Tarta ziemniaczana ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

381 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

521 osób wydrukowało

Pobierz pdf

745 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

0.5 łyżeczki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

150 gramów

4 sztuki

100 gramów

0.5 szklanki

1 pęczek

30

1 pęczek

1 szczypta

50 gramów

30

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto - ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, jajka. Wymieszaj i dopraw do smaku.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj masę mięsną - cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Szynkę pokrój w paski, przesmaż z cebulą. Całość zalej śmietaną, dodaj posiekaną natkę i zredukuj płyn. Dodaj łyżkę bułki tartej i dopraw do smaku mieszanką włoską Knorr. Wymieszaj.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj szpinak - czosnek pokrój drobno i przesmaż na oliwie. Dodaj szpinak, duś chwilę. Dodaj pokruszony ser feta i posiekany szczypior.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Tortownicę natłuść i oprósz bułką tartą. Na dno wyłóż 1/3 ciasta, następnie masę mięsną. Przykryj kolejną częścią ciasta, na którą wyłóż szpinak.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Całość przykryj ostatnią częścią ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz około 1 godziny.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ziemniaczana ze szpinakiemTarta ziemniaczana ze szpinakiem

Przygotuj ciasto - ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, jajka. Wymieszaj i dopraw do smaku.