Pikantny grill BBQ - ostre przekąski i dania z grilla | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Grill pikantny/BBQ

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grill pikantny/BBQ Grill pikantny/BBQ

Jaki smak często kojarzony jest z grillowaniem? Z pewnością dla wielu osób będzie to pikantny. Głównie dlatego, że grillowane dania doskonale komponują się z wyrazistymi, wręcz „ognistymi” składnikami. Popularnym i lubianym dodatkiem do dań z rusztu jest zatem sos BBQ. Jego nazwa od razu wskazuje, w jakim celu został stworzony. BBQ to w końcu skrót od „barbecue”, czyli grill. Podaje się go najczęściej do potraw mięsnych, chociaż bywa również spożywany jako dip z frytkami czy warzywami. Sos BBQ wykorzystuje się ponadto jako marynatę do kiełbas, żeberek czy drobiu, jak również podaje się go w osobnym naczyniu, by zanurzać w nim kawałki mięsa. Sposobów przyrządzenia sosu BBQ jest wiele. We wszystkich wersjach stanowi on połączenie smaków kwaśnych, słodkich i pikantnych. Najpowszechniejsze składniki to sos pomidorowy lub ketchup, cukier bądź inny słodki dodatek, na przykład cola czy syrop klonowy, przyprawy, czosnek oraz cebula. I tak w Meksyku sos BBQ jest wariacją na temat pomidorowej salsy, a w Australii sprzedawany jest z kolei pod postacią brązowego sosu do steków. Do najpopularniejszych potraw przygotowywanych z wykorzystaniem tego dodatku należą amerykańskie żeberka, grillowana karkówka czy grillowanie steki. Najpierw przygotuj mięso: oczyść je, podziel na części, a żeberka podgotuj w bulionie. Następnie zrób pikantną marynatę. W powstałym sosie obtocz kawałki mięsa i włóż je do lodówki, najlepiej zawinięte w folię aluminiową. W niektórych przypadkach wystarczy już zaledwie pół godziny, ale jeśli masz taką możliwość, marynuj mięso nawet całą noc. Żeberka, wołowe steki oraz karkówkę grilluj na ruszcie z obu stron do czasu, aż będą upieczone, ale wciąż miękkie i soczyste. Doskonale smakują podawane z sałatami, grillowanymi ziemniakami lub po prostu z pieczywem. Do pikantnego sosu pasują też ryby, np. świeża dorada albo filety z łososia i sandacza. Podczas wiosennych i letnich spotkań przy grillu wypróbuj koniecznie wielu naszych propozycji na pikantne dania grillowe – zimą z kolei wiele z nich przyrządzisz w piekarniku.