
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa dokładnie umyj. Cukinię i bakłażana pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i sam miąższ pokrój w dość duże i równe kawałki.

Krok 2
Sos sałatkowy Knorr połącz w misce z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem, startą skórką i sokiem z cytryny.

Krok 3
Wymieszaj sos z warzywami i odstaw na 10 minut, aby dobrze się zamarynowały.

Krok 4
Teraz grilluj wszystkie warzywa po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane i miękkie. Sałatkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu i wszelkich dań z grilla.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanych warzyw
Szukasz pomysłu na apetyczne danie w wiosenno-letnim sezonie? Wyjątkowo smaczną sałatkę przygotujesz na bazie grillowanych i świeżych warzyw. Wrzuć bakłażany, cukinie i papryki na ruszt, a później ciesz się ich doskonałym smakiem. Nie czekaj, niech sałatka z grillowanych warzyw zagości w Twoim menu.
Dla kogo?
Sałatka z naszego przepisu to danie dedykowane fanom warzyw. Na początek umyj je i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz dowolnie modyfikować mieszankę składników, dodając do niej również inne składniki, np. marchewkę czy cebulę. Sałatka z grillowanymi warzywami wyróżnia się bogactwem produktów i smaków!
Na jaką okazję?
Sałatka z warzyw grillowanych to idealna opcja na letnie party ze znajomymi lub obiad w gronie domowników. Zanurzaj składniki w marynacie przygotowanej na bazie oliwy wymieszanej z greckim sosem sałatkowym, przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem oraz startą skórką i sokiem z cytryny. Pycha!
Czy wiesz, że?
Końcowym etapem w przygotowaniu sałatki jest wyłożenie warzyw na ruszt grilla lub specjalnej patelni. Podgrzewaj je do momentu, w którym staną się rumiane. Gotowe przełóż na talerz i podawaj na ciepło lub na zimno. Jesteśmy pewni, że nikt nie oprze się takim smakołykom.
Dla urozmaicenia:
Sałatka z warzyw to świetny dodatek do wielu dań. Sprawdzi się na przykład w połączeniu z młodymi ziemniakami z wody oprószonymi drobno posiekanym koperkiem i bitkami wieprzowymi. Wypróbuj ich także z ugotowanym na sypko ryżem basmati i sosem curry. Smaczne i szybkie gotowanie jest możliwe, co świetnie udowadnia ten przepis.