Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa dokładnie umyj. Cukinię i bakłażana pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i sam miąższ pokrój w dość duże i równe kawałki.
Krok 2
Sos sałatkowy Knorr połącz w misce z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem, startą skórką i sokiem z cytryny.
Krok 3
Wymieszaj sos z warzywami i odstaw na 10 minut, aby dobrze się zamarynowały.
Krok 4
Teraz grilluj wszystkie warzywa po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane i miękkie. Sałatkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu i wszelkich dań z grilla.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanych warzyw
Wyjątkowo smaczną sałatkę przygotujesz na bazie grillowanych świeżych warzyw. Na początek pokrój czerwoną paprykę, cukinię i bakłażana w plastry podobnej wielkości. Możesz dowolnie modyfikować tę mieszankę, dodając do niej również inne składniki, np. marchewkę czy cebulę. Pokrojone warzywa zanurzaj przez chwilę w marynacie przygotowanej na bazie oliwy wymieszanej z greckim sosem sałatkowym, przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem oraz startą skórką i sokiem z cytryny. Następnie przełóż warzywa na ruszt grilla lub specjalnej patelni i podgrzewaj do momentu, w którym staną się rumiane. Gotowe przełóż na talerz i podawaj na ciepło lub na zimno. Taka sałatka to świetny dodatek do wielu dań. Sprawdzi się na przykład w połączeniu z młodymi ziemniakami z wody oprószonymi drobno posiekanym koperkiem i bitkami wieprzowymi. Wypróbuj ich także z ugotowanym na sypko ryżem basmati i sosem curry. Smaczne i szybkie gotowanie jest możliwe, co świetnie udowadnia ten przepis. Koniecznie go wypróbuj.