Ryba z masłem cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba z masłem cytrynowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
399 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

314 osób wydrukowało

Pobierz pdf

443 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

3 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 szczypta

4 łyżki

0.5 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spraw rybę (na przykład pstrąga) i pozostaw ją w całości.

Ryba z masłem cytrynowym    - Krok 1

Krok 2

Z cytryn zetrzyj dokładnie skórkę. Czosnek, natkę i koperek drobno posiekaj.

Ryba z masłem cytrynowym    - Krok 2

Krok 3

Miękkie masło połącz ze skórkami cytrynowymi, ziołami, czosnkiem, pieprzem cayenne i przyprawą Knorr.

Ryba z masłem cytrynowym    - Krok 3

Krok 4

Rybę skrop oliwą i posyp delikatnie przyprawą Knorr. Następnie w środku umieść sporą ilość masła ziołowego.

Ryba z masłem cytrynowym    - Krok 4

Krok 5

Taką rybę zwiń w folię aluminiową albo włóż w specjalne siatki do grillowania ryb i smaż na grillu przez około 10-12 minut z każdej strony. Przed podaniem polej ryby sokiem z pozostałych cytryn.

Ryba z masłem cytrynowym    - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z masłem cytrynowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z masłem cytrynowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z masłem cytrynowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z masłem cytrynowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z masłem cytrynowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z masłem cytrynowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z masłem cytrynowym    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba z masłem cytrynowym    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z masłem cytrynowym   Ryba z masłem cytrynowym

Masz ochotę na jedyną w swoim rodzaju, pieczoną w całości rybę? Spróbuj przyrządzić ją z masłem cytrynowym. Nie od dziś wiadomo, że ryba i cytryna stworzą zgrany duet, jednak dzięki temu przepisowi możesz wykorzystać to połączenie jeszcze lepiej niż zwykle. Masło cytrynowe możesz przygotować bardzo prosto. Wystarczy zmieszać ze sobą miękkie już masło, otartą skórkę z cytryny oraz zioła. Użyj świeżo posiekanej natki pietruszki i koperku, a ryba po upieczeniu będzie niezwykle aromatyczna. Unikalny smak nada także szczypta pieprzu cayenne. Tak przygotowanym cytrusowym masłem nafaszeruj pstrąga albo doradę, a następnie zawiń w folię i usmaż na grillu. Przed podaniem skrop rybę sokiem z cytryny i podawaj z sosem jogurtowym. Możesz dodać do niego startego ogórka, który idealnie podkreśli rybę z cytrynową niespodzianką w środku. Smacznego!