Sałatka z grillowanych warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanych warzyw

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

170 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa dokładnie umyj. Cukinię i bakłażana pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i sam miąższ pokrój w dość duże i równe kawałki.

Sałatka z grillowanych warzyw - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr połącz w misce z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem, startą skórką i sokiem z cytryny.

Sałatka z grillowanych warzyw - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj sos z warzywami i odstaw na 10 minut, aby dobrze się zamarynowały.

Sałatka z grillowanych warzyw - Krok 3

Krok 4

Teraz grilluj wszystkie warzywa po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane i miękkie. Sałatkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu i wszelkich dań z grilla.

Sałatka z grillowanych warzyw - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Halina Wewióra

    Halina Wewióra , 30.07.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanych warzyw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Klasyczny burger wołowy
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanych warzywSałatka z grillowanych warzyw

Wyjątkowo smaczną sałatkę przygotujesz na bazie grillowanych świeżych warzyw. Na początek pokrój czerwoną paprykę, cukinię i bakłażana w plastry podobnej wielkości. Możesz dowolnie modyfikować tę mieszankę, dodając do niej również inne składniki, np. marchewkę czy cebulę. Pokrojone warzywa zanurzaj przez chwilę w marynacie przygotowanej na bazie oliwy wymieszanej z greckim sosem sałatkowym, przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem oraz startą skórką i sokiem z cytryny. Następnie przełóż warzywa na ruszt grilla lub specjalnej patelni i podgrzewaj do momentu, w którym staną się rumiane. Gotowe przełóż na talerz i podawaj na ciepło lub na zimno. Taka sałatka to świetny dodatek do wielu dań. Sprawdzi się na przykład w połączeniu z młodymi ziemniakami z wody oprószonymi drobno posiekanym koperkiem i bitkami wieprzowymi. Wypróbuj ich także z ugotowanym na sypko ryżem basmati i sosem curry. Smaczne i szybkie gotowanie jest możliwe, co świetnie udowadnia ten przepis. Koniecznie go wypróbuj.