Pałki z kurczaka marynowane w piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

93

146 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

682 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2613 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

30 mililitrów

0.5 łyżeczki

3 łyżki

12 sztuk

100 mililitrów

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz pałki z kurczaka. W misce pomieszaj oliwę z przyprawą Knorr, czarny pieprz, kminek, ostrą paprykę, cukier, ketchup Hellmann's, posiekany czosnek i cebulę, piwo oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - Krok 1

Krok 2

W powstałej marynacie zanurz pałki z kurczaka pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.

Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - Krok 2

Krok 3

Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 40 minut. Grilluj cały czas przekręcając udka i smarując je marynatą co jakiś czas.

Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Najlepiej użyć ciemnego piwa ma ono wiele bardziej zdecydowany smak.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki z kurczaka marynowane w piwie Pałki z kurczaka marynowane w piwie

Aromatyczna i pełna smaku przekąska z mięsa drobiowego – to pałki z kurczaka marynowane w piwie. Potrawa sprawdzi się zarówno podczas spotkania z przyjaciółmi, jak i w czasie świątecznej kolacji. Na początek kurczaka dokładnie umyj i osusz. Aby przygotować marynatę do mięsa, w oddzielnej misce wymieszaj oliwę z przyprawami, m.in. z czarnym pieprzem, ostrą papryką i kminkiem. Dodaj do tego ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę i natkę pietruszki. W tak przygotowanej marynacie obtocz dokładnie pałki z kurczaka, a następnie odstaw je w chłodne miejsce. Mięso powinno marynować się przez kilkanaście godzin. Pałki z kurczaka marynowane w piwie będą dobrze smakować z sosami i dipami, na przykład czosnkowym, salsa, barbecue lub tysiąca wysp. Do potrawy przygotuj też frytki, gotowane na parze warzywa lub ulubioną sałatkę. Pasować będzie na przykład z sera żółtego, fasoli, papryki, kukurydzy oraz ananasa. Koniecznie wypróbuj ten przepis i odkryj swój sposób na podanie tej mięsnej potrawy. Życzymy smacznego.