Składniki
1 kilogram
200 gramów
0.5 łyżeczki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
150 gramów
4 sztuki
100 gramów
0.5 szklanki
1 pęczek
30
1 pęczek
1 szczypta
50 gramów
30
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto - ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, jajka. Wymieszaj i dopraw do smaku.
Krok 2
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Krok 3
Przygotuj masę mięsną - cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Szynkę pokrój w paski, przesmaż z cebulą. Całość zalej śmietaną, dodaj posiekaną natkę i zredukuj płyn. Dodaj łyżkę bułki tartej i dopraw do smaku mieszanką włoską Knorr. Wymieszaj.
Krok 4
Przygotuj szpinak - czosnek pokrój drobno i przesmaż na oliwie. Dodaj szpinak, duś chwilę. Dodaj pokruszony ser feta i posiekany szczypior.
Krok 5
Tortownicę natłuść i oprósz bułką tartą. Na dno wyłóż 1/3 ciasta, następnie masę mięsną. Przykryj kolejną częścią ciasta, na którą wyłóż szpinak.
Krok 6
Całość przykryj ostatnią częścią ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz około 1 godziny.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej