
Składniki
1 kilogram
200 gramów
0.5 łyżeczki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
150 gramów
4 sztuki
100 gramów
0.5 szklanki
1 pęczek
30
1 pęczek
1 szczypta
50 gramów
30
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto - ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, jajka. Wymieszaj i dopraw do smaku.
Krok 2
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Krok 3
Przygotuj masę mięsną - cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Szynkę pokrój w paski, przesmaż z cebulą. Całość zalej śmietaną, dodaj posiekaną natkę i zredukuj płyn. Dodaj łyżkę bułki tartej i dopraw do smaku mieszanką włoską Knorr. Wymieszaj.
Krok 4
Przygotuj szpinak - czosnek pokrój drobno i przesmaż na oliwie. Dodaj szpinak, duś chwilę. Dodaj pokruszony ser feta i posiekany szczypior.
Krok 5
Tortownicę natłuść i oprósz bułką tartą. Na dno wyłóż 1/3 ciasta, następnie masę mięsną. Przykryj kolejną częścią ciasta, na którą wyłóż szpinak.
Krok 6
Całość przykryj ostatnią częścią ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz około 1 godziny.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej