Sałatka z soczewicy z jogurtem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z soczewicy z jogurtem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 mililitrów

1 opakowanie

150 gramów

0.5 pęczka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę pokrój w pół plastry. Następnie ugotuj soczewicę wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie. Gotuj ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Bakłażana pokrój w plastry, skrop oliwą i dopraw solą. Następnie zgrilluj.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj soczewicę z marchewką, pomidorami pokrojonymi w kostkę i bakłażanem.

Krok 4

Dodaj posiekaną miętę i listki natki pietruszki.

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny.

Krok 6

Sałatkę przełóż na talerz i polej ją sosem. Udekoruj ziołami, miętą i natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicy z jogurtemSałatka z soczewicy z jogurtem

Marchewkę pokrój w pół plastry. Następnie ugotuj soczewicę wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie. Gotuj ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do ostygnięcia.