
Składniki
100 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
500 gramów
8 plastrów
1 łyżeczka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę pokrój na mniejsze kawałki, 8 sztuk.

Krok 2
Każdy kawałek skrop sokiem z cytryny i oliwą.

Krok 3
Posyp pieprzem, listkami oregano i przyprawą Knorr.

Krok 4
Rybę zwijaj w plastry szynki.

Krok 5
Przygotowaną porcje smaż po kilka minut z każdej strony, aby ryba pozostała soczysta. Podawaj na przykład z gotowaną fasolką.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duet mięsa i ryby
Kuchenne eksperymenty nie zawsze kończą się sukcesem, ale możesz być pewna, że ten pomysł zasługuje na aplauz. Duet mięsa i ryby – czy tworzą zgrany zespół? Oczywiście! Soczyste, mięsne roladki to absolutny hit nowoczesnej kuchni. Smakowity duet uświetni twój obiad lub kolację. Dodasz do niego gotowaną fasolkę, albo grillowane szparagi, a powstanie pełne smaku, kuchenne trio. Zaopatrz się w kawałki ulubionej ryby i plastry szynki dojrzewającej szwardzwaldzkiej. Po przygotowaniu duet trafi na ruszt, dlatego ważne jest, aby ryba, którą wybierzesz, posiadała zwarte mięso. Możesz wybierać spośród takich propozycji jak dorsz, łosoś czy sandacz. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz świeżymi listkami oregano i dodaj świeżo zmielony pieprz. Tak przyrządzone kawałki ryby zawiń w plastry szynki szwardzwaldzkiej i smaż po kilka minut z każdej strony. Dzięki temu twoje danie będzie równomiernie upieczone i bardziej soczyste.


































