Pikantny grill BBQ - ostre przekąski i dania z grilla | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Grill pikantny/BBQ

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grill pikantny/BBQ Grill pikantny/BBQ

Jaki smak często kojarzony jest z grillowaniem? Z pewnością dla wielu osób będzie to pikantny. Głównie dlatego, że grillowane dania doskonale komponują się z wyrazistymi, wręcz „ognistymi” składnikami. Popularnym i lubianym dodatkiem do dań z rusztu jest zatem sos BBQ. Jego nazwa od razu wskazuje, w jakim celu został stworzony. BBQ to w końcu skrót od „barbecue”, czyli grill. Podaje się go najczęściej do potraw mięsnych, chociaż bywa również spożywany jako dip z frytkami czy warzywami. Sos BBQ wykorzystuje się ponadto jako marynatę do kiełbas, żeberek czy drobiu, jak również podaje się go w osobnym naczyniu, by zanurzać w nim kawałki mięsa. Sposobów przyrządzenia sosu BBQ jest wiele. We wszystkich wersjach stanowi on połączenie smaków kwaśnych, słodkich i pikantnych. Najpowszechniejsze składniki to sos pomidorowy lub ketchup, cukier bądź inny słodki dodatek, na przykład cola czy syrop klonowy, przyprawy, czosnek oraz cebula. I tak w Meksyku sos BBQ jest wariacją na temat pomidorowej salsy, a w Australii sprzedawany jest z kolei pod postacią brązowego sosu do steków. Do najpopularniejszych potraw przygotowywanych z wykorzystaniem tego dodatku należą amerykańskie żeberka, grillowana karkówka czy grillowanie steki. Najpierw przygotuj mięso: oczyść je, podziel na części, a żeberka podgotuj w bulionie. Następnie zrób pikantną marynatę. W powstałym sosie obtocz kawałki mięsa i włóż je do lodówki, najlepiej zawinięte w folię aluminiową. W niektórych przypadkach wystarczy już zaledwie pół godziny, ale jeśli masz taką możliwość, marynuj mięso nawet całą noc. Żeberka, wołowe steki oraz karkówkę grilluj na ruszcie z obu stron do czasu, aż będą upieczone, ale wciąż miękkie i soczyste. Doskonale smakują podawane z sałatami, grillowanymi ziemniakami lub po prostu z pieczywem. Do pikantnego sosu pasują też ryby, np. świeża dorada albo filety z łososia i sandacza. Podczas wiosennych i letnich spotkań przy grillu wypróbuj koniecznie wielu naszych propozycji na pikantne dania grillowe – zimą z kolei wiele z nich przyrządzisz w piekarniku.