Pałki z kurczaka marynowane w piwie

- Krok 1Umyj i osusz pałki z kurczaka. W misce pomieszaj oliwę z przyprawą Knorr, czarny pieprz, kminek, ostrą paprykę, cukier, ketchup Hellmann's, posiekany czosnek i cebulę, piwo oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Krok 2W powstałej marynacie zanurz pałki z kurczaka pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.
- Krok 3Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 40 minut. Grilluj cały czas przekręcając udka i smarując je marynatą co jakiś czas.

Najlepiej użyć ciemnego piwa ma ono wiele bardziej zdecydowany smak.

Aromatyczna i pełna smaku przekąska z mięsa drobiowego – to pałki z kurczaka marynowane w piwie. Potrawa sprawdzi się zarówno podczas spotkania z przyjaciółmi, jak i w czasie świątecznej kolacji. Na początek kurczaka dokładnie umyj i osusz. Aby przygotować marynatę do mięsa, w oddzielnej misce wymieszaj oliwę z przyprawami, m.in. z czarnym pieprzem, ostrą papryką i kminkiem. Dodaj do tego ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę i natkę pietruszki. W tak przygotowanej marynacie obtocz dokładnie pałki z kurczaka, a następnie odstaw je w chłodne miejsce. Mięso powinno marynować się przez kilkanaście godzin. Pałki z kurczaka marynowane w piwie będą dobrze smakować z sosami i dipami, na przykład czosnkowym, salsa, barbecue lub tysiąca wysp. Do potrawy przygotuj też frytki, gotowane na parze warzywa lub ulubioną sałatkę. Pasować będzie na przykład z sera żółtego, fasoli, papryki, kukurydzy oraz ananasa. Koniecznie wypróbuj ten przepis i odkryj swój sposób na podanie tej mięsnej potrawy. Życzymy smacznego.