Pieczona biała kiełbasa – przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczona biała kiełbasa

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

392 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

638 osób wydrukowało

Pobierz pdf

532 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz kiełbasę, wytrzyj ją, ułóż na patelni i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, po czym zdejmij z patelni i dokładnie osusz.

Krok 2

Do pieczonej białej kiełbasy pokrój cebulę w piórka.

Krok 3

Posmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne. Ułóż w nim kiełbasę, cebulę oraz czosnek, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w 180°C.

Krok 4

Pod koniec pieczenia dopraw pieczoną białą kiełbasę pokruszoną przyprawą w minikostkach Knorr i papryką w proszku. Pokrój pieczony czosnek w plasterki i udekoruj nim gotowe danie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz też grillować kiełbasę ułożoną na tacce aluminiowej do grillowania. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Świderków w sosie grzybowym z białą kiełbasą. Gotowanie ZERO WASTE

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona biała kiełbasa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona biała kiełbasa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona biała kiełbasa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona biała kiełbasa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona biała kiełbasa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona biała kiełbasa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona biała kiełbasa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona biała kiełbasa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona biała kiełbasaPieczona biała kiełbasa

Biała kiełbasa kojarzy się przede wszystkim z wielkanocnym jadłospisem. Chętnie dodawana jest do tradycyjnego żurku, białego barszczu lub serwowana na ciepło podczas świątecznego śniadania. Mimo wszystko na tym możliwości jej apetycznego zastosowania się nie kończą. Zapiekana biała kiełbasa sprawdzi się równie dobrze nawet wtedy, gdy do wiosny daleko! Soczysta, z delikatnie chrupiącą skórką i pachnąca przyprawami, w tym czosnkiem oraz mieloną papryką, pieczona biała kiełbasa okaże się ciekawą pozycją w menu nie tylko od święta.

Dla kogo?

Chcesz zaserwować mięsny posiłek, ale już znudziły cię klasyczne kotlety, gulasze i potrawki. Biała kiełbasa pieczona na obiad nadaje się znakomicie! Na początku należy ją ugotować, a następnie wstawić do piekarnika. Biała kiełbasa pieczona z piekarnika to rozwiązanie idealne dla kucharzy, którzy nie przepadają za smażeniem i koniecznością ciągłego stania przy kuchence i pilnowania, czy potrawa się nie przypala. Wygoda przede wszystkim!

Na jaką okazję?

Wielkanocny obiad to doskonały pretekst, by przetestować przepis na kiełbasę białą pieczoną w piekarniku. Zafundujesz swoim gościom danie nie tylko smaczne, ale też inspirowane tradycyjnymi recepturami. Nie czekaj jednak do świąt z degustacją. Pieczona biała kiełbasa to rozwiązanie idealne, gdy masz ochotę na domowy posiłek, ale niekoniecznie jesteś w stanie poświęcić czas na zrobienie dużych zakupów i skompletowanie długiej listy niezbędnych składników.

Czy wiesz, że?

Jasny kolor pieczonej białej kiełbasy nie jest dziełem przypadku. Wynika on z tego, że nie użyto do jej produkcji mieszanki peklującej. Biała kiełbasa może być zarówno parzona, jak i surowa. Ze względu na to, że mięso nie jest peklowane, stanowi produkt nietrwały – nie może być długo przechowywana. Przygotuj więc pieczoną białą kiełbasę i podaj ją z ulubionymi dodatkami.

Dla urozmaicenia:

Chcąc podkreślić smak białej kiełbasy pieczonej, użyj dodatkowo tymianku. Składnik ten nada całości ziołowego aromatu. Ciekawym dodatkiem do przepisu na białą kiełbasę pieczoną jest musztarda francuska – ziarenka w niej zawarte wyglądają bardzo dekoracyjnie. Po wyjęciu z piekarnika gotową białą pieczoną kiełbasę serwuj z chrzanem i kromkami świeżego pieczywa. Możesz też przygotować gotowane lub pieczone ziemniaczki z masełkiem, które warto posypać posiekanym koperkiem.