
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa dokładnie umyj. Cukinię i bakłażana pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i sam miąższ pokrój w dość duże i równe kawałki.
Krok 2
Sos sałatkowy Knorr połącz w misce z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem, startą skórką i sokiem z cytryny.
Krok 3
Wymieszaj sos z warzywami i odstaw na 10 minut, aby dobrze się zamarynowały.
Krok 4
Teraz grilluj wszystkie warzywa po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane i miękkie. Sałatkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu i wszelkich dań z grilla.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanych warzyw
Wyjątkowo smaczną sałatkę przygotujesz na bazie grillowanych świeżych warzyw. Na początek pokrój czerwoną paprykę, cukinię i bakłażana w plastry podobnej wielkości. Możesz dowolnie modyfikować tę mieszankę, dodając do niej również inne składniki, np. marchewkę czy cebulę. Pokrojone warzywa zanurzaj przez chwilę w marynacie przygotowanej na bazie oliwy wymieszanej z greckim sosem sałatkowym, przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem oraz startą skórką i sokiem z cytryny. Następnie przełóż warzywa na ruszt grilla lub specjalnej patelni i podgrzewaj do momentu, w którym staną się rumiane. Gotowe przełóż na talerz i podawaj na ciepło lub na zimno. Taka sałatka to świetny dodatek do wielu dań. Sprawdzi się na przykład w połączeniu z młodymi ziemniakami z wody oprószonymi drobno posiekanym koperkiem i bitkami wieprzowymi. Wypróbuj ich także z ugotowanym na sypko ryżem basmati i sosem curry. Smaczne i szybkie gotowanie jest możliwe, co świetnie udowadnia ten przepis. Koniecznie go wypróbuj.