Sałatka z soczewicy z jogurtem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z soczewicy z jogurtem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 mililitrów

1 opakowanie

150 gramów

0.5 pęczka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę pokrój w pół plastry. Następnie ugotuj soczewicę wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie. Gotuj ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Bakłażana pokrój w plastry, skrop oliwą i dopraw solą. Następnie zgrilluj.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj soczewicę z marchewką, pomidorami pokrojonymi w kostkę i bakłażanem.

Krok 4

Dodaj posiekaną miętę i listki natki pietruszki.

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny.

Krok 6

Sałatkę przełóż na talerz i polej ją sosem. Udekoruj ziołami, miętą i natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z soczewicy z jogurtem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Holenderska zapiekanka
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicy z jogurtemSałatka z soczewicy z jogurtem

Marchewkę pokrój w pół plastry. Następnie ugotuj soczewicę wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie. Gotuj ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do ostygnięcia.