Piwoszki z kurczaka – przepis na pałki w piwie | Przepisy.pl pixel

Pałki z kurczaka marynowane w piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

128

heart
288 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1088 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3782 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

50 mililitrów

3 łyżki

30 mililitrów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

3 łyżki

0.5 szklanki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz pałki z kurczaka. W misce pomieszaj oliwę z przyprawą Knorr, czarny pieprz, kminek, ostrą paprykę, cukier, ketchup Hellmann's, posiekany czosnek i cebulę, piwo oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - Krok 1

Krok 2

W powstałej marynacie zanurz pałki z kurczaka pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.

Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - Krok 2

Krok 3

Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 40 minut. Grilluj cały czas przekręcając udka i smarując je marynatą co jakiś czas.

Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Najlepiej użyć ciemnego piwa ma ono wiele bardziej zdecydowany smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki z kurczaka marynowane w piwie Pałki z kurczaka marynowane w piwie

Szukasz pomysłu na aromatyczną i pełną smaku przekąskę z mięsa drobiowego? Idealnie w tej roli sprawdzą się piwoszki z kurczaka. Przepis nie powinien przysporzyć ci trudności. Aby przygotować pałki z kurczaka w piwie, musisz dokładnie umyć i osuszyć mięso. Kolejnym krokiem jest marynata piwna do kurczaka, którą zrób w oddzielnej misce. Wymieszaj oliwę z przyprawami, m.in. z czarnym pieprzem, ostrą papryką i kminkiem. Dodaj do tego ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę i natkę pietruszki. W tak przygotowanej marynacie obtocz dokładnie pałki z kurczaka, a następnie odstaw je w chłodne miejsce. Mięso powinno marynować się przez kilkanaście godzin. Pałki z kurczaka marynowane w piwie będą dobrze smakować z sosami i dipami, na przykład czosnkowym, salsa, barbecue lub tysiąca wysp. Koniecznie wypróbuj ten przepis na piwoszki z kurczaka i odkryj swój sposób na podanie tej mięsnej potrawy. Życzymy smacznego!

Dla kogo?

Udka w piwie posmakują miłośnikom klasycznych dań z drobiu, w nieco zmienionej odsłonie.

Na jaką okazję?

Pałki z kurczaka w piwie to idealny pomysł na obiad czy świąteczną kolację. O przepisie nie zapominaj także, kiedy planujesz menu imprezowe. Danie z pewnością zaskoczy twoich gości.

Czy wiesz, że?

Zadaniem marynaty jest nie tylko polepszenie smaku mięsa, ale także nadanie mu odpowiedniej struktury podczas obróbki termicznej. Aby było to możliwe, niezbędne jest pozostawienie mięsa w marynacie w chłodnym miejscu na co najmniej kilka godzin.

Dla urozmaicenia:

Przepis na piwoszki z kurczaka możesz dowolnie rozbudowywać, o ulubione dodatki. Do udek z kurczaka w piwie świetnie pasują frytki, gotowane na parze warzywa lub sałatka. Może to być na przykład kompozycja z sera żółtego, fasoli, papryki, kukurydzy oraz ananasa.