Sałatka z soczewicy z jogurtem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z soczewicy z jogurtem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 mililitrów

1 opakowanie

150 gramów

0.5 pęczka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę pokrój w pół plastry. Następnie ugotuj soczewicę wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie. Gotuj ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Bakłażana pokrój w plastry, skrop oliwą i dopraw solą. Następnie zgrilluj.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj soczewicę z marchewką, pomidorami pokrojonymi w kostkę i bakłażanem.

Krok 4

Dodaj posiekaną miętę i listki natki pietruszki.

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny.

Krok 6

Sałatkę przełóż na talerz i polej ją sosem. Udekoruj ziołami, miętą i natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicy z jogurtemSałatka z soczewicy z jogurtem

Marchewkę pokrój w pół plastry. Następnie ugotuj soczewicę wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie. Gotuj ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do ostygnięcia.