Biała kiełbasa w sosie piwnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Biała kiełbasa w sosie piwnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
356 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

274 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

346 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 szklanka

0.5 litra

1 łyżka

0.5 pęczka

60 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju najlepiej w rondlu.

Biała kiełbasa w sosie piwnym  - Krok 1

Krok 2

Dodaj kiełbasę i również podsmaż, aż skórka zrobi się rumiana. Następnie oprósz całość mąką i dokładnie wymieszaj.

Biała kiełbasa w sosie piwnym  - Krok 2

Krok 3

Wlej do rondla z kiełbasą piwo i zagotuj.

Biała kiełbasa w sosie piwnym  - Krok 3

Krok 4

Dodaj śmietanę, chrzan, majeranek, liść laurowy oraz przyprawę Knorr. Całość gotuj powoli około 10 minut, aż kiełbasa zrobi się miękka i sos lekko zgęstnieje. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i posypane siekaną natką pietruszki.

Biała kiełbasa w sosie piwnym  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biała kiełbasa w sosie piwnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biała kiełbasa w sosie piwnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biała kiełbasa w sosie piwnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biała kiełbasa w sosie piwnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biała kiełbasa w sosie piwnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biała kiełbasa w sosie piwnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biała kiełbasa w sosie piwnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biała kiełbasa w sosie piwnym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biała kiełbasa w sosie piwnym Biała kiełbasa w sosie piwnym

Biała kiełbasa to jeden z niezbędnych elementów wielkanocnego menu, ale nie tylko – to także świetny pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny, w pozostałe dni. Podawać ją możesz z różnymi sosami – panom w szczególności zasmakuje sos piwny, lecz równie dobrze komponować będzie się z sosem musztardowym, chrzanowym, cebulowym, pomidorowym czy pieczarkowym. W naszym kraju biała kiełbasa przygotowywana jest z mięsa wieprzowego z dodatkiem soli, pieprzu oraz czosnku, a następnie umieszczana w jelitach naturalnych. W Wielkopolsce dodaje się do niej również majeranek. Wybierając białą kiełbasę zwróć uwagę, czy jej powierzchnia jest matowa i gładka. Śliska oznacza, że była ona nieprawidłowo przechowywana. Zrezygnuj także z najbielszych kiełbas – ich jasny kolor świadczyć może o zbyt dużej ilości tłuszczu, a co za tym idzie – mniejszej zawartości mięsa.