Grill pikantny/BBQ

38 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (38)

Pałki z kurczaka marynowane w piwie

79

łatwe

60 min.
Aromatyczna i pełna smaku przekąska z mięsa drobiowego – to pałki z kurczaka marynowane w piwie...
Żeberka BBQ

48

łatwe

90 min.
Soczyste żeberka, polane wyrazistym sosem BBQ i podane z odpowiednimi dodatkami sprawdzą się jako...
Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie

46

łatwe

40 min.
Kolorowy, prosty w przygotowaniu i pyszny – to warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie. Będzie św...
Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie

5

łatwe

60 min.
Planujesz przyrządzić danie, które łączy w sobie słodkie i ostre smaki? W takim razie zainspiruj...
Kurczak z grilla z papryką i ananasem

46

łatwe

30 min.
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wykorzystuj je nie tylko w nadzieniach czy sosach – są ta...
Pikantne skrzydełka Buffalo

31

łatwe

45 min.
Ślinka cieknie na sam ich widok! Smaczna, złocista przekąska przygotowana z drobiowych skrzydełek...
Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla

22

łatwe

25 min.
Wrapy – szybka przekąska na ciepło, odpowiednia na drugie śniadanie lub obiad. To także smaczny s...
Szaszłyki z karkówki i boczku

14

średnie

45 min.
Karkówka to mięso, które dobrze nadaje się do dań przygotowywanych na grillu, wykorzystaj ją więc...
Roladki z kurczaka z szynką i papryką

12

łatwe

45 min.
Jeśli szukasz przepisu na potrawę nietrudną w wykonaniu, a jednocześnie efektowną, koniecznie prz...
Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu

8

łatwe

30 min.
Przygotowujesz grilla i szukasz alternatywy dla kiełbasek czy karkówki? Spróbuj łososia z ostrą s...
Amerykańskie żeberka BBQ

19

łatwe

60 min.
Żeberka z sosem BBQ są doskonałym sposobem na obiad podczas weekendu. To klasyczne danie z grilla...
Currywurst

24

łatwe

30 min.
Przyrządzoną w ten sposób kiełbasę można zjeść w wielu niemieckich restauracjach, jest także najp...
Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami

12

średnie

30 min.
Szaszłyki z tego przepisu to propozycja na danie, w którym połączysz dwa rodzaje soczystego mięsa...
Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą

2

średnie

45 min.
Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą to propozycja dla każdego miłośnika wyrazistych poł...
Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką

15

łatwe

60 min.
Jeżeli sezon grillowania jest właśnie w pełni, a ty masz ochotę na soczyste i słodko-ostre żeberk...
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem

21

łatwe

30 min.
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem to idealna przekąska na każdą okazję. Oglądasz film...
Żeberka z chili

15

łatwe

90 min.
Pikantne chili i świeża, pełna aromatu, kolendra nadają ulubionym żeberkom wieprzowym wyjątkowy s...
Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem

14

łatwe

30 min.
Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem to dobry sposób na pyszne danie z grilla. Niewielkie...
Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli

18

średnie

30 min.
Potrawa z tego przepisu jest warta polecenia dla wszystkich miłośników ostrych smaków. Pieczona d...
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym

10

łatwe

60 min.
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym – skorzystaj koniecznie z tego przepisu...
Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli

9

średnie

90 min.
Grillowanie sprawia, że wieprzowe żeberka są wyjątkowo wyraziste w smaku i soczyste. Jeszcze smac...
Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem

6

łatwe

30 min.
Chrupiąca skórka, soczyste mięso marynowane w słodkim miodzie, aromatycznych przyprawach i charak...
Grillowana karkówka BBQ

6

łatwe

45 min.
Zawsze pod ręką, cola i ketchup, to rewelacyjny pomysł na marynatę do grillowanej karkówki...
Grillowane steki z rostbefu z Tequilą

9

średnie

30 min.
Tequila to nie tylko dodatek do wielu popularnych drinków, bowiem ten meksykański alkohol produko...
Grillowana karkówka z chili i kolendrą

8

łatwe

60 min.
Soczysta grillowana karkówka z chili i kolendrą doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację w gro...
Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami

7

łatwe

30 min.
Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami to ciekawy sposób na przyrządzenie tego popularnego mi...
Pikantna karkówka w glazurze z whisky

6

łatwe

50 min.
Karkówkę przygotujesz na wiele sposobów, a na popołudnie przy grillu sprawdzi się w wersji pikant...
Biała kiełbasa z chrupiącą skórką

11

łatwe

30 min.
Prosta, pikantna potrawa, która przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym mięso z grilla. B...
Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ

10

łatwe

60 min.
Grill to dobra okazja, by spędzić czas z rodziną lub zaprosić znajomych – przygotuj dla nich apet...
Grillowane skrzydełka z ostrą salsą

6

łatwe

50 min.
Grillowanie to świetny sposób na przyrządzenie różnego rodzaju mięs. Dobrze smakują przygotowane...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grill pikantny/BBQ Grill pikantny/BBQ

Jaki smak często kojarzony jest z grillowaniem? Z pewnością dla wielu osób będzie to pikantny. Głównie dlatego, że grillowane dania doskonale komponują się z wyrazistymi, wręcz „ognistymi” składnikami. Popularnym i lubianym dodatkiem do dań z rusztu jest zatem sos BBQ. Jego nazwa od razu wskazuje, w jakim celu został stworzony. BBQ to w końcu skrót od „barbecue”, czyli grill. Podaje się go najczęściej do potraw mięsnych, chociaż bywa również spożywany jako dip z frytkami czy warzywami. Sos BBQ wykorzystuje się ponadto jako marynatę do kiełbas, żeberek czy drobiu, jak również podaje się go w osobnym naczyniu, by zanurzać w nim kawałki mięsa. Sposobów przyrządzenia sosu BBQ jest wiele. We wszystkich wersjach stanowi on połączenie smaków kwaśnych, słodkich i pikantnych. Najpowszechniejsze składniki to sos pomidorowy lub ketchup, cukier bądź inny słodki dodatek, na przykład cola czy syrop klonowy, przyprawy, czosnek oraz cebula. I tak w Meksyku sos BBQ jest wariacją na temat pomidorowej salsy, a w Australii sprzedawany jest z kolei pod postacią brązowego sosu do steków. Do najpopularniejszych potraw przygotowywanych z wykorzystaniem tego dodatku należą amerykańskie żeberka, grillowana karkówka czy grillowanie steki. Najpierw przygotuj mięso: oczyść je, podziel na części, a żeberka podgotuj w bulionie. Następnie zrób pikantną marynatę. W powstałym sosie obtocz kawałki mięsa i włóż je do lodówki, najlepiej zawinięte w folię aluminiową. W niektórych przypadkach wystarczy już zaledwie pół godziny, ale jeśli masz taką możliwość, marynuj mięso nawet całą noc. Żeberka, wołowe steki oraz karkówkę grilluj na ruszcie z obu stron do czasu, aż będą upieczone, ale wciąż miękkie i soczyste. Doskonale smakują podawane z sałatami, grillowanymi ziemniakami lub po prostu z pieczywem. Do pikantnego sosu pasują też ryby, np. świeża dorada albo filety z łososia i sandacza. Podczas wiosennych i letnich spotkań przy grillu wypróbuj koniecznie wielu naszych propozycji na pikantne dania grillowe – zimą z kolei wiele z nich przyrządzisz w piekarniku.