę z marchewką, pomidorami pokrojonymi w kostkę i bakłażanem.

Krok 4

Dodaj posiekaną miętę i listki natki pietruszki.

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny.

Krok 6

Sałatkę przełóż na talerz i polej ją sosem. Udekoruj ziołami, miętą i natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicy z jogurtemSałatka z soczewicy z jogurtem

Marchewkę pokrój w pół plastry. Następnie ugotuj soczewicę wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie. Gotuj ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do ostygnięcia.