
Składniki
60 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz kiełbasę, wytrzyj ją, ułóż na patelni i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, po czym zdejmij z patelni i dokładnie osusz.
Krok 2
Do pieczonej białej kiełbasy pokrój cebulę w piórka.
Krok 3
Posmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne. Ułóż w nim kiełbasę, cebulę oraz czosnek, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w 180°C.
Krok 4
Pod koniec pieczenia dopraw pieczoną białą kiełbasę pokruszoną przyprawą w minikostkach Knorr i papryką w proszku. Pokrój pieczony czosnek w plasterki i udekoruj nim gotowe danie.

Dobra rada:
Możesz też grillować kiełbasę ułożoną na tacce aluminiowej do grillowania. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Świderków w sosie grzybowym z białą kiełbasą. Gotowanie ZERO WASTE
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona biała kiełbasa
Biała kiełbasa kojarzy się przede wszystkim z wielkanocnym jadłospisem. Chętnie dodawana jest do tradycyjnego żurku, białego barszczu lub serwowana na ciepło podczas świątecznego śniadania. Mimo wszystko na tym możliwości jej apetycznego zastosowania się nie kończą. Zapiekana biała kiełbasa sprawdzi się równie dobrze nawet wtedy, gdy do wiosny daleko! Soczysta, z delikatnie chrupiącą skórką i pachnąca przyprawami, w tym czosnkiem oraz mieloną papryką, pieczona biała kiełbasa okaże się ciekawą pozycją w menu nie tylko od święta.
Dla kogo?
Chcesz zaserwować mięsny posiłek, ale już znudziły cię klasyczne kotlety, gulasze i potrawki. Biała kiełbasa pieczona na obiad nadaje się znakomicie! Na początku należy ją ugotować, a następnie wstawić do piekarnika. Biała kiełbasa pieczona z piekarnika to rozwiązanie idealne dla kucharzy, którzy nie przepadają za smażeniem i koniecznością ciągłego stania przy kuchence i pilnowania, czy potrawa się nie przypala. Wygoda przede wszystkim!
Na jaką okazję?
Wielkanocny obiad to doskonały pretekst, by przetestować przepis na kiełbasę białą pieczoną w piekarniku. Zafundujesz swoim gościom danie nie tylko smaczne, ale też inspirowane tradycyjnymi recepturami. Nie czekaj jednak do świąt z degustacją. Pieczona biała kiełbasa to rozwiązanie idealne, gdy masz ochotę na domowy posiłek, ale niekoniecznie jesteś w stanie poświęcić czas na zrobienie dużych zakupów i skompletowanie długiej listy niezbędnych składników.
Czy wiesz, że?
Jasny kolor pieczonej białej kiełbasy nie jest dziełem przypadku. Wynika on z tego, że nie użyto do jej produkcji mieszanki peklującej. Biała kiełbasa może być zarówno parzona, jak i surowa. Ze względu na to, że mięso nie jest peklowane, stanowi produkt nietrwały – nie może być długo przechowywana. Przygotuj więc pieczoną białą kiełbasę i podaj ją z ulubionymi dodatkami.
Dla urozmaicenia:
Chcąc podkreślić smak białej kiełbasy pieczonej, użyj dodatkowo tymianku. Składnik ten nada całości ziołowego aromatu. Ciekawym dodatkiem do przepisu na białą kiełbasę pieczoną jest musztarda francuska – ziarenka w niej zawarte wyglądają bardzo dekoracyjnie. Po wyjęciu z piekarnika gotową białą pieczoną kiełbasę serwuj z chrzanem i kromkami świeżego pieczywa. Możesz też przygotować gotowane lub pieczone ziemniaczki z masełkiem, które warto posypać posiekanym koperkiem.