Tarta ziemniaczana ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

351 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

417 osób wydrukowało

Pobierz pdf

601 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

0.5 łyżeczki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

150 gramów

4 sztuki

100 gramów

0.5 szklanki

1 pęczek

30

1 pęczek

1 szczypta

50 gramów

30

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto - ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, jajka. Wymieszaj i dopraw do smaku.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj masę mięsną - cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Szynkę pokrój w paski, przesmaż z cebulą. Całość zalej śmietaną, dodaj posiekaną natkę i zredukuj płyn. Dodaj łyżkę bułki tartej i dopraw do smaku mieszanką włoską Knorr. Wymieszaj.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj szpinak - czosnek pokrój drobno i przesmaż na oliwie. Dodaj szpinak, duś chwilę. Dodaj pokruszony ser feta i posiekany szczypior.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Tortownicę natłuść i oprósz bułką tartą. Na dno wyłóż 1/3 ciasta, następnie masę mięsną. Przykryj kolejną częścią ciasta, na którą wyłóż szpinak.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Całość przykryj ostatnią częścią ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz około 1 godziny.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej