Ryba z masłem cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba z masłem cytrynowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

398 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

308 osób wydrukowało

Pobierz pdf

438 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

3 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 szczypta

4 łyżki

0.5 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spraw rybę (na przykład pstrąga) i pozostaw ją w całości.

Ryba z masłem cytrynowym    - Krok 1

Krok 2

Z cytryn zetrzyj dokładnie skórkę. Czosnek, natkę i koperek drobno posiekaj.

Ryba z masłem cytrynowym    - Krok 2

Krok 3

Miękkie masło połącz ze skórkami cytrynowymi, ziołami, czosnkiem, pieprzem cayenne i przyprawą Knorr.

Ryba z masłem cytrynowym    - Krok 3

Krok 4

Rybę skrop oliwą i posyp delikatnie przyprawą Knorr. Następnie w środku umieść sporą ilość masła ziołowego.

Ryba z masłem cytrynowym    - Krok 4

Krok 5

Taką rybę zwiń w folię aluminiową albo włóż w specjalne siatki do grillowania ryb i smaż na grillu przez około 10-12 minut z każdej strony. Przed podaniem polej ryby sokiem z pozostałych cytryn.

Ryba z masłem cytrynowym    - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z masłem cytrynowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z masłem cytrynowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z masłem cytrynowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z masłem cytrynowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z masłem cytrynowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z masłem cytrynowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z masłem cytrynowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba z masłem cytrynowym    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z masłem cytrynowym   Ryba z masłem cytrynowym

Masz ochotę na jedyną w swoim rodzaju, pieczoną w całości rybę? Spróbuj przyrządzić ją z masłem cytrynowym. Nie od dziś wiadomo, że ryba i cytryna stworzą zgrany duet, jednak dzięki temu przepisowi możesz wykorzystać to połączenie jeszcze lepiej niż zwykle. Masło cytrynowe możesz przygotować bardzo prosto. Wystarczy zmieszać ze sobą miękkie już masło, otartą skórkę z cytryny oraz zioła. Użyj świeżo posiekanej natki pietruszki i koperku, a ryba po upieczeniu będzie niezwykle aromatyczna. Unikalny smak nada także szczypta pieprzu cayenne. Tak przygotowanym cytrusowym masłem nafaszeruj pstrąga albo doradę, a następnie zawiń w folię i usmaż na grillu. Przed podaniem skrop rybę sokiem z cytryny i podawaj z sosem jogurtowym. Możesz dodać do niego startego ogórka, który idealnie podkreśli rybę z cytrynową niespodzianką w środku. Smacznego!