Pikantny grill BBQ - ostre przekąski i dania z grilla | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Grill pikantny/BBQ

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (41)

Pałki z kurczaka marynowane w piwie
ratingratingratingratingrating

94

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Aromatyczna i pełna smaku przekąska z mięsa drobiowego – to pałki z kurczaka marynowane w piwie...
Żeberka BBQ
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Do grilla, gotowi, start! Wyraziste w smaku żeberka BBQ to danie, bez którego ani rusz, gdy chces...
Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kolorowy, prosty w przygotowaniu i pyszny – to warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie. Będzie św...
Pałki z kurczaka w śliwkowej marynacie
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Planujesz przyrządzić danie, które łączy w sobie słodkie i ostre smaki? W takim razie zainspiruj...
Kurczak z grilla z papryką i ananasem
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wykorzystuj je nie tylko w nadzieniach czy sosach – są ta...
Pikantne skrzydełka Buffalo
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ślinka cieknie na sam ich widok! Smaczna, złocista przekąska przygotowana z drobiowych skrzydełek...
Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Wrapy – szybka przekąska na ciepło, odpowiednia na drugie śniadanie lub obiad. To także smaczny s...
Szaszłyki z karkówki i boczku
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Karkówka to mięso, które dobrze nadaje się do dań przygotowywanych na grillu, wykorzystaj ją więc...
Roladki z kurczaka z szynką i papryką
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli szukasz przepisu na potrawę nietrudną w wykonaniu, a jednocześnie efektowną, koniecznie prz...
Aromatyczny łosoś z grilla z ostrą salsą z mango i granatu
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przygotowujesz grilla i szukasz alternatywy dla kiełbasek czy karkówki? Spróbuj łososia z ostrą s...
Amerykańskie żeberka BBQ
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Żeberka z sosem BBQ są doskonałym sposobem na obiad podczas weekendu. To klasyczne danie z grilla...
Currywurst
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przyrządzoną w ten sposób kiełbasę można zjeść w wielu niemieckich restauracjach, jest także najp...
Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Szaszłyki z tego przepisu to propozycja na danie, w którym połączysz dwa rodzaje soczystego mięsa...
Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą to propozycja dla każdego miłośnika wyrazistych poł...
Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeżeli sezon grillowania jest właśnie w pełni, a ty masz ochotę na soczyste i słodko-ostre żeberk...
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem to idealna przekąska na każdą okazję. Oglądasz film...
Żeberka z chili
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pikantne chili i świeża, pełna aromatu, kolendra nadają ulubionym żeberkom wieprzowym wyjątkowy s...
Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Skrzydełka w wiśniówce z miodem i cynamonem to dobry sposób na pyszne danie z grilla. Niewielkie...
Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chilli
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Potrawa z tego przepisu jest warta polecenia dla wszystkich miłośników ostrych smaków. Pieczona d...
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w napoju kokosowym
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym – skorzystaj koniecznie z tego przepisu...
Grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chilli
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Grillowanie sprawia, że wieprzowe żeberka są wyjątkowo wyraziste w smaku i soczyste. Jeszcze smac...
Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chrupiąca skórka, soczyste mięso marynowane w słodkim miodzie, aromatycznych przyprawach i charak...
Grillowana karkówka BBQ
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zawsze pod ręką, cola i ketchup, to rewelacyjny pomysł na marynatę do grillowanej karkówki...
Grillowane steki z rostbefu z Tequilą
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Tequila to nie tylko dodatek do wielu popularnych drinków, bowiem ten meksykański alkohol produko...
Grillowana karkówka z chili i kolendrą
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Soczysta grillowana karkówka z chili i kolendrą doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację w gro...
Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szaszłyki z indyka z chorizo i pieczarkami to ciekawy sposób na przyrządzenie tego popularnego mi...
Pikantna karkówka w glazurze z whisky
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Karkówkę przygotujesz na wiele sposobów, a na popołudnie przy grillu sprawdzi się w wersji pikant...
Biała kiełbasa z chrupiącą skórką
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Prosta, pikantna potrawa, która przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym mięso z grilla. B...
Grillowana pierś z kurczaka glazurowana sosem BBQ
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Grill to dobra okazja, by spędzić czas z rodziną lub zaprosić znajomych – przygotuj dla nich apet...
Grillowane skrzydełka z ostrą salsą
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Grillowanie to świetny sposób na przyrządzenie różnego rodzaju mięs. Dobrze smakują przygotowane...

Ciekawostki i porady

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grill pikantny/BBQ Grill pikantny/BBQ

Jaki smak często kojarzony jest z grillowaniem? Z pewnością dla wielu osób będzie to pikantny. Głównie dlatego, że grillowane dania doskonale komponują się z wyrazistymi, wręcz „ognistymi” składnikami. Popularnym i lubianym dodatkiem do dań z rusztu jest zatem sos BBQ. Jego nazwa od razu wskazuje, w jakim celu został stworzony. BBQ to w końcu skrót od „barbecue”, czyli grill. Podaje się go najczęściej do potraw mięsnych, chociaż bywa również spożywany jako dip z frytkami czy warzywami. Sos BBQ wykorzystuje się ponadto jako marynatę do kiełbas, żeberek czy drobiu, jak również podaje się go w osobnym naczyniu, by zanurzać w nim kawałki mięsa. Sposobów przyrządzenia sosu BBQ jest wiele. We wszystkich wersjach stanowi on połączenie smaków kwaśnych, słodkich i pikantnych. Najpowszechniejsze składniki to sos pomidorowy lub ketchup, cukier bądź inny słodki dodatek, na przykład cola czy syrop klonowy, przyprawy, czosnek oraz cebula. I tak w Meksyku sos BBQ jest wariacją na temat pomidorowej salsy, a w Australii sprzedawany jest z kolei pod postacią brązowego sosu do steków. Do najpopularniejszych potraw przygotowywanych z wykorzystaniem tego dodatku należą amerykańskie żeberka, grillowana karkówka czy grillowanie steki. Najpierw przygotuj mięso: oczyść je, podziel na części, a żeberka podgotuj w bulionie. Następnie zrób pikantną marynatę. W powstałym sosie obtocz kawałki mięsa i włóż je do lodówki, najlepiej zawinięte w folię aluminiową. W niektórych przypadkach wystarczy już zaledwie pół godziny, ale jeśli masz taką możliwość, marynuj mięso nawet całą noc. Żeberka, wołowe steki oraz karkówkę grilluj na ruszcie z obu stron do czasu, aż będą upieczone, ale wciąż miękkie i soczyste. Doskonale smakują podawane z sałatami, grillowanymi ziemniakami lub po prostu z pieczywem. Do pikantnego sosu pasują też ryby, np. świeża dorada albo filety z łososia i sandacza. Podczas wiosennych i letnich spotkań przy grillu wypróbuj koniecznie wielu naszych propozycji na pikantne dania grillowe – zimą z kolei wiele z nich przyrządzisz w piekarniku.