Pikantny grill BBQ - ostre przekąski i dania z grilla | Przepisy.pl

Przepisy na Grill pikantny/BBQ

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (41)

Pałki z kurczaka marynowane w piwie
ratingratingratingratingrating

93

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Aromatyczna i pełna smaku przekąska z mięsa drobiowego – to pałki z kurczaka marynowane w piwie...
Żeberka BBQ
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Soczyste żeberka, polane wyrazistym sosem BBQ i podane z odpowiednimi dodatkami sprawdzą się jako...
Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kolorowy, prosty w przygotowaniu i pyszny – to warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie. Będzie św...
Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Planujesz przyrządzić danie, które łączy w sobie słodkie i ostre smaki? W takim razie zainspiruj...
Kurczak z grilla z papryką i ananasem
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wykorzystuj je nie tylko w nadzieniach czy sosach – są ta...
Pikantne skrzydełka Buffalo
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ślinka cieknie na sam ich widok! Smaczna, złocista przekąska przygotowana z drobiowych skrzydełek...
Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Wrapy – szybka przekąska na ciepło, odpowiednia na drugie śniadanie lub obiad. To także smaczny s...
Szaszłyki z karkówki i boczku
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Karkówka to mięso, które dobrze nadaje się do dań przygotowywanych na grillu, wykorzystaj ją więc...
Roladki z kurczaka z szynką i papryką
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli szukasz przepisu na potrawę nietrudną w wykonaniu, a jednocześnie efektowną, koniecznie prz...
Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przygotowujesz grilla i szukasz alternatywy dla kiełbasek czy karkówki? Spróbuj łososia z ostrą s...
Amerykańskie żeberka BBQ
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Żeberka z sosem BBQ są doskonałym sposobem na obiad podczas weekendu. To klasyczne danie z grilla...
Currywurst
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przyrządzoną w ten sposób kiełbasę można zjeść w wielu niemieckich restauracjach, jest także najp...
Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Szaszłyki z tego przepisu to propozycja na danie, w którym połączysz dwa rodzaje soczystego mięsa...
Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą to propozycja dla każdego miłośnika wyrazistych poł...
Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeżeli sezon grillowania jest właśnie w pełni, a ty masz ochotę na soczyste i słodko-ostre żeberk...
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem to idealna przekąska na każdą okazję. Oglądasz film...
Żeberka z chili
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pikantne chili i świeża, pełna aromatu, kolendra nadają ulubionym żeberkom wieprzowym wyjątkowy s...
Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem to dobry sposób na pyszne danie z grilla. Niewielkie...
Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Potrawa z tego przepisu jest warta polecenia dla wszystkich miłośników ostrych smaków. Pieczona d...
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym – skorzystaj koniecznie z tego przepisu...
Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Grillowanie sprawia, że wieprzowe żeberka są wyjątkowo wyraziste w smaku i soczyste. Jeszcze smac...
Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chrupiąca skórka, soczyste mięso marynowane w słodkim miodzie, aromatycznych przyprawach i charak...
Grillowana karkówka BBQ
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zawsze pod ręką, cola i ketchup, to rewelacyjny pomysł na marynatę do grillowanej karkówki...
Grillowane steki z rostbefu z Tequilą
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Tequila to nie tylko dodatek do wielu popularnych drinków, bowiem ten meksykański alkohol produko...
Grillowana karkówka z chili i kolendrą
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Soczysta grillowana karkówka z chili i kolendrą doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację w gro...
Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami to ciekawy sposób na przyrządzenie tego popularnego mi...
Pikantna karkówka w glazurze z whisky
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Karkówkę przygotujesz na wiele sposobów, a na popołudnie przy grillu sprawdzi się w wersji pikant...
Biała kiełbasa z chrupiącą skórką
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Prosta, pikantna potrawa, która przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym mięso z grilla. B...
Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Grill to dobra okazja, by spędzić czas z rodziną lub zaprosić znajomych – przygotuj dla nich apet...
Grillowane skrzydełka z ostrą salsą
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Grillowanie to świetny sposób na przyrządzenie różnego rodzaju mięs. Dobrze smakują przygotowane...

Ciekawostki i porady

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grill pikantny/BBQ Grill pikantny/BBQ

Jaki smak często kojarzony jest z grillowaniem? Z pewnością dla wielu osób będzie to pikantny. Głównie dlatego, że grillowane dania doskonale komponują się z wyrazistymi, wręcz „ognistymi” składnikami. Popularnym i lubianym dodatkiem do dań z rusztu jest zatem sos BBQ. Jego nazwa od razu wskazuje, w jakim celu został stworzony. BBQ to w końcu skrót od „barbecue”, czyli grill. Podaje się go najczęściej do potraw mięsnych, chociaż bywa również spożywany jako dip z frytkami czy warzywami. Sos BBQ wykorzystuje się ponadto jako marynatę do kiełbas, żeberek czy drobiu, jak również podaje się go w osobnym naczyniu, by zanurzać w nim kawałki mięsa. Sposobów przyrządzenia sosu BBQ jest wiele. We wszystkich wersjach stanowi on połączenie smaków kwaśnych, słodkich i pikantnych. Najpowszechniejsze składniki to sos pomidorowy lub ketchup, cukier bądź inny słodki dodatek, na przykład cola czy syrop klonowy, przyprawy, czosnek oraz cebula. I tak w Meksyku sos BBQ jest wariacją na temat pomidorowej salsy, a w Australii sprzedawany jest z kolei pod postacią brązowego sosu do steków. Do najpopularniejszych potraw przygotowywanych z wykorzystaniem tego dodatku należą amerykańskie żeberka, grillowana karkówka czy grillowanie steki. Najpierw przygotuj mięso: oczyść je, podziel na części, a żeberka podgotuj w bulionie. Następnie zrób pikantną marynatę. W powstałym sosie obtocz kawałki mięsa i włóż je do lodówki, najlepiej zawinięte w folię aluminiową. W niektórych przypadkach wystarczy już zaledwie pół godziny, ale jeśli masz taką możliwość, marynuj mięso nawet całą noc. Żeberka, wołowe steki oraz karkówkę grilluj na ruszcie z obu stron do czasu, aż będą upieczone, ale wciąż miękkie i soczyste. Doskonale smakują podawane z sałatami, grillowanymi ziemniakami lub po prostu z pieczywem. Do pikantnego sosu pasują też ryby, np. świeża dorada albo filety z łososia i sandacza. Podczas wiosennych i letnich spotkań przy grillu wypróbuj koniecznie wielu naszych propozycji na pikantne dania grillowe – zimą z kolei wiele z nich przyrządzisz w piekarniku.