Piwoszki z kurczaka – przepis na pałki w piwie | Przepisy.pl pixel

Pałki z kurczaka marynowane w piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

106

257 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

918 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3371 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

50 mililitrów

3 łyżki

30 mililitrów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

3 łyżki

0.5 szklanki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz pałki z kurczaka. W misce pomieszaj oliwę z przyprawą Knorr, czarny pieprz, kminek, ostrą paprykę, cukier, ketchup Hellmann's, posiekany czosnek i cebulę, piwo oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - Krok 1

Krok 2

W powstałej marynacie zanurz pałki z kurczaka pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.

Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - Krok 2

Krok 3

Udka grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 40 minut. Grilluj cały czas przekręcając udka i smarując je marynatą co jakiś czas.

Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Najlepiej użyć ciemnego piwa ma ono wiele bardziej zdecydowany smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki z kurczaka marynowane w piwie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki z kurczaka marynowane w piwie Pałki z kurczaka marynowane w piwie

Szukasz pomysłu na aromatyczną i pełną smaku przekąskę z mięsa drobiowego? Idealnie w tej roli sprawdzą się piwoszki z kurczaka. Przepis nie powinien przysporzyć ci trudności. Aby przygotować pałki z kurczaka w piwie, musisz dokładnie umyć i osuszyć mięso. Kolejnym krokiem jest marynata piwna do kurczaka, którą zrób w oddzielnej misce. Wymieszaj oliwę z przyprawami, m.in. z czarnym pieprzem, ostrą papryką i kminkiem. Dodaj do tego ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę i natkę pietruszki. W tak przygotowanej marynacie obtocz dokładnie pałki z kurczaka, a następnie odstaw je w chłodne miejsce. Mięso powinno marynować się przez kilkanaście godzin. Pałki z kurczaka marynowane w piwie będą dobrze smakować z sosami i dipami, na przykład czosnkowym, salsa, barbecue lub tysiąca wysp. Koniecznie wypróbuj ten przepis na piwoszki z kurczaka i odkryj swój sposób na podanie tej mięsnej potrawy. Życzymy smacznego!

Dla kogo?

Udka w piwie posmakują miłośnikom klasycznych dań z drobiu, w nieco zmienionej odsłonie.

Na jaką okazję?

Pałki z kurczaka w piwie to idealny pomysł na obiad czy świąteczną kolację. O przepisie nie zapominaj także, kiedy planujesz menu imprezowe. Danie z pewnością zaskoczy twoich gości.

Czy wiesz, że?

Zadaniem marynaty jest nie tylko polepszenie smaku mięsa, ale także nadanie mu odpowiedniej struktury podczas obróbki termicznej. Aby było to możliwe, niezbędne jest pozostawienie mięsa w marynacie w chłodnym miejscu na co najmniej kilka godzin.

Dla urozmaicenia:

Przepis na piwoszki z kurczaka możesz dowolnie rozbudowywać, o ulubione dodatki. Do udek z kurczaka w piwie świetnie pasują frytki, gotowane na parze warzywa lub sałatka. Może to być na przykład kompozycja z sera żółtego, fasoli, papryki, kukurydzy oraz ananasa.