Pieczona dorada z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona dorada z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

202 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

363 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oczyść z łusek i wypatrosz. Potem opłucz a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Z obu stron ponacinaj ryby w poprzek, skrop oliwą, sokiem z cytryny i oprósz przyprawą Knorr. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i włóż do środka każdej z nich.

Pieczona dorada z grilla - Krok 1

Krok 2

Ryby ułóż na aluminiowej tacce lub umieść w specjalnym ruszcie do ryb i połóż na rozgrzanym grillu. Piecz przez ok. 20-25 minut obracając co jakiś czas.

Pieczona dorada z grilla - Krok 2

Krok 3

Paprykę, cebulę oraz pomidora pokrój w drobną kostkę. Kolendrę pokrój drobno i dodaj do warzyw. Warzywa połącz z ketchupem i dokładnie wymieszaj. Upieczoną rybę wyłóż na talerz, podawaj z sałatą.

Pieczona dorada z grilla - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Przed samym podaniem na każdej rybie połóż po kawałeczku masła i skrop kilkoma kroplami soku z cytryny.

5

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 24.06.2021

    TAK. Pieczoną doradę - rybką W PAPILOTACH zastępuję. Zaraz Państwu powiem, jak ją przygotuję. Na doprawioną rybkę nakładam 3 plastry boczku, w sowitym towarzystwie czosnku, ten zestaw w folię owijam także, do piekarnika potem wkładam, a jakże! Danie serwuję z grillowaną kapustą kiszoną, solą, pieprzem, oliwą oraz miodem doprawioną. Niebo w gębie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 19.06.2021

    TAK! Grillowana z warzywami dorada i jaka moja na to rada? Pałaszować te smakowitości aby zostały tylko ości!!! Smacznego!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 09.06.2021

    TAK. Ryby oczyszczę, wypatroszę - już gości na obiad proszę. Ponacinam je: skroplę oliwą, sokiem z limonki, pieprzem i chili doprawię - takim daniem wiele przyjemności wszystkim sprawię. Imbir i czosnek pokroję do środka ryb włożę - to w uzyskaniu świetnego smaku z pewnością pomoże. Ryby będę 20 minut w piekarniku zapiekać - będę niecierpliwie na efekty pracy czekać. Paprykę, cebulę, pomidora w drobną kostkę będę kroiła i z efektów się cieszyła. Oregano, bazylię, pietruszkę do warzyw dam - ja swój sposób na to danie mam. Warzywa z majonezem połącze - już wkrótce swoje danie skończę. Rybę z dodatkami będę podawała i smakowicie się nią zajadała. 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wrzyszcz

    Anna Wrzyszcz , 29.04.2016

    dorada i chili :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona dorada z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona dorada z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona dorada z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona dorada z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona dorada z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona dorada z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona dorada z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona dorada z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona dorada z grillaPieczona dorada z grilla

Potrawa z tego przepisu jest warta polecenia dla wszystkich miłośników ostrych smaków. Pieczona dorada z grilla z warzywnym sosem chili sprawdzi się nie tylko na obiad, ale będzie dobrze smakować również na kolację. Aby przygotować to danie wystarczy ryba, papryka (zielona i czerwona) oraz pomidor. Wyrazisty smak uzyskasz dzięki dodatkowi sosu chili. Wszystkie składniki przypraw świeżo zmielonym pieprzem i kolendrą (możesz użyć także bazylii i rozmarynu). Dodaj sok z cytryny i czosnek, aby nadać potrawie jeszcze intensywniejszy smak. Pamiętaj, aby dobrze osuszyć wcześniej opłukaną rybę i ponacinać ją, dzięki czemu upiecze się w sposób równomierny. Danie grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie i podawaj zaraz po przyrządzeniu, na dużym półmisku. Doradę możesz przygotować także na patelni lub w piekarniku. Jedz ją z sałatkami, chrupiącym pieczywem lub grillowanymi warzywami. Jako dodatki świetnie sprawdzą się także pieczone ziemniaki i fasolka szparagowa. Całość udekoruj cytryną, papryczkami chili oraz skrop oliwą z oliwek. Życzymy smacznego!