Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - wytrawna | Przepisy.pl pixel

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

382 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

538 osób wydrukowało

Pobierz pdf

785 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

0.5 łyżeczki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

150 gramów

4 sztuki

100 gramów

0.5 szklanki

1 pęczek

30

1 pęczek

1 szczypta

50 gramów

30

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto - ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, żółtka. Wymieszaj i dopraw do smaku.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj masę mięsną - cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Szynkę pokrój w paski, przesmaż z cebulą. Całość zalej śmietaną, dodaj posiekaną natkę i zredukuj płyn. Dodaj łyżkę bułki tartej i dopraw do smaku mieszanką włoską Knorr. Wymieszaj.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj szpinak - czosnek pokrój drobno i przesmaż na oliwie. Dodaj szpinak, duś chwilę. Dodaj pokruszony ser feta i posiekany szczypior.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Tortownicę natłuść i oprósz bułką tartą. Na dno wyłóż 1/3 ciasta, następnie masę mięsną. Przykryj kolejną częścią ciasta, na którą wyłóż szpinak.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Całość przykryj ostatnią częścią ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz około 1 godziny.

Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • ameta

    ameta , 21.07.2024

    a skąd wziąć białka do ubicia skoro wcześniej napisane że należy dodać jajka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Helicaza

    Helicaza , 03.02.2024

    Jeden z lepszych przepisów na tort ziemniaczany jaki robiłam. Polecam zamienić szynkę na mielonkę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ziemniaczana ze szpinakiemTarta ziemniaczana ze szpinakiem

Przygotuj ciasto - ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, jajka. Wymieszaj i dopraw do smaku.