Piwoszki z kurczaka – przepis na pałki w piwie | Przepisy.pl pixel

Pałki z kurczaka marynowane w piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

128

heart
288 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1087 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3781 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

50 mililitrów

3 łyżki

30 mililitrów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

3 łyżki

0.5 szklanki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz pałki z kurczaka. W misce pomieszaj oliwę z przyprawą Knorr, czarny pieprz, kminek, ostrą paprykę, cukier, ketchup Hellmann's, posiekany czosnek i cebulę, piwo oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - Krok 1

Krok 2

W powstałej marynacie zanurz pałki z kurczaka pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.

Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - Krok 2

Krok 3

Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 40 minut. Grilluj cały czas przekręcając udka i smarując je marynatą co jakiś czas.

Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Najlepiej użyć ciemnego piwa ma ono wiele bardziej zdecydowany smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki z kurczaka marynowane w piwie Pałki z kurczaka marynowane w piwie

Szukasz pomysłu na aromatyczną i pełną smaku przekąskę z mięsa drobiowego? Idealnie w tej roli sprawdzą się piwoszki z kurczaka. Przepis nie powinien przysporzyć ci trudności. Aby przygotować pałki z kurczaka w piwie, musisz dokładnie umyć i osuszyć mięso. Kolejnym krokiem jest marynata piwna do kurczaka, którą zrób w oddzielnej misce. Wymieszaj oliwę z przyprawami, m.in. z czarnym pieprzem, ostrą papryką i kminkiem. Dodaj do tego ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę i natkę pietruszki. W tak przygotowanej marynacie obtocz dokładnie pałki z kurczaka, a następnie odstaw je w chłodne miejsce. Mięso powinno marynować się przez kilkanaście godzin. Pałki z kurczaka marynowane w piwie będą dobrze smakować z sosami i dipami, na przykład czosnkowym, salsa, barbecue lub tysiąca wysp. Koniecznie wypróbuj ten przepis na piwoszki z kurczaka i odkryj swój sposób na podanie tej mięsnej potrawy. Życzymy smacznego!

Dla kogo?

Udka w piwie posmakują miłośnikom klasycznych dań z drobiu, w nieco zmienionej odsłonie.

Na jaką okazję?

Pałki z kurczaka w piwie to idealny pomysł na obiad czy świąteczną kolację. O przepisie nie zapominaj także, kiedy planujesz menu imprezowe. Danie z pewnością zaskoczy twoich gości.

Czy wiesz, że?

Zadaniem marynaty jest nie tylko polepszenie smaku mięsa, ale także nadanie mu odpowiedniej struktury podczas obróbki termicznej. Aby było to możliwe, niezbędne jest pozostawienie mięsa w marynacie w chłodnym miejscu na co najmniej kilka godzin.

Dla urozmaicenia:

Przepis na piwoszki z kurczaka możesz dowolnie rozbudowywać, o ulubione dodatki. Do udek z kurczaka w piwie świetnie pasują frytki, gotowane na parze warzywa lub sałatka. Może to być na przykład kompozycja z sera żółtego, fasoli, papryki, kukurydzy oraz ananasa.